Miljødirektoratet har publisert en rapport som understreker behovet for raskere klimaomstilling. Rapporten fremhever at endret kosthold er et av de viktigste tiltakene for å redusere klimagassutslipp.
Det anbefales å øke inntaket av fisk og plantebasert mat, og redusere kjøttforbruket, spesielt rødt kjøtt. Endringene kan føre til en reduksjon på over 2 millioner tonn CO2 innen 2035.
Rapporten peker også på utfordringer knyttet til endring i befolkningens adferd og sysselsetting i landbruket. Miljødirektoratet anbefaler at Norge setter et ambisiøst mål om å redusere utslippene med 80 prosent innen 2035.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Miljødirektoratet har slått alarm om at 2024 var det varmeste året som er registrert, og understreker behovet for raskere omstilling til et lavutslippssamfunn. Direktoratet har presentert nye tiltak for klima- og miljøministeren, med fokus på karbonfangst og -lagring i industrien, samt reduksjon av matsvinn. Rapporten ser også på ulike virkemidler som avgifter, krav og subsidier for å implementere tiltakene. Klima- og miljøministeren bekrefter at Norge skal nå sine klimamål og ser på rapporten som et viktig grunnlag for regjeringens arbeid med å kutte utslipp og skape nye muligheter for næringslivet. Dette er den tredje årlige oppdateringen fra Miljødirektoratet.
3 måneder siden
Miljødirektoratet slår alarm om klimaendringene og krever en styrket klimapolitikk. De påpeker at 2024 var det varmeste året noensinne, og at det er viktig å øke tempoet i klimaomstillingen. Direktoratet har lagt frem en rapport med nye tiltak for klima- og miljøministeren, som inkluderer karbonfangst og -lagring i industrien, samt tiltak for å redusere matsvinn. De ser også på ulike virkemidler som avgifter, krav, subsidier og EU-reguleringer for å få på plass tiltakene. Klima- og miljøministeren mener rapporten gir et viktig grunnlag for regjeringens arbeid med å kutte utslipp og skape nye muligheter for næringslivet. Dette er den tredje årlige rapporten fra Miljødirektoratet, som i år ser på sammenhengen mellom norske klimatiltak og klimasamarbeidet med EU.
3 måneder siden
En ny rapport fra Miljødirektoratet viser at Norge ikke vil nå sine klimamål for 2030, selv om alle planlagte tiltak gjennomføres. Utslippene vil overstige målet med omtrent åtte millioner tonn CO₂-ekvivalenter. Direktoratet påpeker at effekten av klimatiltak tar lengre tid enn tidligere antatt, og at noen utslippseffekter er talt dobbelt. Mulige løsninger for å tette gapet inkluderer økt bruk av biodrivstoff eller kjøp av klimakvoter, men disse er usikre og kostbare. Klima- og miljøministeren understreker at regjeringen jobber med å forsterke klimapolitikken for å nå målene, og at Norge skal oppfylle målet om minst 55 prosent kutt i 2030.
3 måneder siden
Miljødirektoratet presenterer en ny rapport som viser at Norges klimamål kan bli vanskelig og dyrt å nå. Direktoratet advarer om at klimakvoter kan bli kostbare og vanskelige å få tak i etter 2030. De mener dagens politikk gjør Norge for avhengig av kvotekjøp og biodrivstoff, som er dyre løsninger. Rapporten viser også at Norge tidligst kan nå målet om 55 prosent innenlandske klimakutt i 2033, ikke i 2030 som planlagt. Miljødirektoratet anbefaler å styrke nasjonal klimapolitikk for å redusere avhengigheten av kvoter. Klimaministeren erkjenner utfordringene, men mener omstillingen går i riktig retning, selv om det går sakte.
26 dager siden
Regjeringen har presentert sitt nye klimamål for 2035, og foreslår et kutt i klimagassutslipp på mellom 70 og 75 prosent. Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap) fremhever at målet er ambisiøst, realistisk og lettfattelig. Dette målet er lavere enn Miljødirektoratets anbefaling om 80 prosent reduksjon, fordi regjeringen ønsker å unngå omfattende kjøp av klimakvoter. Eriksen ser for seg at hoveddelen av kuttene vil skje nasjonalt eller i samarbeid med EU, og han håper på bred politisk enighet i Stortinget for å sikre stabile rammevilkår for næringslivet. Han skisserer også tre mulige veier mot 2050-målet, og argumenterer for en balansert tilnærming med jevne tiltak over tid for å unngå store kostnader.
2 måneder siden
Regjeringen har varslet at de vil legge frem en klimamelding med forsterkede klimamål for Norge. Statsminister Jonas Gahr Støre understreker at Norge skal nå sine klimamål. Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen mener Norge er på god vei, men erkjenner at omstillingsmålet om å kutte utslipp på hjemmebane er utfordrende. Regjeringen vurderer å foreslå et mål for Stortinget om å redusere klimagassutslippene med mellom 55 og 80 prosent, der Eriksen antyder at det vil ligge i det øvre sjiktet.
2 måneder siden
Artikkelen belyser hvordan matproduksjon påvirker klimagassutslipp og jordbruk. Mens rødt kjøtt og meieriprodukter er klimaverstinger, finnes det matvarer som nøtter, oliven og sitrus som tar opp mer karbon enn de slipper ut. Myrdyrkede vekster som blåbær og selleri, samt tang og tare, kan også være klimapositive, men krever en karboneffektiv forsyningskjede. Kortreist mat er ikke alltid bedre, da totalutslipp varierer. Artikkelen anbefaler å spise mindre kjøtt, mer grønnsaker og følge kostholdsråd for å redusere klimaavtrykket.
26 dager siden
Regjeringen har kunngjort et skjerpet klimamål om å redusere klimagassutslippene med «minst 70-75 prosent» innen 2035. Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen presenterte det nye målet på Arbeiderpartiets landsmøte, og understreket at dette er et av de mest ambisiøse målene under Parisavtalen. Kuttene skal gjennomføres i Norge, i samarbeid med Europa, og målet vil bli lovfestet i klimaloven samt meldt inn til FN. Det nåværende klimamålet er en reduksjon på 55 prosent innen 2030, sammenlignet med 1990.
3 måneder siden
Svenske myndigheter anbefaler å redusere kjøttforbruket til 350 gram per uke, noe som kan redde 800 liv årlig. Anbefalingen kommer som følge av at et høyt inntak av bearbeidet kjøtt øker risikoen for kreft og hjerte- og karsykdommer. I Norge er anbefalingen den samme, med et maksimalt inntak på 350 gram rødt kjøtt i uken. I tillegg til helsefordeler, er redusert kjøttforbruk viktig for å redusere klimagassutslipp, da produksjon av rødt kjøtt har et betydelig større klimaavtrykk enn andre matvarer.
25 dager siden
Regjeringen har satt et nytt klimamål om å redusere klimagassutslippene med 70-75 prosent innen 2035, noe som har utløst kritikk fra flere hold. Målet skal realiseres gjennom kutt i Norge og samarbeid med EU, men uten et spesifikt nasjonalt klimamål. Opposisjonen og miljøorganisasjoner uttrykker bekymring for at regjeringen i for stor grad vil basere seg på kvotekjøp, og at målet er urealistisk. Klima- og miljøministeren understreker at alle sektorer må bidra, og at CO2-avgift og teknologiutvikling vil være sentrale virkemidler. FNs klimapanel har fastslått at globale utslipp må reduseres kraftig innen 2035 for å begrense den globale oppvarmingen.