Høyresiden har mottatt betydelige økonomiske bidrag fra oppdrettsnæringen, noe SV kritiserer på grunn av næringens interesser i politiske beslutninger. Fellesaksjonen for verdiskapning og privat norsk eierskap har samlet inn 19 millioner kroner, hvorav mesteparten kommer fra oppdrettsnæringen, og fordeles til Høyre, Frp, Venstre og KrF.
SV frykter at disse bidragene kan påvirke Høyres politikk overfor oppdrettsnæringen, spesielt i saker som dyrevelferd og havbruk.
Høyre avviser kritikken og mener støtten skyldes deres næringsvennlige politikk, mens Fellesaksjonen ønsker å fjerne formuesskatten.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Fellesaksjonen har samlet inn 19 millioner kroner for å støtte ikke-sosialistiske partier ved neste valg, med et betydelig bidrag på 8,75 millioner fra Gustav Witzøe gjennom Kvarv AS. Aksjonen, som mener regjeringens politikk er skadelig for næringslivet, vil fordele pengene til Høyre, Frp, Venstre og KrF. De hevder at formuesskatten på arbeidende kapital er en bedriftsskatt i forkledning. Initiativet kommer som en reaksjon på det de oppfatter som en fiendtlig holdning fra regjeringen mot næringslivet og gründere. Helge Møgsters Laco AS har også bidratt med 3,5 millioner kroner.
2 måneder siden
Astrup-familien øker sitt bidrag til Høyres valgkampkasse med 400.000 kroner gjennom selskapene Pactum Sigma og Theta. Dette skjer samtidig som Stein Erik Hagen gir 14 millioner kroner til høyresiden. Laksegründer Gustav Witzøe bidrar med nesten 9 millioner kroner til Fellesaksjonen, som fordeler midler til Høyre, Frp, Venstre og KrF. Fellesaksjonen har totalt samlet inn 19 millioner kroner for å støtte partier som ønsker et regjeringsskifte. Også Sundt- og Wilhelmsen-familiene bidrar med betydelige beløp til Høyre.
4 måneder siden
Fellesaksjonen for verdiskaping og privat norsk eierskap gir 19,1 millioner kroner til de borgerlige partiene Høyre, Frp, KrF og Venstre. Fordelingen er basert på meningsmålinger og skjønn, med 50% til Høyre, 25% til Frp og 12,5% hver til KrF og Venstre. Foreningen ønsker å fjerne formuesskatt, fremme privat velferd og premiere risikotaking. 30% av midlene skal brukes på ungdomspartiene og folkeopplysning. Alle donorer er offentliggjort. SV-leder Kirsti Bergstø hevder de rikeste gir for egen vinning, noe Fellesaksjonen avviser, og argumenterer for at de støtter norsk næringsliv.
3 måneder siden
Stein Erik Hagen har gitt 14 millioner kroner i valgkampstøtte til Høyre, Frp, KrF og Venstre. Han begrunner støtten med et ønske om en borgerlig regjering som vil styrke næringslivet og redusere formuesskatten. Hagen mener at det norske folk ønsker Støre og Vedum «dit pepper’n gror». Støre avviser Hagens påstander og sier at norsk økonomi går bra. Han mener at et kutt i formuesskatten vil gagne de rikeste. Vedum understreker at regjeringen har prioritert lavere inntektsskatt for arbeidsfolk. Artikkelen viser også at Ap har mottatt betydelig mer partistøtte enn Høyre de siste årene, men at høyresiden nå får økt støtte fra aksjonsgrupper.
3 måneder siden
Jonas Gahr Støre kritiserer anonyme pengegaver til borgerlige partier, og mener det er problematisk. Han forsvarer samtidig LOs millionstøtte til Arbeiderpartiet, og hevder at dette er demokratisk forankret gjennom LO-kongressen. Sylvi Listhaug (Frp) mener derimot at LO kjøper politisk makt og innflytelse i Arbeiderpartiet. Hun inviterer LO-medlemmer til Frp, og understreker at de ikke driver med kjøp og salg av politikk. Høyre ønsker også bidrag til valgkampen, men avviser at man kan kjøpe seg innflytelse i partiet. LO på sin side avviser å gi støtte til borgerlige partier, og ønsker heller ikke plass i deres sentralstyre. En meningsmåling viser at en betydelig andel av LOs medlemmer ville stemt på Frp, ikke Ap.
1 måned siden
Fremskrittspartiet (Frp) leder an i mottatte valgkampbidrag med over åtte millioner kroner, noe som er dobbelt så mye som i tidligere valgkamper. Blant giverne finner man Sundt-familien og Wilh. Wilhelmsen Holding, samt Aksjon for Borgerlig Valgseier. Arbeiderpartiet følger etter, hovedsakelig støttet av Fagforbundet. En forskningsleder påpeker at politiske donasjoner ikke nødvendigvis er problematiske, og at Frps økning kan sees i sammenheng med partiets fremgang på meningsmålingene som et alternativ til regjeringen. Partiene mottar også støtte fra staten basert på tidligere valgresultater.
2 måneder siden
Skipsreder Herbjørn Hansson donerer én million kroner til Fremskrittspartiet (Frp) med ønske om et regjeringsskifte. Aksjon for borgerlig valgseier (ABV) bidrar med fem millioner, en reduksjon fra tidligere år. Fellesaksjonen, finansiert av blant andre Gustav Witzøe, gir også betydelig støtte til Frp. Disse donasjonene kommer i lys av regjeringens planer om å endre partiloven for å øke åpenheten rundt partifinansiering. ABV forsvarer sine bidrag som en nødvendig motvekt til fagorganisasjonen LOs støtte til Arbeiderpartiet.
3 måneder siden
Stein Erik Hagen har bekreftet å gi 14 millioner kroner i partistøtte til Høyre, Frp, KrF og Venstre foran stortingsvalget. Han begrunner støtten med et ønske om en borgerlig regjering som vil styrke næringslivet og redusere formuesskatten. Hagen mener det norske folk ønsker Støre og Vedum «dit pepper’n gror». Støre avviser Hagens påstander og sier at norsk økonomi går bra. Han mener skattekutt vil gagne de rikeste. Vedum påpeker at regjeringen har prioritert lavere skatt for arbeidsfolk, ikke de rike. Artikkelen viser også at venstresiden har mottatt mer partistøtte enn høyresiden de siste årene, men at dette kan endre seg med nye aksjonsgrupper på høyresiden.
3 måneder siden
Rødt-leder Marie Sneve Martinussen kritiserer sterkt at Stein Erik Hagens familieselskap gir 14 millioner kroner i valgkampstøtte til de borgerlige partiene Høyre, Frp, KrF og Venstre. Hun mener Høyre bør avvise pengene, da de kommer fra et utenlandsk selskap eid av en familie som har flyttet til Sveits for å unngå norsk skatt. Martinussen frykter at dette kan føre til at Høyre prioriterer politikk som ikke er i norske interesser. Frp avviser kritikken og mener det er naturlig at bedrifter og enkeltpersoner kan støtte partier, og er takknemlige for bidragene. Rødt mener det er stor forskjell på LOs støtte til Arbeiderpartiet og Hagens pengegave.
4 måneder siden
Skattedebatten i Norge har intensivert seg, med økt misnøye fra næringslivet over formuesskatten og andre nye skatter. Høyresiden har tatt en offensiv rolle, med koordinerte utspill og støtte fra ulike organisasjoner. Regjeringen, derimot, virker usikker på hvordan de skal håndtere kritikken, og deres nye strategi med å fremheve «jobbskapere» har ikke dempet misnøyen. Debatten forventes å spisse seg til, med fokus på fordelingspolitikk og hvem som vil dra nytte av eventuelle skattelettelser. Velgere vil også spørre hva slags skattelette de skal få sammenlignet med bedriftseierne.