Forskere advarer mot høyt inntak av ultraprosessert mat. En ny internasjonal studie antyder en kobling mellom slik mat og tusenvis av tidlige dødsfall.
En ny internasjonal studie publisert i American Journal of Preventive Medicine advarer mot høyt inntak av ultraprosessert mat, som ferdigmat, brus og godteri. Studien, som inkluderer data fra åtte land som Storbritannia og USA, men ikke Norge, antyder en sterk kobling mellom slikt kosthold og tidlige dødsfall.
Hovedforsker Eduardo Nilson hevder at industriprosessering og tilsetningsstoffer har en samlet negativ effekt på helsa. Han anslår at opptil 14 prosent av tidlige dødsfall i Storbritannia og USA kan være relatert til ultraprosessert mat.
Studien indikerer at risikoen for å dø øker med 3 prosent for hver 10 prosent økning i andelen ultraprosessert mat. Andre eksperter, som Stephen Burgess, minner om at dette er en observasjonsstudie som ikke beviser årsakssammenheng, men at funnene gir grunn til bekymring.
Eduardo Nilson
Stephen Burgess
Folkehelseinstituttet
Helsedirektoratet
Oswaldo Cruz Foundation
University of Cambridge
Storbritannia
USA
Colombia
Brasil
Norge
28 dager siden
En internasjonal studie publisert i Nature Medicine viser at sukkerholdige drikker kan ha alvorlige helsekonsekvenser. Forskere anslår at omtrent 340 000 dødsfall i 2020 skyldtes sykdommer relatert til inntak av slike drikker. Sukkerholdige drikker inkluderer blant annet brus, fruktdrikker og energidrikker. Inntak fører til raske blodsukkersvingninger, som over tid kan skade kroppen og øke risikoen for diabetes og hjertesykdom. En studie viser også at sukkerholdig brus kan redusere levetiden. I Norge har forbruket av sukkerholdig brus gått ned, mens lettbrus har blitt mer populært. Folkehelseinstituttet anser likevel godkjente søtstoffer i lettbrus som trygge innenfor fastsatte grenser.
2 måneder siden
En ny studie publisert i Neuroscience viser en sammenheng mellom daglig inntak av bearbeidet rødt kjøtt, som bacon og pølser, og økt risiko for demens. Studien indikerer at en daglig porsjon øker risikoen med 13 prosent. Selv ubehandlet rødt kjøtt kan øke risikoen for kognitiv tilbakegang, som er en tidlig indikator på demens. Forskningen antyder at det å erstatte rødt kjøtt med andre proteinkilder som nøtter, belgfrukter eller fisk kan redusere risikoen. Professor Geir Selbæk understreker at forskningen er på gruppenivå, og at det er viktig å følge de generelle kostholdsrådene. Han oppfordrer også til å ikke stresse for mye med kostholdsrådene.
1 måned siden
En studie publisert i The Lancet anslår at seks av ti voksne globalt vil ha overvekt eller fedme i 2050. Utviklingen går raskt, og en tredjedel av barn og unge vil være rammet hvis ikke tiltak iverksettes. Fedme øker risikoen for alvorlige sykdommer, og helsevesenet i mange land vil slite med å håndtere dette. Afrika sør for Sahara er spesielt utsatt. Norge ligger bedre an enn mange andre land, men også her øker fedmeforekomsten. Tiltak som fremmer sunn livsstil og kosthold anbefales for å snu utviklingen.
1 måned siden
En amerikansk studie viser at kvinner som drikker én eller flere sukkerholdige drikker daglig har nesten fem ganger så høy risiko for å utvikle munnkreft, uavhengig av røyke- og alkoholvaner. Studien fulgte over 162 000 kvinner over 30 år. Selv om den absolutte risikoen fortsatt er lav, støtter funnene anbefalinger om å begrense sukkerinntaket. En tidligere studie fra 2023 koblet høyt sukkerinntak til økt risiko for 45 negative helseeffekter, inkludert diabetes, hjerteinfarkt og kreft, og anbefaler å redusere inntaket av tilsatt sukker til under 25 gram daglig.
4 måneder siden
En studie publisert i The Lancet Oncology viser en global økning i tarmkreft blant personer under 50 år. I Norge har det vært en økning på 60 prosent siden årtusenskiftet, ifølge Kreftregisteret. Studien peker på usunt kosthold, fysisk inaktivitet og fedme som mulige årsaker. Norge ligger høyt på statistikken, spesielt blant kvinner. Økningen er bekymringsfull da tarmkreft ofte oppdages sent og er en ledende dødsårsak blant unge. Kreftforeningen understreker behovet for forebygging og et samfunnsansvar for å fremme sunne valg, inkludert restriksjoner på markedsføring av usunn mat.
2 dager siden
En ny stor studie undersøker sammenhengen mellom kosthold og helse. Forskere knytter et artsrikt kosthold til lavere risiko for død.
3 måneder siden
En omfattende studie fra Harvard-universitetet viser at selv små mengder bearbeidet rødt kjøtt, som bacon, kan øke risikoen for demens. Forskere fulgte over 133 000 helsearbeidere i opptil 43 år og fant at de som spiste en kvart porsjon eller mer bearbeidet rødt kjøtt daglig hadde 13 prosent høyere risiko for å utvikle demens. Studien viste også at regelmessig inntak av rødt kjøtt kan føre til raskere aldring av hjernen. Det er imidlertid gode nyheter: Å erstatte bearbeidet rødt kjøtt med sunnere alternativer som nøtter, belgfrukter eller fisk kan redusere risikoen for demens betydelig. Studien er bemerkelsesverdig på grunn av sitt store omfang.
1 måned siden
En omfattende studie avdekker en sammenheng mellom vestlig kosthold under graviditet og økt risiko for ADHD og autisme hos barn. Selv små endringer i kostholdet kan ha stor innvirkning. Risikoen ser ut til å være størst i første og andre trimester. Forskere identifiserte spesifikke metabolitter i mors blod som kan forklare sammenhengen. Studien reiser spørsmål om gravide følger kostholdsanbefalinger godt nok.
4 måneder siden
Ny britisk forskning viser at menn med økt risiko for hjerte- og karsykdommer kan utvikle demens opptil ti år tidligere enn kvinner med samme risiko. Studien, som omfatter 34 000 personer, analyserte data fra UK Biobank og fant at menn er mest utsatt i aldersgruppen 55-64 år, mens kvinner er mest utsatt i alderen 65-74 år. Forskningen understreker viktigheten av å forebygge hjerte- og karsykdommer, som er den vanligste dødsårsaken globalt, for å redusere risikoen for demens. Risikofaktorer inkluderer fedme, høyt blodtrykk, røyking og mangel på fysisk aktivitet. Studien konkluderer med at forebyggende tiltak bør iverksettes tidligere for menn enn for kvinner.
4 måneder siden
En ny svensk studie har funnet en sammenheng mellom melkeinntak og økt risiko for hjertesykdom hos kvinner. Studien, som fulgte 60 000 kvinner og 40 000 menn over 30 år, viser at risikoen for hjertesykdom øker med mengden melk kvinnene drikker. Det ble ikke funnet en tilsvarende sammenheng hos menn eller ved inntak av fermenterte meieriprodukter som ost og yoghurt. Forskere understreker at funnene er foreløpige og at det er behov for mer forskning før man kan gi konkrete kostholdsråd. De advarer også mot å trekke forhastede konklusjoner basert på denne ene studien, men antyder at kvinner kan ha nytte av å velge fermenterte melkeprodukter fremfor søtmelk.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!