En ny studie viser at teposer kan frigjøre store mengder nanoplastpartikler i te. Forskere fra Spania, Egypt og Tyskland undersøkte tre typer teposer og fant at en enkelt pose kan slippe ut mellom 8 millioner og 1,2 milliarder partikler.
Disse partiklene er så små at de lett kan absorberes av kroppen og potensielt interagere med cellenes genetiske materiale. Studien viser også at polypropylen-teposer er de største utslippskildene.
Selv om de direkte helsekonsekvensene er uklare, understreker forskerne viktigheten av å redusere plastforurensning i matvarer.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
En ny studie viser at teposer kan frigjøre mikroplast i tevannet, spesielt ved bruk av varmt vann. Kjemiker Alexander Sandtorv uttrykker sjokk over at noen teposer fortsatt inneholder plast i 2025, og kritiserer manglende merking. Norgesgruppen bekrefter bruk av nylonplast i sine økologiske teposer, men lover å endre dette og fjerne ordet «silke» fra pakningen. Lipton bruker plantebasert plast, men forskningen på denne er ikke entydig. Eksperter mener all plast bør fjernes fra teposer for å unngå risiko og usikkerhet for forbrukerne. Flere produsenter oppgir at de ikke bruker plast i sine teposer.
1 måned siden
En ny studie publisert i Nature Medicine antyder en sammenheng mellom økende nivåer av mikroplast i hjernen og demensrisiko. Forskere fant at demenspasienter hadde seks ganger mer mikroplast i hjerne- og leverprøver sammenlignet med friske individer. Selv om studien er for liten til å trekke endelige konklusjoner, antyder funnene en urovekkende sammenheng som bør undersøkes nærmere. En forsker anbefaler å redusere eksponeringen for mikroplast ved å unngå svart plast i kjøkkenredskaper og begrense inntak av mat fra plastemballasje, da mikroplastpartiklene i seg selv kan være helseskadelige.
1 måned siden
En ny studie advarer mot plastforurensning fra tyggegummi, og viser at det frigjøres hundrevis av mikroplastbiter i munnen under tygging. Forskere analyserte spyttet til en person som tygget ulike tyggegummimerker, og fant at ett gram tyggegummi i gjennomsnitt slapp ut 100 mikroplastbiter. Studien viser også at nesten all mikroplasten frigjøres i løpet av de første åtte minuttene. Tyggegummi inneholder plastmaterialer, men produsentene oppgir ofte bare «gummibase» som ingrediens. Forskere mener derfor at produsentene bør oppgi mer spesifikke ingredienser.
2 måneder siden
En ny studie publisert i Nature Medicine viser en betydelig økning av nanoplast i menneskehjerner. Forskere fant opptil 0,48 prosent plast i hjernevev, en økning på 50 prosent siden 2016. Funnene indikerer at hjernen kan være mer utsatt for opphoping av mikroplast enn andre organer. Studien avdekket også at personer med demens hadde tre til fem ganger mer plast i hjernen sammenlignet med friske. Forskerne understreker at det er uklart om plasten forårsaker skade, men oppfordrer til mer forskning på langtidseffektene.
24 dager siden
I Øygarden er en stor mengde mikroplast oppdaget i en bergsprekk, omtalt som en «mikroplastfabrikk». Forskere har funnet tusenvis av liter plast som over tid er malt ned til mikroplast. De er bekymret for at dette kan være skadelig for miljøet og mennesker, da mikroplasten kan spre miljøgifter og skadelige organismer. Funnet anses som en miljøbombe, og forskere skal nå undersøke omfanget av forurensningen og potensiell spredning til livet i havet. Det er bekymring for at mikroplasten kan havne i fisk og andre sjødyr, og dermed true matfatet vårt.
4 dager siden
En ny europeisk studie har avdekket svært høye nivåer av miljøgiften PFAS, spesielt TFA, i flere typer vin, med nivåer som i enkelte flasker er tusen ganger høyere enn grenseverdiene for drikkevann. Studien omfattet 49 viner, hovedsakelig fra Østerrike, og viser en kraftig økning i PFAS-nivåer siden 2020. PFAS, kjent som «evighetskjemikalier», finnes i mange produkter og brytes ikke ned i naturen. Vinmonopolet har analysert 49 viner og følger utviklingen tett, mens Mattilsynet har inkludert vin i matvaretrygghetsprogrammet. Eksperter advarer om at høye PFAS-nivåer kan være helseskadelige, selv om kunnskapen om TFA er begrenset. Stoffet finnes trolig også i andre matvarer og drikkevarer, noe som gjør dette til en bredere utfordring for matsystemet.
3 måneder siden
En dansk studie har undersøkt ti ulike plantedrikker og funnet at varmebehandling reduserer proteinkvaliteten sammenlignet med kumelk. Behandlingen fører til lavere innhold av essensielle aminosyrer og øker skadelige proteiner. Studien fant også det kreftfremkallende stoffet akrylamid i fire av drikkene, noe forskerne ble overrasket over. Akrylamid kan dannes når råvarene ristes. Forskerne understreker at plantedrikker kan inngå i et variert kosthold, men at man må sørge for å få dekket proteinbehovet fra andre matvarer. De påpeker at det er helheten i kostholdet som er viktig.
2 måneder siden
Norgesgruppen trekker tilbake en økologisk te fra Jacobs Utvalgte etter at det ble oppdaget at teposene, som skulle være av silke, var laget av nylonplast som frigir mikroplast. Først planla Norgesgruppen å endre merkingen, men etter en TV 2-avsløring om at de har vært klar over problemet i seks år, har de besluttet å fjerne produktet fra markedet.
4 måneder siden
Eksperter er bekymret etter funn av miljøgiften TFA i mineralvann fra flere europeiske land. TFA er en del av PFAS-gruppen, som er kjent for å være vanskelig å bryte ned og kan være helseskadelig i store mengder. Organisasjonen PAN Europe fant TFA i 10 av 19 testede mineralvann, med nivåer opptil 32 ganger høyere enn EUs grenseverdier. Forurensningen antas å stamme fra bruk av plantevernmidler, der TFA brukes som stabilisator. EU-kommisjonen vurderer nå å forby to plantevernmidler som inneholder TFA-forbindelser. Norge har tidligere krevd et bredt forbud mot PFAS-stoffer i EU.
3 timer siden
Forskere advarer mot høyt inntak av ultraprosessert mat. En ny internasjonal studie antyder en kobling mellom slik mat og tusenvis av tidlige dødsfall.