Heineken reduserer alkoholprosenten i Sol-øl i Storbritannia som følge av en lovendring som gir skattefordeler for drikkevarer med lavere alkoholnivå. Denne endringen kan føre til lavere priser for forbrukerne.
Samtidig øker alkoholavgiften i Storbritannia, noe som gjør vin dyrere.
En ny miljøavgift vil også påvirke prisene ved å overføre kostnadene for avfallshåndtering til produsentene, noe som potensielt kan øke husholdningenes utgifter.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Storbritannia opplever en økning i alkoholpriser på grunn av flere nye avgifter og regelendringer. Fra 1. februar øker alkoholavgiften med 3,6 prosent, og i april innføres en miljøavgift som legger til 12 pence per flaske. Dette kan føre til at en flaske vin øker med 1 pund, eller 14 norske kroner. Britiske supermarkeder frykter at disse avgiftene vil legge ytterligere press på matvareprisene og øke husholdningsutgiftene. Finansdepartementet i Norge understreker at prisene i Storbritannia ikke automatisk påvirker norske alkoholpriser, da disse styres av nasjonale avgifter som justeres årlig.
4 måneder siden
Vinmonopolet justerer prisene ved nyttår, der rundt 70 prosent av varene enten blir billigere eller beholder samme pris. En generell prisøkning på 0,8 prosent skyldes hovedsakelig inflasjonsjustering av alkoholavgiften. Noen få produkter opplever store prisøkninger, som en rødvin som går opp 190 prosent, mens andre varer, som en annen rødvin, faller med nesten 66 prosent. Vinmonopolet opplever en nedgang i salget på 4 prosent i år, men ser en vekst på 18 prosent i salget av alkoholfri drikke. Prisendringene skyldes i hovedsak alkoholavgift, emballasjeavgift og leverandørpriser.
4 måneder siden
Fra nyttår trer en rekke nye lover og regler i kraft. Det blir mer lønnsomt å selge overskuddsvarer fra egen hage, og det gis betydelig reduksjon i studielån for de som bosetter seg i distriktskommuner. Skattefrie ansatterabatter øker, og pendlere får utvidet fradrag. Momsen på kommunale avgifter reduseres fra mai, noe som vil gi lavere vannregninger. Samtidig øker prisene på pass og ID-kort, mens rettsgebyret til namsmannen reduseres. Det innføres også enklere regler for kampsport og raskere behandling av saker for unge lovbrytere. Rettshjelpssatsen øker, men ikke så mye som advokatene ønsker.
4 måneder siden
Priskrigen mellom dagligvarekjedene har nå inkludert juleøl, med priser redusert til rundt 20 kroner. Dette har skapt bekymring hos alkovettorganisasjonen Av-og-til og Helsedirektoratet, som mener billigere alkohol kan føre til økt forbruk og negative konsekvenser, spesielt for barn i familier med høyt alkoholforbruk. Tall fra FHI viser at 90.000 barn i Norge lever med foreldre som drikker for mye, og mørketallene kan være store. Dagligvarekjedene Coop, Rema 1000 og Kiwi forsvarer prisnedsettelser som en del av konkurransen, men fremhever også prisreduksjoner på alkoholfritt øl for å fremme sunnere alternativer.
2 måneder siden
FrP-politiker Kristoffer Sivertsen ønsker å endre regelverket slik at bryggerier kan selge øl med kort holdbarhet eller små produksjonsfeil til reduserte priser. Han mener dette vil redusere matsvinn og være bra for både bryggeriene og forbrukerne. For å sette fokus på saken badet han i et basseng fylt med 4000 liter ødelagt øl. Arbeiderpartiet og KrF er sterkt uenige i forslaget, og mener alkohol ikke er en vanlig vare. De frykter at en liberalisering av alkoholpolitikken kan føre til økt forbruk og negative konsekvenser for folkehelsen, og viser til at alkoholbruk kan koste samfunnet opp mot 100 milliarder kroner i året.
4 måneder siden
Priskrig på juleøl har oppstått blant norske lavpriskjeder som Rema 1000, Coop Extra og Kiwi, med priser på henholdsvis 25 og 26,9 kroner for en halvliter Ringnes juleøl. Helsedirektoratet og Blå Kors har uttrykt bekymring over dette, da de mener prisreduksjoner på alkohol kan bidra til økt forbruk og går imot prinsippene i norsk alkoholpolitikk. Helsedirektoratet oppfordrer heller til prisreduksjoner på sunne produkter. Samtidig påpeker lavpriskjedene at de også har redusert prisene på alkoholfri øl før jul.
4 måneder siden
Vinmonopolet justerer prisene på en rekke varer fra 1. januar. Om lag 12 500 varer blir dyrere, mens 28 500 varer blir billigere eller forblir uendret. Prisøkningen skyldes i hovedsak inflasjonsjustering av alkoholavgiften, men også økte emballasjeavgifter og justeringer fra produsenter og importører. Noen få varer øker betydelig i pris, mens andre reduseres kraftig. Det kan derfor være gunstig å handle enkelte varer før nyttår, mens andre bør kjøpes etter 1. januar. Vanlige bytteregler gjelder også for salgsvarer.
4 måneder siden
Priskrigen på juleøl mellom dagligvarekjeder som Extra, Rema 1000, Kiwi og Oda har ført til at prisen på en halvliter juleøl er redusert til under 20 kroner flere steder. KrFs nestleder Ida Lindtveit Røse kritiserer dette som uansvarlig og mener det kan bidra til økt alkoholforbruk i julen, noe som kan ramme barn i familier med alkoholproblemer. Dagligvarekjedene forsvarer seg med at prisreduksjonene skyldes hard konkurranse og understreker at de følger regelverket for markedsføring av alkohol. Samtidig fremhever de økte rabatter på alkoholfrie alternativer, som har opplevd en betydelig salgsøkning.
4 måneder siden
Dagligvarekjedene Kiwi, Rema 1000 og Coop Extra har startet en priskrig på juleøl, med priser så lave som 25 kroner for en halvliter Ringnes juleøl. Dette har ført til kritikk fra blant annet Actis, som mener at lave priser på alkohol kan føre til økt konsum og utfordringer for familier i julen. Samtidig har kjedene også redusert prisene på alkoholfrie alternativer, med opptil 72 prosent prisreduksjon på enkelte produkter. Feilprising i butikkene har blitt rapportert, men kjedene forklarer dette med høyt salgstrykk og hyppige prisjusteringer. Kjedene forsvarer prisreduksjonene som en del av konkurransen i dagligvaremarkedet.
4 måneder siden
Fra 2025 innføres en rekke nye lover og regler. Det blir mer lønnsomt å selge syltetøy og andre hageprodukter skattefritt, og det gis mulighet for å redusere studielånet ved å flytte til distriktskommuner. Ansatterabatter øker, og pendlere som bor på brakke får utvidet fradrag. Momsen på kommunale avgifter reduseres i mai, noe som kan gi lavere vannregninger. Det kommer også nye regler for kampsport, og rettshjelpssatsen øker, men ikke så mye som advokatene ønsker. Prisene på pass og ID-kort øker, mens rettsgebyret til namsmannen reduseres.