En ny studie publisert i Neuroscience viser en sammenheng mellom daglig inntak av bearbeidet rødt kjøtt, som bacon og pølser, og økt risiko for demens. Studien indikerer at en daglig porsjon øker risikoen med 13 prosent.
Selv ubehandlet rødt kjøtt kan øke risikoen for kognitiv tilbakegang, som er en tidlig indikator på demens. Forskningen antyder at det å erstatte rødt kjøtt med andre proteinkilder som nøtter, belgfrukter eller fisk kan redusere risikoen.
Professor Geir Selbæk understreker at forskningen er på gruppenivå, og at det er viktig å følge de generelle kostholdsrådene. Han oppfordrer også til å ikke stresse for mye med kostholdsrådene.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
En omfattende studie fra Harvard-universitetet viser at selv små mengder bearbeidet rødt kjøtt, som bacon, kan øke risikoen for demens. Forskere fulgte over 133 000 helsearbeidere i opptil 43 år og fant at de som spiste en kvart porsjon eller mer bearbeidet rødt kjøtt daglig hadde 13 prosent høyere risiko for å utvikle demens. Studien viste også at regelmessig inntak av rødt kjøtt kan føre til raskere aldring av hjernen. Det er imidlertid gode nyheter: Å erstatte bearbeidet rødt kjøtt med sunnere alternativer som nøtter, belgfrukter eller fisk kan redusere risikoen for demens betydelig. Studien er bemerkelsesverdig på grunn av sitt store omfang.
1 måned siden
En ny studie publisert i Nature Medicine antyder en sammenheng mellom økende nivåer av mikroplast i hjernen og demensrisiko. Forskere fant at demenspasienter hadde seks ganger mer mikroplast i hjerne- og leverprøver sammenlignet med friske individer. Selv om studien er for liten til å trekke endelige konklusjoner, antyder funnene en urovekkende sammenheng som bør undersøkes nærmere. En forsker anbefaler å redusere eksponeringen for mikroplast ved å unngå svart plast i kjøkkenredskaper og begrense inntak av mat fra plastemballasje, da mikroplastpartiklene i seg selv kan være helseskadelige.
1 time siden
Forskere advarer mot høyt inntak av ultraprosessert mat. En ny internasjonal studie antyder en kobling mellom slik mat og tusenvis av tidlige dødsfall.
17 timer siden
Flere personer rammes av demens, men den individuelle risikoen har gått ned. Forskere peker på livsstil og utdanning som mulige årsaker.
4 måneder siden
Ny forskning knytter magefett, spesielt visceralt fett, til tidlige tegn på Alzheimers sykdom. Studien viser at økt magefett er forbundet med redusert hukommelsessenter i hjernen, opphopning av amyloid og tau-proteiner, samt mindre blodtilstrømning og krymping i hjernen. Disse endringene kan oppstå allerede i 40- og 50-årene, lenge før kognitiv svikt. Forskere understreker at reduksjon av magefett kan være et viktig verktøy i kampen mot Alzheimers. Studien viser også at overvekt og fedme har økt i Norge de siste tiårene.
3 måneder siden
Svenske myndigheter anbefaler å redusere kjøttforbruket til 350 gram per uke, noe som kan redde 800 liv årlig. Anbefalingen kommer som følge av at et høyt inntak av bearbeidet kjøtt øker risikoen for kreft og hjerte- og karsykdommer. I Norge er anbefalingen den samme, med et maksimalt inntak på 350 gram rødt kjøtt i uken. I tillegg til helsefordeler, er redusert kjøttforbruk viktig for å redusere klimagassutslipp, da produksjon av rødt kjøtt har et betydelig større klimaavtrykk enn andre matvarer.
1 måned siden
En influenser advarer mot høyt proteininntak etter å ha blitt alvorlig syk av en kjøttbasert diett. Hun utviklet nyreproblemer og nyrestein etter å ha spist store mengder kjøtt. Helseeksperter fraråder dietten, og peker på at det høye inntaket av mettet fett kan øke risikoen for hjerte- og karsykdommer og visse kreftformer. De anbefaler et balansert kosthold og understreker viktigheten av å begrense inntaket av rødt kjøtt. Til tross for advarsler sverger mange nordmenn til dietten, og det etterlyses mer forskning på området.
4 måneder siden
Ny britisk forskning viser at menn med økt risiko for hjerte- og karsykdommer kan utvikle demens opptil ti år tidligere enn kvinner med samme risiko. Studien, som omfatter 34 000 personer, analyserte data fra UK Biobank og fant at menn er mest utsatt i aldersgruppen 55-64 år, mens kvinner er mest utsatt i alderen 65-74 år. Forskningen understreker viktigheten av å forebygge hjerte- og karsykdommer, som er den vanligste dødsårsaken globalt, for å redusere risikoen for demens. Risikofaktorer inkluderer fedme, høyt blodtrykk, røyking og mangel på fysisk aktivitet. Studien konkluderer med at forebyggende tiltak bør iverksettes tidligere for menn enn for kvinner.
2 måneder siden
En ny studie publisert i Nature Medicine viser en betydelig økning av nanoplast i menneskehjerner. Forskere fant opptil 0,48 prosent plast i hjernevev, en økning på 50 prosent siden 2016. Funnene indikerer at hjernen kan være mer utsatt for opphoping av mikroplast enn andre organer. Studien avdekket også at personer med demens hadde tre til fem ganger mer plast i hjernen sammenlignet med friske. Forskerne understreker at det er uklart om plasten forårsaker skade, men oppfordrer til mer forskning på langtidseffektene.
1 måned siden
En omfattende studie avdekker en sammenheng mellom vestlig kosthold under graviditet og økt risiko for ADHD og autisme hos barn. Selv små endringer i kostholdet kan ha stor innvirkning. Risikoen ser ut til å være størst i første og andre trimester. Forskere identifiserte spesifikke metabolitter i mors blod som kan forklare sammenhengen. Studien reiser spørsmål om gravide følger kostholdsanbefalinger godt nok.