En ny stor studie undersøker sammenhengen mellom kosthold og helse. Forskere knytter et artsrikt kosthold til lavere risiko for død.
En ny studie publisert i tidsskriftet Nature Food undersøker sammenhengen mellom artsmangfold i kostholdet og helse. Forskere studerte grupper i ni europeiske land, inkludert Norge, samt fem land med lav og middels inntekt. Studien fokuserte på antall ulike arter folk spiser, uavhengig av næringsinnhold eller mengde.
Resultatene viser at i land med lav og middels inntekt har de med flest arter i kostholdet større sjanse for tilstrekkelig næringsinntak. I europeiske land er dødeligheten lavest blant dem som spiser mange ulike arter. Professor Guri Skeie forklarer at variert kosthold øker sjansen for å få i seg gunstige stoffer og unngå for mye av noe.
Det ser også ut til å fremme artsmangfold i tarmen. Linda Granlund fra Helsedirektoratet beskriver studien som nytenkende og bekrefter at variert kosthold er kjernen i kostrådene for å redusere risiko for flere sykdommer.
Guri Skeie
Linda Granlund
Helsedirektoratet
Norge
Europa
Land med lav og middels inntekt
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
En undersøkelse av makrell i tomat viser store forskjeller i innhold og grad av prosessering. Noen varianter inneholder over 70% fisk, mens andre er ultraprosesserte med tilsetningsstoffer som fortykningsmidler. Disse tilsetningsstoffene kan påvirke tarmfloraen, ifølge forskning. Stabburets tube- og porsjonsvarianter inneholder minst fisk og er ultraprosesserte. Appen Trygg Mat hjelper forbrukere å identifisere ultraprosessert mat. En klinisk ernæringsfysiolog understreker at ultraprosessert mat kan inngå i et sunt kosthold, men at et variert kosthold er viktigst.
3 måneder siden
En dansk studie har undersøkt ti ulike plantedrikker og funnet at varmebehandling reduserer proteinkvaliteten sammenlignet med kumelk. Behandlingen fører til lavere innhold av essensielle aminosyrer og øker skadelige proteiner. Studien fant også det kreftfremkallende stoffet akrylamid i fire av drikkene, noe forskerne ble overrasket over. Akrylamid kan dannes når råvarene ristes. Forskerne understreker at plantedrikker kan inngå i et variert kosthold, men at man må sørge for å få dekket proteinbehovet fra andre matvarer. De påpeker at det er helheten i kostholdet som er viktig.
1 time siden
Forskere advarer mot høyt inntak av ultraprosessert mat. En ny internasjonal studie antyder en kobling mellom slik mat og tusenvis av tidlige dødsfall.
4 måneder siden
Artikkelen belyser hvilke matvarer eksperter anbefaler for et sunt kosthold. Ernæringsfysiologer trekker frem egg som en komplett matvare, mens andre vektlegger frukt, grønnsaker og spesielt brokkoli for deres næringsinnhold og helsefordeler. Det understrekes også viktigheten av et variert kosthold med mange ulike plantetyper, inkludert kaffe og te. I tillegg anbefales det å inkludere fermentert mat for å styrke tarmfloraen og øke forbrenningen. En sunn livsstil med stressmestring og nok søvn er også viktig.
2 måneder siden
En studie publisert i The Lancet viser at Norge er det eneste landet i Vest-Europa hvor forventet levealder fortsetter å øke. Studien omfatter 20 vesteuropeiske land i perioden 1990 til 2021. Alle andre land opplevde en nedgang i økningen av forventet levealder etter 2011. I motsetning til mange andre land, ser man ingen negativ pandemieffekt på levealderen i Norge. Ifølge Statistisk sentralbyrå var forventet levealder i Norge i 2023 81,4 år for menn og 84,6 år for kvinner.
1 måned siden
En studie har sammenlignet helsen til vegetarianere og kjøttetere over flere tiår. Studien viser at vegetarianere generelt er sunnere, med lavere risiko for flere sykdommer som hjerte- og karsykdommer og diabetes type 2. Samtidig viser studien at vegetarianere har høyere risiko for hjerneslag og beinbrudd. Dette kan skyldes mangel på viktige næringsstoffer som B12, som finnes i animalske produkter. Vegetarianere bør derfor være ekstra oppmerksomme på å få i seg nok av disse næringsstoffene gjennom kosthold eller kosttilskudd.
2 måneder siden
En studie publisert i The Lancet viser at Norge er det eneste av 20 vesteuropeiske land hvor forventet levealder fortsetter å øke. I de andre landene stoppet økningen i forventet levealder opp allerede etter 2011. Studien viser også at pandemien ikke hadde noen målbar effekt på forventet levealder i Norge, Sverige, Irland, Island, Danmark og Belgia. Ifølge Statistisk sentralbyrå var forventet levealder i Norge i 2023 81,4 år for menn og 84,6 år for kvinner.
3 måneder siden
En ny studie fra Københavns Universitet har sammenlignet kumelk og plantebaserte drikker. Studien viser at plantebaserte drikker generelt har lavere innhold av proteiner og essensielle aminosyrer sammenlignet med kumelk. Produksjonsprosessen, spesielt UHT-behandling, fører til at proteiner ødelegges og næringsinnholdet reduseres. Maillard-reaksjonen, som oppstår ved oppvarming, endrer proteinene og fører til tap av aminosyrer. Studien fant også at mandel- og havredrikker kan danne små mengder akrylamid, et potensielt kreftfremkallende stoff, men i ufarlige mengder. Klinisk ernæringsfysiolog Ingrid Larsson konkluderer med at det ikke er noen helsemessige grunner til å velge plantebaserte drikker fremfor kumelk for de som ikke er veganere, forutsatt et variert kosthold.
2 måneder siden
En ny studie skal undersøke om surdeigsbrød kan være et bedre alternativ for de med hvetesensitivitet. Forskere ved NMBU vil teste om den lange heveprosessen i surdeig gjør brødet lettere å fordøye, reduserer matsvinn og åpner for bruk av lokale kornsorter. Prosjektet er finansiert av Forskningsrådet, og resultatene forventes i 2027. Forsker Tora Asledottir understreker viktigheten av å ikke avfeie surdeigsbaking som en trend, da det kan ha helsegevinster som bør undersøkes nærmere.
2 måneder siden
Artikkelen tar for seg trenden med økt fokus på proteininnhold i dagligvareprodukter, spesielt meierivarer. Klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius påpeker at forskjellen i proteininnhold mellom vanlige produkter og de med ekstra markert proteininnhold ofte er minimal og ubetydelig for de fleste. Hun understreker at et variert kosthold vanligvis dekker proteinbehovet, og at fokuset heller bør være på å spise mer plantemat og fiber. Produsenter som Tine og Synnøve bekrefter at de møter en økende etterspørsel etter proteinrike produkter, men at proteininnholdet ofte kommer naturlig fra melken eller gjennom konsentrering.