Norge har inngått en ny femårig avtale på 1,9 milliarder kroner årlig med seks norske humanitære organisasjoner. Utviklingsminister Åsmund Aukrust understreker viktigheten av avtalen i en tid hvor behovene er store og den globale finansieringen av humanitært arbeid er usikker, spesielt etter at USA har fryst sine bistandsmidler.
Avtalen skal bidra til å redde liv, lindre nød og ivareta menneskelig verdighet. Jan Egeland i Flyktninghjelpen og Raymond Johansen i Norsk Folkehjelp er fornøyde med avtalen, men påpeker at en svekket krone reduserer bistandens verdi.
Caritas er ikke lenger en del av partnerskapet, noe de har klaget på.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Norge forlenger partnerskapet med Flyktninghjelpen, Norcap, Norsk Folkehjelp, Norges Røde Kors, Kirkens Nødhjelp og Redd Barna gjennom en ny femårig avtale verdt 1,9 milliarder kroner årlig. Utviklingsminister Åsmund Aukrust understreker viktigheten av avtalen for å sikre forutsigbarhet for organisasjonenes arbeid i krigs- og kriserammede land. Jan Egeland i Flyktninghjelpen fremhever at avtalen gir dem mulighet til å opprettholde effektive humanitære programmer i 32 land. Aukrust begrunner avtalen med solidaritet og nødvendigheten av å sikre verden for å også sikre Norge.
27 dager siden
Som svar på internasjonale kutt i bistandsbudsjetter, øker Norge sin nødhjelp med 300 millioner kroner i 2025. Dette skal kompensere for reduserte bidrag fra blant annet USA, som setter livsviktig behandling for millioner av barn i fare. Midlene vil kanaliseres gjennom bistandsorganisasjoner og rettes mot seksuell vold i konfliktområder. Samtidig opplever humanitært arbeid økende press, med rekordhøye dødstall blant hjelpearbeidere i 2024, særlig i Gaza og Sudan. Droneangrep fremstår som en ny og alvorlig trussel mot hjelpearbeidere og tilgangen til de som trenger hjelp.
1 måned siden
Flere hjelpeorganisasjoner ber om en krisepakke for humanitær bistand i forbindelse med Ukraina-pakken. De ønsker at Norge skal bevilge flere milliarder fra Oljefondet for å avhjelpe situasjonen i kriserammede områder, spesielt etter at USA har kuttet store deler av sin bistand. Redd Barna påpeker at liv står i fare og barn vil dø om kort tid hvis det ikke tas grep. Organisasjonene oppfordrer statsminister Støre til å ta en lederrolle internasjonalt, slik Starmer har gjort for Ukraina. Utviklingsministeren sier bistand er en prioritet, men at man må forenkle og effektivisere bistanden.
2 måneder siden
Flyktninghjelpen og Norsk Folkehjelp har hatt et krisemøte med utviklingsminister Åsmund Aukrust etter at USA har fryst bistandsmidler. Dette fører til at nødhjelpsarbeid må stoppes og tusenvis av ansatte må sies opp. Flyktninghjelpen må blant annet stoppe et stort nødhjelpsprosjekt i Ukraina. Norsk Folkehjelp må halvere arbeidsstokken og sette minerydding på vent. Utviklingsministeren vil diskutere situasjonen med andre europeiske land for å se om de kan øke bistanden i fellesskap. Venstre mener utviklingsministeren er for passiv i håndteringen av situasjonen.
2 måneder siden
Norsk Folkehjelp må si opp 1700 ansatte og sette mine- og eksplosivrydding på vent i tolv land etter at USA har fryst bistandsmidler. Generalsekretæren frykter at dette vil føre til økt risiko for at 500.000 mennesker i Irak, Jemen, Laos og Vietnam vil bli drept av landminer og andre eksplosiver. I 2024 mottok Norsk Folkehjelp 460 millioner kroner fra USA til minerydding, noe som utgjør 40 prosent av finansieringen. President Trumps beslutning om å fryse bistanden beskrives som dramatisk, og det påpekes at amerikanske midler har vært avgjørende for å rydde opp i landminer fra Vietnamkrigen.
23 dager siden
Donald Trumps beslutning om å fryse bistand som ikke gagner USA, fører til store kutt i Verdens matvareprogram (WFP). Dette resulterer i at millioner av mennesker mister mathjelp, og FN frykter økt sult og dødsfall, særlig blant kvinner og barn i land som Afghanistan, Sør-Sudan og Kongo. Flere vestlige land har også redusert sin bistand. WFP-topp Carl Skau roser Norge for å opprettholde bistanden og forsvare humanitære prinsipper. Utviklingsminister Åsmund Aukrust fremhever at bistand er viktig for Norges sikkerhet, da redusert hjelp kan føre til økt risiko for sykdommer og at land som står langt fra Norges verdier fyller tomrommet.
13 dager siden
Norge var det eneste landet som bidro med over én prosent av brutto nasjonalinntekt (BNI) til bistand i 2024, ifølge OECD. Norge bidro med 55,7 milliarder kroner, tilsvarende 1,02 prosent av BNI. Kun Luxembourg, Sverige og Danmark nådde FNs mål om 0,7 prosent. Utviklingsminister Åsmund Aukrust uttrykker bekymring over den globale nedgangen i bistand, selv om Norge opprettholder et høyt nivå. Samtidig falt Norges bistandsbeløp fra 2023 på grunn av reduserte bidrag til Ukraina. Verdens samlede bistand falt med 7,1 prosent, og flere land har varslet ytterligere kutt.
3 måneder siden
Norad-direktør Bård Vegar Solhjell uttrykker bekymring over USAs midlertidige stans i bistand, som kan få dramatiske konsekvenser. Han påpeker at flere land har kuttet i sine bistandsbudsjetter, men at USAs pause er spesielt alvorlig da de står for over halvparten av verdens nødhjelp. Solhjell understreker at norske hjelpeorganisasjoner vil merke kuttet, samtidig som USA fortsetter å sende våpen til Israel. Han håper at USA vil fortsette å være en tung bistandsaktør, da det er i deres interesse å bidra til global stabilitet og dempe konflikter. Solhjell trekker frem samarbeid innen global helse, matsikkerhet og energi som viktige områder.
6 dager siden
Norge har satt av 100 millioner kroner for å tiltrekke utenlandske forskere, som følge av kutt og press på akademisk frihet i USA under Trump-administrasjonen. Forskningsrådet har etablert en ordning der norske institusjoner kan søke støtte for å hente internasjonale forskere, særlig innen klima, helse og Arktis. Forsknings- og utdanningsminister Sigrun Aasland understreker at ordningen er global og ikke begrenset til USA, samtidig som Norge ønsker å opprettholde forskningssamarbeidet med amerikanske institusjoner. Rektor ved Universitetet i Oslo, Svein Stølen, ser positivt på ordningen og mener den kan styrke norsk og europeisk forskning i møte med økt konkurranse fra Kina.
2 måneder siden
Norsk Folkehjelp reduserer arbeidsstokken med over halvparten etter at USA fryser bistandsmidler. Dette påvirker mine- og eksplosivrydding i 12 land. I 2024 mottok Norsk Folkehjelp 460 millioner kroner fra USA til dette arbeidet. Generalsekretær Raymond Johansen understreker at den amerikanske støtten har vært avgjørende i 20 år og ber om internasjonal støtte for å sikre at arbeidet kan fortsette og at folk kan returnere.