En studie publisert i The Lancet anslår at seks av ti voksne globalt vil ha overvekt eller fedme i 2050. Utviklingen går raskt, og en tredjedel av barn og unge vil være rammet hvis ikke tiltak iverksettes.
Fedme øker risikoen for alvorlige sykdommer, og helsevesenet i mange land vil slite med å håndtere dette. Afrika sør for Sahara er spesielt utsatt.
Norge ligger bedre an enn mange andre land, men også her øker fedmeforekomsten. Tiltak som fremmer sunn livsstil og kosthold anbefales for å snu utviklingen.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
En studie publisert i The Lancet Oncology viser en global økning i tarmkreft blant personer under 50 år. I Norge har det vært en økning på 60 prosent siden årtusenskiftet, ifølge Kreftregisteret. Studien peker på usunt kosthold, fysisk inaktivitet og fedme som mulige årsaker. Norge ligger høyt på statistikken, spesielt blant kvinner. Økningen er bekymringsfull da tarmkreft ofte oppdages sent og er en ledende dødsårsak blant unge. Kreftforeningen understreker behovet for forebygging og et samfunnsansvar for å fremme sunne valg, inkludert restriksjoner på markedsføring av usunn mat.
4 måneder siden
En ny studie publisert i The Lancet Oncology viser en global økning av tarmkreft blant personer under 50 år. Tidligere studier har hovedsakelig vist denne økningen i vestlige land, men nå er den dokumentert i ulike økonomier og regioner over hele verden. Kreftforeningen bekrefter denne trenden i Norge og understreker at mange tilfeller kunne vært unngått med enkle grep i kosthold og livsstil. Studien viser at tarmkreft øker blant unge voksne, mens forekomsten blant eldre er stabil eller fallende. Forskere og helsemyndigheter understreker viktigheten av å fremme sunne levevaner og tidlig diagnostisering for å redusere dødeligheten.
2 måneder siden
Det medisinske tidsskriftet Lancet refser Norge for økende helseforskjeller, spesielt knyttet til barnefattigdom og sosioøkonomiske ulikheter. Til tross for høy levestandard, lever en økende andel under fattigdomsgrensen. Selv om SSB antyder en liten nedgang i barnefattigdom, øker behovet for sosialhjelp. Lancet oppfordrer Norge til handling for å unngå helseforskjeller i fremtidige generasjoner. Artikkelforfatteren mener Støre har en unik mulighet til å prioritere folkehelse og redusere forskjellene, spesielt i Oslo, hvor levealderen varierer betydelig mellom bydelene. Forebyggende helsearbeid må prioriteres for å sikre et bærekraftig helsevesen.
1 måned siden
Frelsesarmeens fattigdomsbarometer viser at mange barnefamilier sliter med å få endene til å møtes på grunn av økte matvarepriser. En ernæringsfysiolog advarer om at dette kan føre til økt fedme og helseproblemer, og etterlyser tiltak som økt støtte og reduserte skatter for de som har minst. Hun foreslår også å gjeninnføre gratis frukt og grønt i skolen for å fremme sunnere matvaner.
1 time siden
Forskere advarer mot høyt inntak av ultraprosessert mat. En ny internasjonal studie antyder en kobling mellom slik mat og tusenvis av tidlige dødsfall.
29 dager siden
Bruken av legemidler for vektnedgang har økt kraftig i Norge de siste tre årene, også blant barn og unge. Folkehelseinstituttet (FHI) understreker at kunnskapen om bruken og underliggende årsaker er mangelfull. I 2024 brukte 172 000 nordmenn i alderen 18-79 år slike medisiner, og over 700 ungdommer mellom 12 og 17 år fikk dem utskrevet. Økningen sammenfaller med godkjenningen av mer effektive legemidler som GLP-1-analoger. Studier viser at vektøkning ofte følger etter avsluttet behandling, som også er kostbar for pasientene selv. Mellom 20 og 30 prosent av den voksne befolkningen i Norge har fedme.
2 måneder siden
En ny rapport fra WHO viser en forventet økning i antall brystkrefttilfeller og dødsfall blant norske kvinner frem mot 2050. Rapporten anslår en økning på 21 prosent i antall tilfeller og 42 prosent i antall dødsfall. Kreftregisteret i FHI bekrefter denne trenden og forventer rundt 5000 årlige tilfeller innen 2046. Økningen skyldes hovedsakelig at befolkningen blir eldre, men også livsstilsfaktorer som mindre fysisk aktivitet og overvekt spiller inn. Kreftforeningen understreker behovet for økt satsing på forebygging og oppfordrer myndighetene til å legge til rette for sunnere valg.
2 måneder siden
En ny studie viser at Norges helseutgifter vil stige markant innen 2050, hovedsakelig på grunn av demens, hjerneslag og diabetes. Demenskostnadene alene kan øke med over 55 milliarder kroner. Forskere understreker viktigheten av forebygging, og peker på boliger, teknologi og helsepersonell som kritiske faktorer. Nasjonalforeningen for folkehelsen uttrykker bekymring for Norges beredskap, mens Helse- og omsorgsdepartementet mener Norge er forberedt, men fremhever utfordringer knyttet til personellmangel og behovet for å styrke folkehelsen.
19 dager siden
En stadig større andel gravide kvinner i Norge diagnostiseres med svangerskapsdiabetes, ifølge Folkehelseinstituttet (FHI). Andelen har økt fra 4,5 prosent i 2015 til 7,4 prosent i 2024. Overlege Liv Cecilie Vestrheim Thomsen ved FHI påpeker at dette fører til økt press på helsepersonell. Svangerskapsdiabetes kan medføre risiko for komplikasjoner som type 2 diabetes og fedme hos både mor og barn senere i livet. Risikofaktorer inkluderer høy KMI, etnisk bakgrunn og tidligere fødsler av store barn.
2 måneder siden
En ny undersøkelse viser at et flertall av nordmenn mener normalvektige ser ned på overvektige. Undersøkelsen, utført av Opinion på oppdrag fra Navamedic, viser også at personer med fedme opplever diskriminering i større grad enn de med overvekt. Tre av ti mener overvektige har dårligere sjanser for forfremmelse på arbeidsplassen. Bare 20 prosent av de med fedme mener samfunnet har fått et mer positivt syn på overvekt de siste årene. Nesten 60 prosent av de spurte oppgir at de ønsker å gå ned i vekt, noe som tilsvarer 2,5 millioner nordmenn.