Bjarøy Gruppen har overtatt konkursboet til helikopterselskapet Helitrans og vil videreføre driften under navnet Helitrans Norge AS. Oppkjøpet skal sikre en stabil og bærekraftig drift, og selskapet vil fortsette med sin kjernekompetanse innen transport og kraftlinjebygging.
Helitrans gikk konkurs etter en styrt avvikling som berørte alle de 75 ansatte.
Direktør i Helitrans Norge AS, Nina Handegaard, uttrykker stor glede over nystarten.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Helikopterselskapet Helitrans, med 75 ansatte, står ovenfor en styrt avvikling grunnet store underskudd og manglende kapital. Styret har besluttet å starte en nedbemanningsprosess som vil berøre alle ansatte. Selskapet håper likevel at en annen aktør kan overta deler av eller hele virksomheten, og samtaler med interessenter pågår. Driften fortsetter som normalt inntil videre. Helitrans begrunner situasjonen med overkapasitet og tøff konkurranse i markedet for innenlands helikoptertjenester, til tross for tidligere tiltak som reduksjon av helikoptre og ansatte.
2 måneder siden
Helikopterselskapet Helitrans AS starter en styrt avvikling etter flere år med store underskudd. Alle de 75 ansatte i selskapet blir berørt av nedbemanningen. Styrelederen opplyser at selskapet ikke har tilstrekkelig kapital til videre drift, og at eierne ikke kan tilføre mer penger. Selskapet er i samtaler med flere aktører om mulig overtakelse av hele eller deler av virksomheten. Markedet for innenlands helikoptertjenester har i mange år vært preget av overkapasitet, tøff konkurranse og svært lave marginer.
2 måneder siden
Helikopterselskapet Helitrans er konkurs etter flere år med store underskudd. Selskapet meldte om styrt avvikling i februar. Styreleder Anne Line Røysi beklager konsekvensene for selskapets 75 ansatte, kunder og oppdragsgivere. Krevende markedsforhold i helikopterbransjen har ført til vedvarende økonomiske utfordringer. Selskapet har igangsatt nedbemanning, og konkursen innebærer at alt arbeid stanses umiddelbart. Helitrans har hatt samtaler med aktører om overtakelse, men konkurs var til slutt eneste utvei.
6 dager siden
Lentusgruppen AS og datterselskapene åpnet konkurs i april 2024 etter flere års økonomiske problemer. Selskapet drev opprinnelig 35 Joker-butikker på Østlandet, men ved konkursåpning var det 20 Joker-butikker og én Nærbutikken igjen i og rundt Oslo, med til sammen rundt 170 ansatte. Totalt 20 av disse butikkene er nå reddet gjennom salg. Halvparten av butikkene er kjøpt opp av NorgesGruppens datterselskap NG Joker Drift AS, mens de resterende ti er solgt til andre kjøpmenn og butikkdrivere. Dette redder mange arbeidsplasser, og det blir opp til de nye eierne å tilby de ansatte nye jobber. Butikkene som Norgesgruppen kjøper inkluderer blant annet Joker Bygdøy allé og Joker Torshov, mens andre butikker som Joker Fagerborg og Nærbutikken Bjølsen er solgt til andre aktører.
6 dager siden
Driften av 20 Joker-butikker på Østlandet er sikret etter at Lentusgruppen AS, som drev 35 butikker, gikk konkurs i april. NorgesGruppens datterselskap NG Joker Drift AS kjøpte halvparten av disse butikkene, mens de resterende ti ble solgt til andre lokale kjøpmenn og butikkdrivere. Dette har bidratt til å redde mange arbeidsplasser. Bostyrer Erling Opdal opplyser at det har vært boets primære mål å sikre de ansattes jobber, og nå er det opp til de nye eierne å tilby de ansatte videre arbeid. Blant butikkene som NorgesGruppen overtar, er Joker Bygdøy allé og Joker Torshov, mens butikker som Joker Fagerborg og Joker Jessheim er solgt til andre kjøpmenn.
2 måneder siden
Helikopterfirmaet Helitrans har begjært seg konkurs og sendt begjæringen til Trøndelag tingrett i Trondheim. Styreleder Anne Line Røysi beskriver situasjonen som tung for alle involverte, og forklarer at konkurs var den eneste utveien etter å ha utforsket andre løsninger. Selskapet har slitt med økonomiske problemer over tid, og stanser nå all drift umiddelbart, noe som vil berøre både kunder og samarbeidspartnere.
4 måneder siden
Elektroselskapet Frøland & Noss Elektro AS i Fyllingsdalen ble slått konkurs med en samlet gjeld på 31,5 millioner kroner, og 44 ansatte mistet jobben. Selskapets eiendeler anslås til 20 millioner kroner. Bostyrer er oppnevnt for å håndtere konkursboet. De ansatte skulle ha fått julelønn, men må nå vente på behandling av sine krav. Eierne tok ut 15 millioner kroner i utbytte i 2023, noe bostyrer vil undersøke nærmere. Selskapet forklarer at utbyttet var basert på et sterkt 2022-regnskap, men at markedet snudde i andre halvår 2023. Mange av de ansatte har allerede fått tilbud om nye jobber.
3 måneder siden
Norsk Hydro overtar alle aksjene i batterigjenvinningsselskapet Hydrovolt etter at den svenske batteriprodusenten Northvolt trekker seg ut. Hydro betaler 78 millioner kroner for de resterende aksjene. Northvolt har slitt økonomisk og søkt konkursbeskyttelse i USA. Hydro har finansiert Hydrovolt alene siden andre halvår 2024 og vil nå søke nye partnere for å sikre videre vekst. Hydrovolt, som startet opp i 2022, gjenvinner verdifulle materialer fra elbilbatterier i Fredrikstad, og har som mål å resirkulere 500.000 batterier årlig innen 2030.
3 måneder siden
Det svenske batteriselskapet Northvolt har fått grønt lys fra sine aksjonærer til å fortsette driften etter en ekstraordinær generalforsamling. Dette skjer etter en turbulent høst med store kutt, oppsigelser og søknad om konkursbeskyttelse i USA. Selskapet har en gjeld på rundt 60 milliarder svenske kroner og har slitt med finansiering og makroøkonomiske forhold. Aksjonærenes vedtak gir Northvolt noen måneder til å få fart på økonomien og unngå tvangsavvikling. Målet er en rekonstruksjon som selskapet ønsker å sluttføre i løpet av første kvartal i år, noe som gir tilgang til 2,5 milliarder svenske kroner.
2 måneder siden
Hurtigruten Group har fullført et oppkjøp og har nå kreditorer som nye eiere, ledet av Arini Capital Management, AlbaCore Capital og Barings. Tidligere storaksjonær TDR Capital, samt Hegnar og Stordalen, har mistet kontrollen som følge av en restrukturering. Rederiet har slitt økonomisk og tapt over ti milliarder kroner siden før pandemien. Den nye eiergruppen tilfører frisk kapital og konverterer gjeld til egenkapital for å redusere selskapets totale gjeld. Hurtigruten vil fortsette som et selvstendig selskap med hovedkontor i Oslo, og operere sine ti skip under norsk flagg.