Nyhetssaker

Studie: Mikroplast i hjernen kan kobles til økt demensrisiko

Nettavisen logo

432 ord

helse og livsstil

25 dager siden

Nivået i hjernen øker – kobles til demens

Sammendrag

En ny studie publisert i Nature Medicine antyder en sammenheng mellom økende nivåer av mikroplast i hjernen og demensrisiko. Forskere fant at demenspasienter hadde seks ganger mer mikroplast i hjerne- og leverprøver sammenlignet med friske individer. Selv om studien er for liten til å trekke endelige konklusjoner, antyder funnene en urovekkende sammenheng som bør undersøkes nærmere. En forsker anbefaler å redusere eksponeringen for mikroplast ved å unngå svart plast i kjøkkenredskaper og begrense inntak av mat fra plastemballasje, da mikroplastpartiklene i seg selv kan være helseskadelige.

Hovedpunkter

  • Ny forskning viser en økning av mikroplast i hjernen, særlig hos demenspasienter.
  • Demenspasienter hadde seks ganger mer mikroplast i sine prøver sammenlignet med kontrollgruppen.
  • Studien antyder en mulig sammenheng mellom mikroplast og demensrisiko, men understreker behovet for videre forskning.
  • Forsker anbefaler å redusere eksponeringen for mikroplast ved å unngå svart plast i kjøkkenredskaper og matvarer pakket i plast.

Vurderinger (AI)

Opplysendende7
Dybde6
Positivitet5
Anbefaling7

Oppsummering av dagens nyheter

Den globale handelskonflikten fortsetter å prege nyhetsbildet, der Donald Trumps tollpolitikk skaper usikkerhet og mottiltak artikkel. Som en direkte konsekvens har Hongkong stanset all vareforsendelse til USA sak, og internt i USA har delstaten California saksøkt Trump-administrasjonen for å stoppe tollsatsene sak. Samtidig fører handelskrigen til lavere gasspriser i Europa, ettersom Kina reduserer importen av amerikansk LNG artikkel. På den internasjonale arenaen har Israel kunngjort full stans i humanitær hjelp til Gaza for å legge press på Hamas, noe som forverrer den humanitære krisen sak. Globalt har WHOs medlemsland blitt enige om et utkast til en internasjonal pandemiavtale etter tre års forhandlinger, med mål om bedre beredskap sak. Militære spenninger øker også, med satellittbilder som avslører et nytt, stort nordkoreansk krigsskip, muligens bygget med russisk teknologi artikkel, og rapporter om at Russland ruster opp militært langs grensen mot Finland artikkel.

Liknende artikler

Nye hjernefunn: – Tilsvarer en vanlig plastskje

TV2 logotv2.no

2 måneder siden

Studie: Mengden nanoplast i menneskehjernen har økt kraftig

En ny studie publisert i Nature Medicine viser en betydelig økning av nanoplast i menneskehjerner. Forskere fant opptil 0,48 prosent plast i hjernevev, en økning på 50 prosent siden 2016. Funnene indikerer at hjernen kan være mer utsatt for opphoping av mikroplast enn andre organer. Studien avdekket også at personer med demens hadde tre til fem ganger mer plast i hjernen sammenlignet med friske. Forskerne understreker at det er uklart om plasten forårsaker skade, men oppfordrer til mer forskning på langtidseffektene.

Demens-studie: En porsjon bacon er nok

Nettavisen logonettavisen.no

2 måneder siden

Studie: Bearbeidet kjøtt knyttes til økt demensrisiko

En ny studie publisert i Neuroscience viser en sammenheng mellom daglig inntak av bearbeidet rødt kjøtt, som bacon og pølser, og økt risiko for demens. Studien indikerer at en daglig porsjon øker risikoen med 13 prosent. Selv ubehandlet rødt kjøtt kan øke risikoen for kognitiv tilbakegang, som er en tidlig indikator på demens. Forskningen antyder at det å erstatte rødt kjøtt med andre proteinkilder som nøtter, belgfrukter eller fisk kan redusere risikoen. Professor Geir Selbæk understreker at forskningen er på gruppenivå, og at det er viktig å følge de generelle kostholdsrådene. Han oppfordrer også til å ikke stresse for mye med kostholdsrådene.

Kjente legemidler kan få fart på demensforskning

Nettavisen logonettavisen.no

2 måneder siden

Studie: Visse legemidler kan påvirke risiko for demens

En ny studie antyder at visse legemidler kan påvirke risikoen for demens. Antibiotika, vaksiner og betennelsesdempende midler er knyttet til redusert risiko, mens diabetesmedisiner, vitaminer og antipsykotika kan øke risikoen. Den britiske regjeringen støtter funnene og investerer i en plattform for å teste medisiner mot Alzheimers. Forskere spekulerer i at betennelsesdempende medisiner kan ha en positiv effekt, da Alzheimer utløser betennelse i hjernen. En overlege understreker at det er for tidlig å anbefale antibiotika mot demens, men ser positivt på fremtidige behandlingsmuligheter.

Slår alarm etter sjokkfunn

Dagbladet logodagbladet.no

3 måneder siden

Teposer slipper milliarder av plastpartikler i teen

En ny studie viser at teposer kan frigjøre store mengder nanoplastpartikler i te. Forskere fra Spania, Egypt og Tyskland undersøkte tre typer teposer og fant at en enkelt pose kan slippe ut mellom 8 millioner og 1,2 milliarder partikler. Disse partiklene er så små at de lett kan absorberes av kroppen og potensielt interagere med cellenes genetiske materiale. Studien viser også at polypropylen-teposer er de største utslippskildene. Selv om de direkte helsekonsekvensene er uklare, understreker forskerne viktigheten av å redusere plastforurensning i matvarer.

- Én skive er nok

Dagbladet logodagbladet.no

2 måneder siden

Studie: Lite bearbeidet kjøtt øker demensrisiko

En omfattende studie fra Harvard-universitetet viser at selv små mengder bearbeidet rødt kjøtt, som bacon, kan øke risikoen for demens. Forskere fulgte over 133 000 helsearbeidere i opptil 43 år og fant at de som spiste en kvart porsjon eller mer bearbeidet rødt kjøtt daglig hadde 13 prosent høyere risiko for å utvikle demens. Studien viste også at regelmessig inntak av rødt kjøtt kan føre til raskere aldring av hjernen. Det er imidlertid gode nyheter: Å erstatte bearbeidet rødt kjøtt med sunnere alternativer som nøtter, belgfrukter eller fisk kan redusere risikoen for demens betydelig. Studien er bemerkelsesverdig på grunn av sitt store omfang.

Nytt funn

Dagbladet logodinside.dagbladet.no

21 dager siden

Studie: Tyggegummi frigjør mikroplast i munnen

En ny studie advarer mot plastforurensning fra tyggegummi, og viser at det frigjøres hundrevis av mikroplastbiter i munnen under tygging. Forskere analyserte spyttet til en person som tygget ulike tyggegummimerker, og fant at ett gram tyggegummi i gjennomsnitt slapp ut 100 mikroplastbiter. Studien viser også at nesten all mikroplasten frigjøres i løpet av de første åtte minuttene. Tyggegummi inneholder plastmaterialer, men produsentene oppgir ofte bare «gummibase» som ingrediens. Forskere mener derfor at produsentene bør oppgi mer spesifikke ingredienser.

Magefett knyttes til Alzheimers

Nettavisen logonettavisen.no

4 måneder siden

Magefett kobles til tidlige tegn på Alzheimers

Ny forskning knytter magefett, spesielt visceralt fett, til tidlige tegn på Alzheimers sykdom. Studien viser at økt magefett er forbundet med redusert hukommelsessenter i hjernen, opphopning av amyloid og tau-proteiner, samt mindre blodtilstrømning og krymping i hjernen. Disse endringene kan oppstå allerede i 40- og 50-årene, lenge før kognitiv svikt. Forskere understreker at reduksjon av magefett kan være et viktig verktøy i kampen mot Alzheimers. Studien viser også at overvekt og fedme har økt i Norge de siste tiårene.

– Er oppriktig sjokkert

TV2 logotv2.no

2 måneder siden

Mikroplast fra teposer: Kjemiker sjokkert over utbredt plastbruk

En ny studie viser at teposer kan frigjøre mikroplast i tevannet, spesielt ved bruk av varmt vann. Kjemiker Alexander Sandtorv uttrykker sjokk over at noen teposer fortsatt inneholder plast i 2025, og kritiserer manglende merking. Norgesgruppen bekrefter bruk av nylonplast i sine økologiske teposer, men lover å endre dette og fjerne ordet «silke» fra pakningen. Lipton bruker plantebasert plast, men forskningen på denne er ikke entydig. Eksperter mener all plast bør fjernes fra teposer for å unngå risiko og usikkerhet for forbrukerne. Flere produsenter oppgir at de ikke bruker plast i sine teposer.

Roper varsku: – Tar det ikke på alvor

TV2 logotv2.no

23 dager siden

Miljøgifter kobles til barnesykdommer: Forskere krever strengere tiltak

En ny studie publisert i The New England Journal of Medicine knytter flere sykdommer hos barn til miljøgifter, inkludert kreft, fedme og astma. Forskere slår alarm og kritiserer myndighetene for manglende handling, og mener EUs regelverk for kjemikalier (REACH) er utilstrekkelig fordi det baserer seg for mye på industriens egne data. Studien antyder også en sammenheng mellom miljøgifter og forstyrrelser i utvikling av atferd og tenkning. Folkehelseinstituttet (FHI) har også advart mot utviklingen, og klima- og miljøministeren har respondert med løfter om å styrke regelverket og øke kontrollen med produkter fra utenlandske nettplattformer.

Avslører hodepine, svekket syn og taleevne: Forskere har ikke svaret

Nettavisen logonettavisen.no

4 måneder siden

Fotballspillere sliter med nevrologiske plager

Flere tidligere fotballspillere, som Gary Pallister og Steve Howey, står frem med symptomer som hodepine, syns- og taleproblemer, og kognitiv svikt. Disse symptomene mistenkes å være relatert til gjentatte hodestøt gjennom karrieren. Forskning viser en økt risiko for demens blant tidligere fotballspillere, men det er fortsatt uklart om nikking er en direkte årsak. Studier fra Skottland, Frankrike og Sverige indikerer en sammenheng, men det er behov for mer forskning for å bekrefte dette. Flere spillere har nå gått til gruppesøksmål mot fotballmyndighetene i England for å få erstatning for påståtte hjerneskader.

    Studie: Mikroplast i hjernen kan kobles til økt demensrisiko