Investor Jens Ulltveit-Moe mener Donald Trumps mulige comeback gjør valget av leverandør av Norges nye fregatter vanskeligere, og advarer mot å blidgjøre Trump. Han er uenig med Sylvi Listhaug om å inngå en «god deal» med Trump for å oppnå dette.
Ulltveit-Moe fraråder også å bygge fregattene i Norge, da han mener landet mangler nødvendig kompetanse.
Han uttrykker bekymring for den globale situasjonen, spesielt kulturelle og demokratiske angrep, og understreker behovet for å styrke Norges forsvar i møte med en usikker fremtid.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Investor Jens Ulltveit-Moe kritiserer Donald Trump sterkt, og kaller ham en psykopat og folkeforfører. Han frykter at Trump vil angripe vestlige demokratier og trekker paralleller til Adolf Hitler. Ulltveit-Moe mener Trump er en ustabil leder i en tid med store geopolitiske endringer, men anerkjenner at Trump har et poeng om europeisk finansiering av NATO. Frp-leder Sylvi Listhaug er ikke like bekymret og ser muligheter for Norge i Trumps handelspolitikk, spesielt med tanke på direkte avtaler med USA.
2 måneder siden
Tidligere forsvarssjef Sverre Diesen advarer mot kjøp av amerikanske fregatter, og mener det er naivt å tro at Norge kan blidgjøre Trump. Han fremhever at amerikanske fregatter er dyre i drift og har begrenset anti-ubåt kapasitet. Diesen påpeker også at Trump er en prinsipiell motstander av Nato, og at økte forsvarsbudsjetter ikke vil endre hans syn. Den danske forskeren Flemming Splidsboel Hansen støtter Diesens syn og beskriver en generell panikk for å tekkes USA. Dersom Norge ikke velger amerikansk, er alternativene britiske, tyske eller franske fregatter, hvor Diesen anser Storbritannia som den enkleste samarbeidspartneren.
2 måneder siden
Forsvarssjef Eirik Kristoffersen tror ikke Donald Trump vil bryte forsvarssamarbeidet med Norge, og fremhever Norges strategiske betydning for USAs sikkerhet, spesielt i nordområdene hvor russiske atomvåpen utgjør en trussel. Kristoffersen avviser Trumps uttalelser om Ukraina som feilaktige. Forsker Karen-Anna Eggen uttrykker bekymring for at Trump deler synspunkter med Putin og kan akseptere russisk desinformasjon om Svalbard. Kristoffersen antar at Trump forstår viktigheten av samarbeidet, men er usikker på interne dynamikker i Trump-administrasjonen. Han er foreløpig ikke bekymret for kutt i det amerikanske forsvaret, men understreker behovet for effektivisering.
1 måned siden
Politikerne er uenige om Norge bør kjøpe nye fregatter fra USA etter at Donald Trump ble president. SV og Rødt ønsker å redusere avhengigheten av USA, mens Høyre, Frp og KrF mener felles sikkerhetsinteresser tilsier at USA bør vurderes. MDG og Senterpartiet mener man bør stole på den fagmilitære prosessen, og Venstre ønsker en grundig vurdering av alle kandidater. Investeringen i nye fregatter er den største i norsk forsvarshistorie, og det er viktig å danne partnerskap med en nær alliert.
2 måneder siden
Frp-leder Sylvi Listhaug mener Norge bør vurdere å kjøpe fregatter fra USA, til tross for bekymringer rundt Donald Trumps utenrikspolitikk. Hun understreker at Norge må ta Trumps signaler om at Europa må ta mer ansvar for egen sikkerhet på alvor, og at Norge må være forberedt på å styrke sitt forsvar. Listhaug mener en fregatt-avtale kan være en god deal for Norge, da Trump er kjent for å være «glad i en god deal». Hun uttrykker også bekymring for Trumps tilnærming til Russland, spesielt med tanke på Ukraina.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler Norges forestående beslutning om å anskaffe nye fregatter og spesialskip, og hvordan Donald Trumps politikk påvirker vurderingen av potensielle allierte leverandører. Den tidligere forsvarssjefen beskriver Trump som en «selvsentrert gangster» og stiller spørsmål ved USAs pålitelighet. Flere eksperter argumenterer for at Norge bør prioritere europeiske leverandører for å styrke europeisk forsvarsindustri og unngå å støtte en upålitelig partner. Det fremheves en bekymring for at Norge ikke kan stole på USA og risikerer å bli behandlet som et krigsbytte.
3 måneder siden
NHO uttrykker bekymring for mulige handelskrig med Trump og ønsker et tettere samarbeid med EU. Tidligere Frp-statsråd Ketil Solvik-Olsen er uenig i denne strategien. Han argumenterer for at Norge bør forhandle direkte med Trump, og mener Norge har ressurser som er viktige for USA, spesielt innen energi og mineraler. Solvik-Olsen foreslår at en norsk delegasjon med Erna Solberg, Jonas Gahr Støre og Jens Stoltenberg reiser til USA for å inngå en handelsavtale. Han mener Norge er et lite land som raskt kan komme til enighet med USA, i motsetning til EU. Solvik-Olsen mener NHO mangler selvtillit når de ikke tror Norge kan forhandle direkte med Trump.
3 måneder siden
NHO uttrykker bekymring for at Donald Trumps tilbakekomst til Det hvite hus kan skade norsk økonomi. De frykter at Trumps varslede tollmurer vil føre til at Norge havner i en handelsskvis mellom USA og EU. Siden Norge ikke er medlem av EU, står landet utenfor tollunionen og kan bli hardt rammet av en potensiell handelskrig. NHO mener at et EU-medlemskap ville være det beste for Norge i denne situasjonen, og påpeker at mange norske bedrifter ønsker tettere bånd til EU. De kritiserer også Norge for å være selektive i sin implementering av EUs regelverk.
27 dager siden
Donald Trump vurderer å innføre toll på varer fra land som har toll på amerikanske varer, noe som skaper bekymring hos globale investorer. Kritikere frykter negative konsekvenser for handel, børser, arbeidsplasser og forbrukere. Finansforsker Espen Henriksen ved BI advarer om at Norge kan bli fattigere ved økte tollsatser, da eksport kan reduseres og import bli dyrere. EU er klar med mottiltak og mener toll vil føre til inflasjon. Målinger viser at mange amerikanske velgere er skeptiske til Trumps tollpolitikk, og økt toll på importerte biler kan føre til betydelige prisøkninger.
3 måneder siden
Professor i statsvitenskap, Tore Wig, mener Donald Trumps uttalelser om Grønland skaper usikkerhet rundt USAs forpliktelser overfor sine allierte. Wig påpeker at Trump kan se på Svalbard som en forhandlingsbrikke, muligens med Russland. Statsminister Jonas Gahr Støre understreker at Svalbard er norsk og at alle traktatparter har like rettigheter der. Seniorforsker Andreas Østhagen tror det er urealistisk at Trump er interessert i Svalbard, og at et forsøk på overtakelse vil møte sterk internasjonal motstand. Han mener Trumps uttalelser om Grønland er hårreisende og undergraver den vestlige verdensorden.