En ny europeisk studie har avdekket svært høye nivåer av miljøgiften PFAS, spesielt TFA, i flere typer vin, med nivåer som i enkelte flasker er tusen ganger høyere enn grenseverdiene for drikkevann. Studien omfattet 49 viner, hovedsakelig fra Østerrike, og viser en kraftig økning i PFAS-nivåer siden 2020.
PFAS, kjent som «evighetskjemikalier», finnes i mange produkter og brytes ikke ned i naturen. Vinmonopolet har analysert 49 viner og følger utviklingen tett, mens Mattilsynet har inkludert vin i matvaretrygghetsprogrammet.
Eksperter advarer om at høye PFAS-nivåer kan være helseskadelige, selv om kunnskapen om TFA er begrenset. Stoffet finnes trolig også i andre matvarer og drikkevarer, noe som gjør dette til en bredere utfordring for matsystemet.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Eksperter er bekymret etter funn av miljøgiften TFA i mineralvann fra flere europeiske land. TFA er en del av PFAS-gruppen, som er kjent for å være vanskelig å bryte ned og kan være helseskadelig i store mengder. Organisasjonen PAN Europe fant TFA i 10 av 19 testede mineralvann, med nivåer opptil 32 ganger høyere enn EUs grenseverdier. Forurensningen antas å stamme fra bruk av plantevernmidler, der TFA brukes som stabilisator. EU-kommisjonen vurderer nå å forby to plantevernmidler som inneholder TFA-forbindelser. Norge har tidligere krevd et bredt forbud mot PFAS-stoffer i EU.
2 måneder siden
Miljødirektoratet har avdekket miljøfarlige stoffer i over halvparten av testede produkter kjøpt fra nettbutikken Temu. Blant produktene var barnerangler, smykker og sandaler som inneholdt ulovlige mengder ftalater, kadmium, bly og klorparafiner. Disse stoffene er skadelige for både helse og miljø, og funnene betegnes som alvorlige. Temu hevder å ha retningslinjer for å sikre at selgere følger lokale regler og fjerner produkter som bryter disse. Klima- og miljøministeren understreker viktigheten av trygge og bærekraftige varer, og Miljødirektoratet vil fortsette kontrollaksjoner.
2 måneder siden
Etter avsløringen om for høyt D-vitamininnhold i egg og svinekjøtt, har mange kontaktet Giftinformasjonen og noen har oppsøkt legehjelp. FHI understreker at det hovedsakelig er de som har spist store mengder av de berørte produktene som har grunn til bekymring. Personer som regelmessig tar høye doser D-vitamintilskudd, bør være ekstra oppmerksomme på symptomer som mage-tarmproblemer, hodepine og muskelsvakhet. Professor Haakon E. Meyer ved Universitetet i Oslo forklarer at kroppen kan lagre D-vitamin, men at et høyt inntak over tid likevel kan være problematisk. FHI har beregnet hvor mange egg med for høyt D-vitamininnhold ulike aldersgrupper trygt kan spise.
18 dager siden
Nestlé Norge tilbakekaller fem varianter av middagsglass for barn etter å ha funnet for høye nivåer av Okratoksin A i hvitløken som er brukt i produktene. Selv om selskapet understreker at det ikke er noen akutt helserisiko, oppfordrer de likevel forbrukere til å kaste de berørte produktene. Tilbakekallingen gjelder produkter som er solgt i dagligvarebutikker som Norgesgruppen, REMA, Coop og Oda. Nestlé oppdaget forurensningen under en rutinekontroll, hvor de fant at nivåene av Okratoksin A oversteg grenseverdien på 0,5 µg/kg.
3 måneder siden
En ny studie viser at teposer kan frigjøre store mengder nanoplastpartikler i te. Forskere fra Spania, Egypt og Tyskland undersøkte tre typer teposer og fant at en enkelt pose kan slippe ut mellom 8 millioner og 1,2 milliarder partikler. Disse partiklene er så små at de lett kan absorberes av kroppen og potensielt interagere med cellenes genetiske materiale. Studien viser også at polypropylen-teposer er de største utslippskildene. Selv om de direkte helsekonsekvensene er uklare, understreker forskerne viktigheten av å redusere plastforurensning i matvarer.
3 måneder siden
En ny undersøkelse viser at flere typer proteinpulver, spesielt de som er økologiske og plantebaserte, inneholder farlig høye nivåer av tungmetaller som bly og kadmium. Disse stoffene kan være helseskadelige. Økologiske proteinpulver inneholder mer bly og kadmium enn ikke-økologiske. Plantebaserte proteinpulver har generelt høyere nivåer av bly enn mysebaserte, og sjokoladesmak inneholder betydelig mer kadmium enn vaniljesmak. Undersøkelsen testet 160 produkter fra 70 merker i USA. Eksperter anbefaler forbrukere å velge proteinpulver laget av erter, myse eller egg, og med vaniljesmak. De oppfordrer også til å kontakte produsentene for å få informasjon om tungmetallinnholdet i produktene.
2 måneder siden
En ny studie viser at teposer kan frigjøre mikroplast i tevannet, spesielt ved bruk av varmt vann. Kjemiker Alexander Sandtorv uttrykker sjokk over at noen teposer fortsatt inneholder plast i 2025, og kritiserer manglende merking. Norgesgruppen bekrefter bruk av nylonplast i sine økologiske teposer, men lover å endre dette og fjerne ordet «silke» fra pakningen. Lipton bruker plantebasert plast, men forskningen på denne er ikke entydig. Eksperter mener all plast bør fjernes fra teposer for å unngå risiko og usikkerhet for forbrukerne. Flere produsenter oppgir at de ikke bruker plast i sine teposer.
3 måneder siden
En ny undersøkelse viser at flere nordmenn har kjøpt Halloween-godteri fra den kinesiske nettbutikken Temu. Forbrukerrådet advarer mot dette, da godteriet kan inneholde stoffer som ikke skal være i kontakt med mat, og mangler innholdsdeklarasjon. Temu er populær i Norge, men følger ikke europeiske standarder. Miljødirektoratet fant også et helseskadelig stoff i et Temu-produkt, langt over lovlig grense. Flere forbrukerorganisasjoner i EU har klaget på Temu for manglende informasjon. Til tross for bekymringer, har ikke norske myndigheter planer om å forby Temu.
18 dager siden
Nestlé tilbakekaller fem variantar av sine middagsglass for babyer etter at Mattilsynet har funnet for høye nivåer av Okratoksin A i hvitløken som er brukt i produktene. Stoffet ble oppdaget under en rutinekontroll, og overskrider grenseverdien på 0,5 mikrogram per kilo. De berørte produktene selges i de fleste store dagligvarekjedene i Norge. Nestlé oppfordrer nå forbrukere som har kjøpt disse glassene om å kaste dem.
2 måneder siden
En ny studie publisert i Nature Medicine viser en betydelig økning av nanoplast i menneskehjerner. Forskere fant opptil 0,48 prosent plast i hjernevev, en økning på 50 prosent siden 2016. Funnene indikerer at hjernen kan være mer utsatt for opphoping av mikroplast enn andre organer. Studien avdekket også at personer med demens hadde tre til fem ganger mer plast i hjernen sammenlignet med friske. Forskerne understreker at det er uklart om plasten forårsaker skade, men oppfordrer til mer forskning på langtidseffektene.