En dansk studie har undersøkt ti ulike plantedrikker og funnet at varmebehandling reduserer proteinkvaliteten sammenlignet med kumelk. Behandlingen fører til lavere innhold av essensielle aminosyrer og øker skadelige proteiner.
Studien fant også det kreftfremkallende stoffet akrylamid i fire av drikkene, noe forskerne ble overrasket over. Akrylamid kan dannes når råvarene ristes.
Forskerne understreker at plantedrikker kan inngå i et variert kosthold, men at man må sørge for å få dekket proteinbehovet fra andre matvarer. De påpeker at det er helheten i kostholdet som er viktig.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
En ny studie fra Københavns Universitet har sammenlignet kumelk og plantebaserte drikker. Studien viser at plantebaserte drikker generelt har lavere innhold av proteiner og essensielle aminosyrer sammenlignet med kumelk. Produksjonsprosessen, spesielt UHT-behandling, fører til at proteiner ødelegges og næringsinnholdet reduseres. Maillard-reaksjonen, som oppstår ved oppvarming, endrer proteinene og fører til tap av aminosyrer. Studien fant også at mandel- og havredrikker kan danne små mengder akrylamid, et potensielt kreftfremkallende stoff, men i ufarlige mengder. Klinisk ernæringsfysiolog Ingrid Larsson konkluderer med at det ikke er noen helsemessige grunner til å velge plantebaserte drikker fremfor kumelk for de som ikke er veganere, forutsatt et variert kosthold.
2 måneder siden
Artikkelen tar for seg trenden med økt fokus på proteininnhold i dagligvareprodukter, spesielt meierivarer. Klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius påpeker at forskjellen i proteininnhold mellom vanlige produkter og de med ekstra markert proteininnhold ofte er minimal og ubetydelig for de fleste. Hun understreker at et variert kosthold vanligvis dekker proteinbehovet, og at fokuset heller bør være på å spise mer plantemat og fiber. Produsenter som Tine og Synnøve bekrefter at de møter en økende etterspørsel etter proteinrike produkter, men at proteininnholdet ofte kommer naturlig fra melken eller gjennom konsentrering.
1 måned siden
En studie viser at mange nordmenn bruker proteinpulver unødvendig i håp om å bygge muskler. Kostholdsforsker Christopher Gardner advarer mot overdreven bruk, og påpeker at et balansert kosthold er tilstrekkelig for de fleste. Han forklarer at overskudd av protein kan omdannes til fett og belaste nyrene. Forbrukerrådet bekrefter at mange unge bruker proteintilskudd uten behov, og etterlyser bedre regulering. Norske helseanbefalinger fremhever viktigheten av et variert kosthold med naturlige proteinkilder.
2 dager siden
En ny stor studie undersøker sammenhengen mellom kosthold og helse. Forskere knytter et artsrikt kosthold til lavere risiko for død.
3 måneder siden
En ny undersøkelse viser at flere typer proteinpulver, spesielt de som er økologiske og plantebaserte, inneholder farlig høye nivåer av tungmetaller som bly og kadmium. Disse stoffene kan være helseskadelige. Økologiske proteinpulver inneholder mer bly og kadmium enn ikke-økologiske. Plantebaserte proteinpulver har generelt høyere nivåer av bly enn mysebaserte, og sjokoladesmak inneholder betydelig mer kadmium enn vaniljesmak. Undersøkelsen testet 160 produkter fra 70 merker i USA. Eksperter anbefaler forbrukere å velge proteinpulver laget av erter, myse eller egg, og med vaniljesmak. De oppfordrer også til å kontakte produsentene for å få informasjon om tungmetallinnholdet i produktene.
3 måneder siden
Artikkelen argumenterer for at plantemelk er et sunnere alternativ til kumelk. Nordmenn får i seg for mye mettet fett, hovedsakelig fra kumelk, noe som øker risikoen for hjerte- og karsykdommer. Plantemelk, som havremelk, inneholder sunnere fettprofil, kostfiber og betaglukaner som kan normalisere kolesterolet. Studier viser at plantemelk kan gi bedre blodtrykk, kolesterol og mindre betennelse. Artikkelen avviser også myten om at mer protein er sunnere, da nordmenn generelt får i seg nok protein. Kumelk er også bearbeidet og kyrnes fôr inneholder tilsetningsstoffer, inkludert palmeolje.
1 måned siden
En dansk studie har analysert populære takeaway-retter og funnet høyt innhold av fett, salt og kalorier. Halvparten av rettene inneholdt for mye mettet fett, og enkelte overskred det anbefalte daglige saltinntaket. Ernæringsfysiolog Tine Sundfør anbefaler å begrense inntaket av slik mat til et par ganger i måneden. Samtidig viser tall fra Wolt og Foodora at nordmenn bestiller mer takeaway, men det er også økende interesse for vegetariske alternativer. Sundfør mener mindre justeringer i menyene kan bidra til sunnere takeaway-alternativer.
1 måned siden
En undersøkelse av makrell i tomat viser store forskjeller i innhold og grad av prosessering. Noen varianter inneholder over 70% fisk, mens andre er ultraprosesserte med tilsetningsstoffer som fortykningsmidler. Disse tilsetningsstoffene kan påvirke tarmfloraen, ifølge forskning. Stabburets tube- og porsjonsvarianter inneholder minst fisk og er ultraprosesserte. Appen Trygg Mat hjelper forbrukere å identifisere ultraprosessert mat. En klinisk ernæringsfysiolog understreker at ultraprosessert mat kan inngå i et sunt kosthold, men at et variert kosthold er viktigst.
4 måneder siden
En ny svensk studie har funnet en sammenheng mellom melkeinntak og økt risiko for hjertesykdom hos kvinner. Studien, som fulgte 60 000 kvinner og 40 000 menn over 30 år, viser at risikoen for hjertesykdom øker med mengden melk kvinnene drikker. Det ble ikke funnet en tilsvarende sammenheng hos menn eller ved inntak av fermenterte meieriprodukter som ost og yoghurt. Forskere understreker at funnene er foreløpige og at det er behov for mer forskning før man kan gi konkrete kostholdsråd. De advarer også mot å trekke forhastede konklusjoner basert på denne ene studien, men antyder at kvinner kan ha nytte av å velge fermenterte melkeprodukter fremfor søtmelk.
1 måned siden
En studie har sammenlignet helsen til vegetarianere og kjøttetere over flere tiår. Studien viser at vegetarianere generelt er sunnere, med lavere risiko for flere sykdommer som hjerte- og karsykdommer og diabetes type 2. Samtidig viser studien at vegetarianere har høyere risiko for hjerneslag og beinbrudd. Dette kan skyldes mangel på viktige næringsstoffer som B12, som finnes i animalske produkter. Vegetarianere bør derfor være ekstra oppmerksomme på å få i seg nok av disse næringsstoffene gjennom kosthold eller kosttilskudd.