Norge har satt av 100 millioner kroner for å tiltrekke utenlandske forskere, som følge av kutt og press på akademisk frihet i USA under Trump-administrasjonen. Forskningsrådet har etablert en ordning der norske institusjoner kan søke støtte for å hente internasjonale forskere, særlig innen klima, helse og Arktis.
Forsknings- og utdanningsminister Sigrun Aasland understreker at ordningen er global og ikke begrenset til USA, samtidig som Norge ønsker å opprettholde forskningssamarbeidet med amerikanske institusjoner.
Rektor ved Universitetet i Oslo, Svein Stølen, ser positivt på ordningen og mener den kan styrke norsk og europeisk forskning i møte med økt konkurranse fra Kina.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
24 dager siden
SV ønsker å gi amnesti til amerikanske klimaforskere som er rammet av kutt i forskningsmidler under Trump-administrasjonen. Lars Haltbrekken foreslår at Norge tilbyr opphold ved norske forskningsinstitusjoner for å sikre viktig klimaforskning. NTNU-professor Anders Hammer Strømmen støtter forslaget. Forskningsminister Sigrun Aasland er bekymret for situasjonen i USA, men vil vurdere insentiver for å tiltrekke forskere generelt, ikke bare fra USA.
1 dag siden
Tore Grande, rektor ved NTNU, uttrykker bekymring for at Trump-administrasjonens tiltak truer akademisk frihet og ytringsfrihet i USA. Harvard Universitet har gått til søksmål mot Trump-administrasjonen etter krav om å fjerne mangfolds- og inkluderingsprogrammer, samtidig som 2,3 milliarder dollar i støtte til Harvard er fryst. Grande frykter at politisk press kan bringe forskere til taushet og understreker viktigheten av akademisk frihet som en grunnpilar i amerikansk tradisjon. Han påpeker at situasjonen i USA påvirker internasjonalt forskningssamarbeid, særlig med amerikanske institusjoner som Harvard. Som respons har Norges forskningsråd lansert en ordning med 100 millioner kroner for å tiltrekke utenlandske forskere til Norge, et tiltak som også er motivert av globale utfordringer knyttet til akademisk frihet.
1 måned siden
En ny utvikling i USA under Trump-administrasjonen bekymrer forskningsmiljøer globalt. Store kutt i forskningsmidler, begrensninger i tilgang til databaser, og forbud mot visse ord i forskningsprosjekter truer akademisk frihet. Norge frykter konsekvenser for forskningssamarbeidet, spesielt innen klima og helse, og vurderer tiltak for å sikre datatilgang og støtte amerikanske forskere. Situasjonen anses som en påminnelse om viktigheten av å forsvare akademisk frihet og internasjonalt samarbeid.
6 dager siden
Det franske universitetet Aix-Marseille (AMU) har startet et program kalt "Safe Place For Science" for å rekruttere amerikanske forskere som ønsker å forlate USA etter jobbkutt og politisk press. Programmet tilbyr jobber i et trygt og stimulerende miljø. AMU har mottatt 298 søknader, hvorav 242 er kvalifiserte, fra prestisjeuniversiteter og organisasjoner som Yale, Stanford, NASA og Johns Hopkins. Rundt 20 forskere vil bli ansatt med en finansiering på mellom 7,2 og 9,6 millioner kroner hver over tre år. Flere europeiske institusjoner følger etter med lignende tiltak, mens UiO-rektoren etterlyser økte bevilgninger til forskning generelt.
1 måned siden
Et krisemøte ble avholdt i Kunnskapsdepartementet etter at USA varslet dramatiske kutt innen forskning, spesielt på klima og helse. Norske forskningsinstitusjoner er bekymret for tap av datatilgang, samarbeid og akademisk frihet. Klimadata er allerede fjernet fra amerikanske nettsider, og det vurderes å sikre data på servere utenfor USA. Kunnskapsministeren kan ikke love økte bevilgninger, men vil diskutere situasjonen med nordiske kollegaer for å sikre kunnskap og data.
1 måned siden
Forskere mener Donald Trumps politikk setter den liberale verdensordenen under press, noe som kan være uheldig for Norge. Iver B. Neumann ved Fridtjof Nansens Institutt mener Norge må knytte seg tettere til andre allierte enn USA, som EU og Storbritannia, fordi USA er på vei ut av Europa. Han påpeker at Norge har tjent mye på den liberale verdensordenen og at enhver annen verdensorden vil være mindre gunstig. Nupi-forsker Julie Wilhelmsen understreker at man bør være forsiktig med å umiddelbart knytte seg tettere til EU, da unionen er i endring og kan bli ledet av politikere Norge ikke er tjent med. Trump har begynt å trekke USA ut av internasjonale organisasjoner og internasjonalt samarbeid, noe som kan føre til at stormaktene bestemmer og definerer spillereglene.
2 dager siden
Under møtet i Det hvite hus vil president Donald Trump trolig presse på for at Norge skal kjøpe fregatter fra USA, ifølge professor Tormod Heier ved Forsvarets høyskole. Han mener et slikt kjøp vil støtte amerikansk industri og teknologiutvikling, noe som ligger i Trumps mandat. Samtidig uttrykker professor Janne Haaland Matlary ved Universitetet i Oslo og Forsvarets høgskole tvil om at Norge vil velge amerikanske fregatter. Hun påpeker at et fregattkjøp krever et langsiktig og tett partnerskap, og at det tidligere var en fordel å være avhengig av USA, men at dette ikke nødvendigvis gjelder i dag.
1 måned siden
Folkehelseinstituttet (FHI) frykter at Donald Trumps administrasjons kutt i forskningsfeltet i USA kan føre til at Norge ikke får korrekt og oppdatert informasjon om smittevern og pandemirisiko. Dette kan ha konsekvenser for norske influensavaksiner, da manglende informasjon om virusutviklingen kan redusere vaksinenes effektivitet. FHI er spesielt bekymret for global smittevernovervåking og internasjonalt samarbeid. Akademikerne deler FHIs bekymring, og viser til at forskningsstøtte kuttes for prosjekter som inneholder ord som «etnisitet», «kjønn» og «mangfold». Kutt i forskningsmidler har ført til demonstrasjoner i flere amerikanske byer.
4 måneder siden
Donald Trumps uttalelser om amerikansk eierskap av Grønland har skapt bekymring i Danmark. Eksperter tror ikke Trump vil forsøke det samme med Svalbard, men frykter at USA vil prioritere Kina fremfor Arktis. Russland anses ikke som en stor trussel mot Svalbard på grunn av logistiske utfordringer og lav gevinst. Kina viser økende interesse for Arktis, spesielt gjennom forskning, men anses ikke som en militær trussel mot Svalbard. Svalbard-traktaten fra 1920 sikrer norsk suverenitet, men forplikter Norge til å likebehandle alle traktatland. Det er en økende andel utlendinger på Svalbard, noe som understreker viktigheten av norsk tilstedeværelse.
21 dager siden
Senter for fredsstudier ved UiT signerte en erklæring om å etterleve Trumps presidentordre, som forbyr bruk av tiltak som fremmer mangfold, likestilling og inkludering, samt forskning på klima og miljø. Rektor ved UiT var uvitende om dette før iTromsø kontaktet ham. Signaturen er nå trukket tilbake, og saken skal behandles internt. Artikkelen kritiserer UiT for manglende årvåkenhet og understreker viktigheten av kritisk tenkning i akademia, spesielt i en tid preget av geopolitisk usikkerhet og desinformasjon. Det oppfordres til en gjennomgang av rutiner for å sikre at utenlandske myndigheter ikke blander seg inn i norsk forskning.