Tysnes kommune har akseptert en gave på 40 millioner kroner fra en laksemilliardær for å bygge en ny svømmehall. Gaven er betinget av at svømmehallen plasseres i giverens hjembygd, Onarheim, og ikke i kommunens tettsted, Våge, der den gamle svømmehallen ligger.
Dette har skapt debatt, da flere mener at giveren kjøper seg politisk innflytelse. Opposisjonen kritiserer vedtaket som uansvarlig, da den totale kostnaden for svømmehallen er estimert til 150 millioner kroner, og de mener kommunen ikke har råd til dette.
Vedtaket ble fattet med knappest mulig flertall i kommunestyret, og det er satt en tidsfrist for gaven ved nyttår.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Tysnes kommune har godkjent et tilbud fra milliardær Gerhard Meidell Alsaker om 40 millioner kroner til bygging av en ny svømmehall, til tross for at det krever at den plasseres i hans hjembygd, Onarheim. Kommunestyret vedtok å starte planleggingen, selv om den gamle svømmehallen ligger i Våge, og kun en liten andel av kommunens elever går på Onarheim skole. Vedtaket ble gjort med knappest mulig flertall etter en opphetet debatt. Mindretallet kritiserer beslutningen, og påpeker at kommunens kostnader vil overstige gaven, og at det vil medføre økte driftskostnader.
2 måneder siden
Trondheim kommune har brukt over 1,2 milliarder kroner på ski-VM i Granåsen, noe som har ført til reaksjoner. Finansbyråden i Trondheim kommune mener at kostnadene har blitt for høye, spesielt knyttet til provisoriske løsninger. Samtidig påpeker Trondhjems svømme- og livredningsklubb behovet for flere svømmeanlegg i kommunen, og mener disse blir nedprioritert til fordel for VM. Rødt reagerer også på de høye kostnadene og mener kommunen burde trukket seg fra avtalen om de hadde visst hvor dyrt det ville bli. Finansbyråden ønsker nå en debatt om hva det skal koste å arrangere mesterskap.
2 måneder siden
Flere i Trondheim er skeptiske til at kommunen har brukt 1,2 milliarder kroner på ski-VM. Rødt-politiker Roald Arentz mener pengebruken er for høy og at pengene heller burde gått til skoler, helsevesen og svømmeopplæring. Han påpeker at mange skoler i Trondheim ikke når kravene om lærertetthet. Kommunen hadde et krisebudsjett, men ble reddet av en bevilgning på 213 millioner kroner fra regjeringen. Arentz tviler på at oppgraderingen av Granåsen vil gi en avkastning som forsvarer kostnadene, men understreker at han ikke er motstander av selve arrangementet, men kostnadsfordelingen.
1 måned siden
Høyresiden har mottatt betydelige økonomiske bidrag fra oppdrettsnæringen, noe SV kritiserer på grunn av næringens interesser i politiske beslutninger. Fellesaksjonen for verdiskapning og privat norsk eierskap har samlet inn 19 millioner kroner, hvorav mesteparten kommer fra oppdrettsnæringen, og fordeles til Høyre, Frp, Venstre og KrF. SV frykter at disse bidragene kan påvirke Høyres politikk overfor oppdrettsnæringen, spesielt i saker som dyrevelferd og havbruk. Høyre avviser kritikken og mener støtten skyldes deres næringsvennlige politikk, mens Fellesaksjonen ønsker å fjerne formuesskatten.
3 måneder siden
Jonas Gahr Støre kritiserer anonyme pengegaver til borgerlige partier, og mener det er problematisk. Han forsvarer samtidig LOs millionstøtte til Arbeiderpartiet, og hevder at dette er demokratisk forankret gjennom LO-kongressen. Sylvi Listhaug (Frp) mener derimot at LO kjøper politisk makt og innflytelse i Arbeiderpartiet. Hun inviterer LO-medlemmer til Frp, og understreker at de ikke driver med kjøp og salg av politikk. Høyre ønsker også bidrag til valgkampen, men avviser at man kan kjøpe seg innflytelse i partiet. LO på sin side avviser å gi støtte til borgerlige partier, og ønsker heller ikke plass i deres sentralstyre. En meningsmåling viser at en betydelig andel av LOs medlemmer ville stemt på Frp, ikke Ap.
3 måneder siden
SV-topp Andreas Sjalg Unneland sammenligner Stein Erik Hagen med Elon Musk, og mener Hagen forsøker å kjøpe politisk innflytelse gjennom store donasjoner til borgerlige partier. Hagen har donert 14 millioner kroner til Høyre og Frp for å fremme en borgerlig regjering som vil styrke næringslivet. Unneland hevder at slike donasjoner kommer med forventninger om skattekutt og politisk innflytelse, og at det er en amerikanisering av norsk politikk. Hagen selv avviser ikke sammenligningen med Musk, mens Frp avviser Unnelands påstander og understreker at alle bidrag de mottar er uten bindinger. Frp mener også at LOs støtte til Arbeiderpartiet er et eksempel på kjøp av politisk innflytelse.
7 dager siden
Moskenes kommune i Lofoten har vært økonomisk utfordret og på ROBEK-lista siden 2012. Regjeringen har besluttet å dekke kommunens gjeld på 160 millioner kroner for å legge til rette for en frivillig sammenslåing med nabokommuner. Kommunalminister Kjersti Stenseng understreker at dette er et særtilfelle på grunn av Moskenes' unike økonomiske situasjon, og at det ikke skal skape presedens for andre kommuner. Tidligere kommunalminister Erling Sande kritiserer tiltaket som kortsiktig, prinsippløst og et brudd på prinsipper for lokal selvstyre. Moskenes og Vestvågøy kommune starter nå en prosess for sammenslåing, hvor innbyggerne skal høres, men ikke gjennom folkeavstemning. Regjeringen planlegger også en oppfølgingsordning for å hindre at flere kommuner havner i lignende økonomiske vansker.
1 dag siden
Stavanger konserthus brukte over 200.000 kroner på en avskjedsfest for sin direktør. Dette skjer samtidig som eierkommunen Stavanger kutter kostnader.
4 måneder siden
Batterifabrikken Morrow i Arendal har fått innvilget et statslån på 1,5 milliarder kroner, noe som har skapt sterke reaksjoner. Kredittforvalter Philippe Sissener mener at Morrow ville slitt med å få lån i det private markedet og måtte betalt en svært høy rente. Politikere som Sylvi Listhaug (FrP) kritiserer regjeringen for å prioritere lån til Morrow fremfor velferdsoppgaver, mens SVs Kari Elisabeth Kaski påpeker at det er et lån som skal tilbakebetales. Flere andre, som Are Søberg og Øystein Stray Spetalen, har også stilt spørsmål ved Morrows behov for statlig støtte og deres konkurranseevne.
2 måneder siden
Modalen kommune står overfor et vanskelig valg: å akseptere et lukrativt tilbud fra Norsk Vind om å bygge 100 vindturbiner i Modalsfjella, eller å bevare den urørte naturen. Tilbudet innebærer 100 millioner kroner årlig i ti år, noe som tilsvarer 2,6 millioner kroner per innbygger. Dette har skapt splid i lokalsamfunnet, der mange er redde for å ytre sin mening. Inhabilitet preger kommunestyret, og en folkeavstemning skal gi innbyggerne en stemme. Samtidig møter planene sterk motstand fra naturvernere og andre som frykter konsekvensene for landskapet og friluftslivet i Stølsheimen.