Tidligere forsvarssjef Sverre Diesen advarer mot kjøp av amerikanske fregatter, og mener det er naivt å tro at Norge kan blidgjøre Trump. Han fremhever at amerikanske fregatter er dyre i drift og har begrenset anti-ubåt kapasitet.
Diesen påpeker også at Trump er en prinsipiell motstander av Nato, og at økte forsvarsbudsjetter ikke vil endre hans syn. Den danske forskeren Flemming Splidsboel Hansen støtter Diesens syn og beskriver en generell panikk for å tekkes USA.
Dersom Norge ikke velger amerikansk, er alternativene britiske, tyske eller franske fregatter, hvor Diesen anser Storbritannia som den enkleste samarbeidspartneren.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Tidligere forsvarssjef Sverre Diesen kritiserer Donald Trumps utenrikspolitikk for å være skadelig for USAs interesser og allianser. Diesen mener Trump har en forenklet forståelse av hvem som er USAs venner og fiender, og at han prioriterer handelsbalanse over demokratiske verdier og historiske allianser. Diesen uttrykker også bekymring for utviklingen i det republikanske partiet, som han mener har blitt preget av servil underdanighet til Trump. Han påpeker at Trumps oppførsel skremmer allierte og undergraver USAs globale lederskap, selv om han har lykkes med å presse Europa til å øke forsvarsbudsjettene.
2 måneder siden
Forsvarssjef Eirik Kristoffersen tror ikke Donald Trump vil bryte forsvarssamarbeidet med Norge, og fremhever Norges strategiske betydning for USAs sikkerhet, spesielt i nordområdene hvor russiske atomvåpen utgjør en trussel. Kristoffersen avviser Trumps uttalelser om Ukraina som feilaktige. Forsker Karen-Anna Eggen uttrykker bekymring for at Trump deler synspunkter med Putin og kan akseptere russisk desinformasjon om Svalbard. Kristoffersen antar at Trump forstår viktigheten av samarbeidet, men er usikker på interne dynamikker i Trump-administrasjonen. Han er foreløpig ikke bekymret for kutt i det amerikanske forsvaret, men understreker behovet for effektivisering.
2 måneder siden
Investor Jens Ulltveit-Moe mener Donald Trumps mulige comeback gjør valget av leverandør av Norges nye fregatter vanskeligere, og advarer mot å blidgjøre Trump. Han er uenig med Sylvi Listhaug om å inngå en «god deal» med Trump for å oppnå dette. Ulltveit-Moe fraråder også å bygge fregattene i Norge, da han mener landet mangler nødvendig kompetanse. Han uttrykker bekymring for den globale situasjonen, spesielt kulturelle og demokratiske angrep, og understreker behovet for å styrke Norges forsvar i møte med en usikker fremtid.
1 måned siden
Politikerne er uenige om Norge bør kjøpe nye fregatter fra USA etter at Donald Trump ble president. SV og Rødt ønsker å redusere avhengigheten av USA, mens Høyre, Frp og KrF mener felles sikkerhetsinteresser tilsier at USA bør vurderes. MDG og Senterpartiet mener man bør stole på den fagmilitære prosessen, og Venstre ønsker en grundig vurdering av alle kandidater. Investeringen i nye fregatter er den største i norsk forsvarshistorie, og det er viktig å danne partnerskap med en nær alliert.
2 måneder siden
Frp-leder Sylvi Listhaug mener Norge bør vurdere å kjøpe nye fregatter fra USA, da president Trump er glad i gode avtaler. Hun mener et slikt kjøp vil redusere handelsunderskuddet mot USA. Regjeringen har informert om at fregattkjøpet vil være den største anskaffelsen i forsvaret noensinne, med Frankrike, Storbritannia, Tyskland og USA som mulige leverandører. Listhaug uttrykker også bekymring for Trumps utenrikspolitikk, spesielt normaliseringen av forholdet til Russland og mulige avtaler knyttet til Ukraina uten Ukrainas deltakelse.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler Norges forestående beslutning om å anskaffe nye fregatter og spesialskip, og hvordan Donald Trumps politikk påvirker vurderingen av potensielle allierte leverandører. Den tidligere forsvarssjefen beskriver Trump som en «selvsentrert gangster» og stiller spørsmål ved USAs pålitelighet. Flere eksperter argumenterer for at Norge bør prioritere europeiske leverandører for å styrke europeisk forsvarsindustri og unngå å støtte en upålitelig partner. Det fremheves en bekymring for at Norge ikke kan stole på USA og risikerer å bli behandlet som et krigsbytte.
2 måneder siden
Frp-leder Sylvi Listhaug mener Norge bør vurdere å kjøpe fregatter fra USA, til tross for bekymringer rundt Donald Trumps utenrikspolitikk. Hun understreker at Norge må ta Trumps signaler om at Europa må ta mer ansvar for egen sikkerhet på alvor, og at Norge må være forberedt på å styrke sitt forsvar. Listhaug mener en fregatt-avtale kan være en god deal for Norge, da Trump er kjent for å være «glad i en god deal». Hun uttrykker også bekymring for Trumps tilnærming til Russland, spesielt med tanke på Ukraina.
6 dager siden
Under møtet i Det hvite hus vil president Donald Trump trolig presse på for at Norge skal kjøpe fregatter fra USA, ifølge professor Tormod Heier ved Forsvarets høyskole. Han mener et slikt kjøp vil støtte amerikansk industri og teknologiutvikling, noe som ligger i Trumps mandat. Samtidig uttrykker professor Janne Haaland Matlary ved Universitetet i Oslo og Forsvarets høgskole tvil om at Norge vil velge amerikanske fregatter. Hun påpeker at et fregattkjøp krever et langsiktig og tett partnerskap, og at det tidligere var en fordel å være avhengig av USA, men at dette ikke nødvendigvis gjelder i dag.
16 dager siden
En kronikk i Dagens Næringsliv argumenterer for at Norge bør unngå å kjøpe fregatter fra USA for å redusere avhengigheten, spesielt med tanke på usikkerheten rundt USAs rolle i NATO. Sikkerhetsekspert Janne Haaland Matlary mener Norge bør satse på europeisk samarbeid og en helgarderingsstrategi ved å spre investeringene. Forsvarsminister Tore O. Sandvik avviser imidlertid å utelukke USA som leverandør, og understreker at USA er en viktig alliert. Han fremhever også betydningen av gjenkjøpsavtaler og dypere samarbeid med leverandørlandene. Både Matlary og Sandvik understreker behovet for at Europa standardiserer militært utstyr for å styrke forsvarssamarbeidet og øke effektiviteten.
1 måned siden
Tidligere forsvarssjef Sverre Diesen uttrykker bekymring for at Norge er i ferd med å gjenta tidligere feilgrep ved å prioritere investeringer i nytt materiell fremfor drift og vedlikehold av Forsvaret. Diesen mener den planlagte investeringsandelen er for høy og kritiserer politikernes fokus på nyanskaffelser. Han stiller også spørsmål ved etableringen av en ny brigade i Sør-Norge. Forsvarsdepartementet svarer at situasjonen krever rask opprustning og at de prioriterer både drift og investeringer. De understreker også at engasjement rundt satsingen på Forsvaret er positivt.