Svenske myndigheter anbefaler å redusere kjøttforbruket til 350 gram per uke, noe som kan redde 800 liv årlig. Anbefalingen kommer som følge av at et høyt inntak av bearbeidet kjøtt øker risikoen for kreft og hjerte- og karsykdommer.
I Norge er anbefalingen den samme, med et maksimalt inntak på 350 gram rødt kjøtt i uken.
I tillegg til helsefordeler, er redusert kjøttforbruk viktig for å redusere klimagassutslipp, da produksjon av rødt kjøtt har et betydelig større klimaavtrykk enn andre matvarer.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Miljødirektoratet har publisert en rapport som understreker behovet for raskere klimaomstilling. Rapporten fremhever at endret kosthold er et av de viktigste tiltakene for å redusere klimagassutslipp. Det anbefales å øke inntaket av fisk og plantebasert mat, og redusere kjøttforbruket, spesielt rødt kjøtt. Endringene kan føre til en reduksjon på over 2 millioner tonn CO2 innen 2035. Rapporten peker også på utfordringer knyttet til endring i befolkningens adferd og sysselsetting i landbruket. Miljødirektoratet anbefaler at Norge setter et ambisiøst mål om å redusere utslippene med 80 prosent innen 2035.
2 måneder siden
Artikkelen belyser hvordan matproduksjon påvirker klimagassutslipp og jordbruk. Mens rødt kjøtt og meieriprodukter er klimaverstinger, finnes det matvarer som nøtter, oliven og sitrus som tar opp mer karbon enn de slipper ut. Myrdyrkede vekster som blåbær og selleri, samt tang og tare, kan også være klimapositive, men krever en karboneffektiv forsyningskjede. Kortreist mat er ikke alltid bedre, da totalutslipp varierer. Artikkelen anbefaler å spise mindre kjøtt, mer grønnsaker og følge kostholdsråd for å redusere klimaavtrykket.
14 dager siden
Artikkelen tar for seg reaksjonene på kronprins Haakons vegetariske kosthold, og fremmer argumenter for et redusert kjøttinntak. Helsefordeler, miljøhensyn og dyrevelferd trekkes frem som rasjonelle argumenter for å spise mer plantebasert. Det nevnes at flere medlemmer av kongefamilien har valgt å redusere eller kutte ut kjøtt. Artikkelen balanserer de økonomiske fordelene ved å konsumere norsk lam med anbefalingen om å redusere kjøttinntaket, og konkluderer med en oppfordring til å respektere individuelle matvalg.
2 måneder siden
En ny studie publisert i Neuroscience viser en sammenheng mellom daglig inntak av bearbeidet rødt kjøtt, som bacon og pølser, og økt risiko for demens. Studien indikerer at en daglig porsjon øker risikoen med 13 prosent. Selv ubehandlet rødt kjøtt kan øke risikoen for kognitiv tilbakegang, som er en tidlig indikator på demens. Forskningen antyder at det å erstatte rødt kjøtt med andre proteinkilder som nøtter, belgfrukter eller fisk kan redusere risikoen. Professor Geir Selbæk understreker at forskningen er på gruppenivå, og at det er viktig å følge de generelle kostholdsrådene. Han oppfordrer også til å ikke stresse for mye med kostholdsrådene.
1 måned siden
En influenser advarer mot høyt proteininntak etter å ha blitt alvorlig syk av en kjøttbasert diett. Hun utviklet nyreproblemer og nyrestein etter å ha spist store mengder kjøtt. Helseeksperter fraråder dietten, og peker på at det høye inntaket av mettet fett kan øke risikoen for hjerte- og karsykdommer og visse kreftformer. De anbefaler et balansert kosthold og understreker viktigheten av å begrense inntaket av rødt kjøtt. Til tross for advarsler sverger mange nordmenn til dietten, og det etterlyses mer forskning på området.
3 måneder siden
En omfattende studie fra Harvard-universitetet viser at selv små mengder bearbeidet rødt kjøtt, som bacon, kan øke risikoen for demens. Forskere fulgte over 133 000 helsearbeidere i opptil 43 år og fant at de som spiste en kvart porsjon eller mer bearbeidet rødt kjøtt daglig hadde 13 prosent høyere risiko for å utvikle demens. Studien viste også at regelmessig inntak av rødt kjøtt kan føre til raskere aldring av hjernen. Det er imidlertid gode nyheter: Å erstatte bearbeidet rødt kjøtt med sunnere alternativer som nøtter, belgfrukter eller fisk kan redusere risikoen for demens betydelig. Studien er bemerkelsesverdig på grunn av sitt store omfang.
4 måneder siden
Enkelte julemiddager, som pinnekjøtt, kan inneholde like mange kalorier som et helt dagsbehov. Selv om det er vanlig å kose seg ekstra i julen, finnes det alternativer med færre kalorier, som lutefisk og reinsdyrstek. Små justeringer i matlagingen, som å bytte ut ribbe med svinestek eller redusere bruken av fløte og smør, kan halvere kaloriinnholdet. Ernæringsfysiologer anbefaler også å spise mer grønnsaker, grove kornprodukter og proteinrike matvarer. En jevn måltidsrytme med hyppige, små måltider kan bidra til å opprettholde energinivået.
3 måneder siden
En dansk matvarekjede har lansert en ny type kjøttdeig bestående av 50% oksekjøtt og 50% kyllingkjøtt, med mål om å redusere CO2-avtrykket. Produktet er tilgjengelig i flere butikker i Danmark. Den nye deigen møter skepsis fra kokk Jan Henrik Syversen, som mener det er et økonomisk grep og ikke et kvalitetsprodukt. Norske dagligvarekjeder har foreløpig ingen planer om å lansere lignende produkter, men fokuserer på andre klimasmarte alternativer. Norske kjøttprodusenter fremhever også at norsk kjøtt har lavere utslipp enn internasjonalt gjennomsnitt.
2 måneder siden
Ferske tall fra Folkehelseinstituttet viser at nordmenn konsumerer for mye salt og alkohol, noe som gjør det vanskelig for Helsedirektoratet å nå sine mål om redusert forbruk innen 2030. Overlege ved FHI, Haakon Meyer, anbefaler å være oppmerksom på skjulte saltkilder i bakevarer og krydder, som tacokrydder. Kostholdsrådgiver Karoline Steenbuch fremhever at saltinntaket er høyere enn anbefalt, med brød som en viktig kilde. Overlege Jørgen Bramness foreslår tiltak som begrenset tilgang og høye priser for å redusere alkoholforbruket.
3 dager siden
Matinfluenser Kristoffer Gregersen reagerte da han oppdaget noe hos Meny. Han stusset da han skulle handle karbonadedeig.