Ulvejakten i Kongsberg og Numedal i 2024 har medført betydelige kostnader for kommunene. Etter at fellingstillatelse ble gitt i juli, ble en ulvetispe felt i september.
En kostnadsoversikt viser at ni kommuner i Buskerud hadde utgifter til skadefellingsjakt, med Nore og Uvdal som den største utgiftsposten. Totalt kostet jakten 713 030 kroner, noe som tilsvarer prisen for rundt 216 søyelam.
14 jegere var involvert i jakten i Nore og Uvdal, og den høyest lønnede jegeren fikk utbetalt over 41 000 kroner for 58 timer jakt. Kongsberg og Numedal står for 67 prosent av de totale utgiftene i Buskerud.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Nye tall fra SSB viser store forskjeller i kommunale avgifter. Engerdal er dyrest med over 30.000 kr per husstand, mens Etne er billigst med under 7.000 kr. Engerdal forklarer de høye avgiftene med store investeringer og lange avstander, og mener staten bør bidra mer. Etne er fornøyd med å være billigst, men forventer økte utgifter. Hytteeiernes interesseorganisasjon hevder at mange kommuner tar for mye betalt. Økende kostnader har ført til at vanngebyret i Oslo har mer enn doblet seg, og momsen på kommunale avgifter reduseres fra 2025.
3 måneder siden
Oslo tingrett har opphevet den midlertidige stansingen av ulvejakt i ulvesonen, og tillater dermed felling av tolv ulver i Innlandet og Østfold. Avgjørelsen kommer etter at dyrevernorganisasjoner fikk stoppet jakten rett før jul. Retten konkluderer med at Klima- og miljødepartementet har gjort en grundig vurdering, og at det ikke foreligger feil i saksbehandlingen. Høyesteretts tidligere vurderinger av naturmangfoldloven er fortsatt gjeldende. Lisensfellingen gjelder i revirene Risberget-Ulvåa, Boksjø og Fjornshöjden frem til 15. februar. Det er foreløpig ikke kjent om noen av partene vil anke tingrettens beslutning.
2 måneder siden
Etter Nato-øvelsen Nordic Response i mars 2024 har Forsvaret mottatt 213 skademeldinger med en samlet kostnad på omtrent 15 millioner kroner. Skadene varierer fra forurensning og avfall til materielle skader og skader på utmark, inkludert skader på snøskuterløyper. Forsvaret anser antall skader som normalt, gitt øvelsens omfang med over 20 000 deltakere fra 14 land. Til sammenligning var det 272 skadesaker etter øvelsen Cold Response i 2016, med en prislapp på 300 millioner. Forsvaret jobber med å behandle de gjenstående fire sakene og forventer å fullføre tilbakebetalingene før sommeren.
3 måneder siden
Statnett har varslet en betydelig kostnadssprekk for oppgraderingen av Ulven transformatorstasjon i Oslo. Prosjektet, som opprinnelig ble anslått å koste mellom 785 og 1050 millioner kroner, har nå en forventet kostnadsramme på 1,9 til 2,2 milliarder kroner. Ifølge Statnett skyldes kostnadsøkningen økte markedspriser i forbindelse med elektrifiseringen av Europa, et stramt leverandørmarked og en generell prisstigning på store nettkomponenter som transformatorer. I tillegg skal anlegget bygges som et gassisolert anlegg uten klimagassen SF6, noe som også bidrar til økte kostnader. Arbeidet med oppgraderingen er ennå ikke påbegynt.
2 måneder siden
En ny rapport fra Rovdata viser at det er mellom 54 og 59 ulver i Norge. Ved Kongsvinger er det oppdaget en ny flokk på fire ulver. Seks nye ulvekull er født i 2024, hvorav tre er helnorske. Den største ulveflokken, bestående av ni individer, befinner seg nordøst for Kongsvinger. Elgåulven har også fått fem valper i Settenreviret, og har ført sine gener videre. Sporingen fortsetter ut mars, før en endelig statusrapport kommer 1. januar.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler troféjakt på ulv i Norge, der en ulvetispe ble drept kort tid etter at maken ble drept. Aktivt Rovdyrvern (ARV) observerer den ulovlige jakten, og en av deres medlemmer opplevde sterk sorg ved synet av den drepte ulven. Det hevdes at jakten drives av en «gutta-på-skauen»-mentalitet og økonomiske interesser, ikke samfunnsnytte. En representant fra SNO kritiserer også jegere for å bruke samfunnsnytte som argument. Norges ulveforvaltning er kritisert i Europa, og det påpekes at naturen taper på denne type jakt.
2 måneder siden
En kartlegging viser at vraking av kommunetopper kostet norske kommuner minst 46 millioner kroner i fjor. Dette inkluderer sluttavtaler, juridisk bistand og rekrutteringskostnader. Porsgrunn kommune hadde den dyreste avgangen, og en granskningsrapport refser kommunens håndtering av saken. Flere tidligere toppledere har saksøkt kommunene. Kommunaldirektørforum uttrykker bekymring for de negative konsekvensene av konfliktene, som påvirker arbeidsmiljø, omdømme og politisk fremdrift. En professor mener dette er prisen for demokratiet, men understreker viktigheten av ryddige prosesser.
4 måneder siden
En nabokrangel på Nordstrand om renovering og en støttemur har eskalert til en kostbar rettssak. Et ektepar krevde 800.000 kroner i erstatning fra naboen for påståtte skader og en 'klagevendetta'. Oslo tingrett avviste imidlertid deres krav. Ekteparet risikerer nå å måtte betale rundt 1 million kroner i advokatutgifter for begge parter. Retten avviste også deler av naboens krav, men dømte han til å betale 15.000 kroner for en ekspertrapport. Saken illustrerer hvordan nabokonflikter kan føre til store økonomiske konsekvenser.
3 måneder siden
Oslo tingrett har opphevet en tidligere kjennelse som stanset lisensfelling av ulv innenfor ulvesonen. Avgjørelsen tillater dermed jakt på ulv i de berørte områdene. Organisasjonene Foreningen våre rovdyr og NOAH hadde begjært en midlertidig forføyning for å stoppe jakten, men fikk ikke medhold i retten. Klima- og miljødepartementet hadde tidligere gitt klarsignal for uttak av ulv etter å ha behandlet en klage. For 2025 er det fastsatt en kvote på tolv ulver som kan felles i tre ulike revirer: Risberget-Ulvåa, Boksjøreviret og Fjornshöjdenreviret.
3 måneder siden
Flere økonomisk pressede kommuner på Robek-lista har brukt store summer på å kvitte seg med toppledere, ofte med kostbare sluttavtaler. Kommunedirektør Torbjørn Simonsen mottar for eksempel dobbel lønn fra to ulike kommuner etter å ha fått sparken fra den ene. En undersøkelse viser at 11 av 19 Robek-kommuner har byttet ut toppledere siden 2022, og at dette koster kommunene betydelige summer. Flere tidligere kommunedirektører mener at hyppige utskiftninger er uheldig for kommunene, da det kan føre til manglende kontinuitet og forsinkelser i viktige prosesser. En tidligere kommunedirektør i Moskenes mener også at små kommuner sliter med å håndtere de pålagte oppgavene.