Artikkelen utforsker forfatterens fascinasjon for spøkelseshistorier og gjenferdstemaer i litteraturen. Hun nevner Mo Hayders «Bonehead» som et eksempel på en skummel bok med overnaturlige elementer.
Forfatteren reflekterer over hvorfor gjenferd er mindre vanlig i norsk litteratur enn i andre kulturer, og trekker frem Weronika Mureks bok med døde karakterer som et humoristisk eksempel. Hun diskuterer også Gunhild Øyehaugs bruk av en spøkelseshøne i sin roman.
I tillegg introduseres NRKs nye fantasy-anmelder, Sarah Adekoya, som skal fokusere på både norske og engelske fantasybøker. Artikkelen introduserer også begrepet TBR (to be read) og forfatterens forhold til uleste bøker.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Artikkelen omhandler kritikken unge kvinner møter for sine bokvalg, spesielt innen sjangre som fantasy og romantikk. Forfatterne argumenterer for at disse sjangrene ofte avfeies som useriøse, mens krim fremheves som mer akseptabel underholdning. De påpeker at populære bøker for kvinner utfordrer tradisjonelle kjønnsroller og gir rom for kvinnelig nytelse og kompleksitet. Artikkelen oppfordrer norske forlag til å anerkjenne og satse på disse trendene, samt støtte norske forfattere innen fantasy. Booktok fremheves som en viktig arena for å fremme leselyst og utfordre etablerte litterære normer.
1 måned siden
Artikkelen omhandler Mirja Unges roman «Hundenetter», som har fått mye oppmerksomhet i Sverige. Boken handler om Nadja som vender tilbake til hjemtraktene etter mange år i Stockholm, og der avdekker nye og skremmende ting. Unges skrivestil beskrives som intens og preget av en «stream of consciousness»-teknikk, med minimal bruk av tegnsetting. Dette krever at leseren er ekstra konsentrert. Fortellingen berører mørke temaer, men er samtidig underholdende og personlig, og får leseren til å reflektere over egen oppvekst.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler Rebecca Wexelsens roman «Når jeg løper», som beskrives som en personlig og original fortelling. Forfatteren tar leseren med tilbake i livet der tapet av en bror preger hovedpersonens liv. Når hun selv får en sønn, dukker det opp sammenligninger. Romanen utforsker også hovedpersonens forhold til løping, som utløser angst. Wexelsen beskrives som et talent, og boken som litt rar, men fascinerende. Til tross for at romanen spriker litt, frister den til et videre bekjentskap med forfatteren.
2 måneder siden
Artikkelforfatteren deltok på Bergen LitFest og beskriver sine opplevelser fra litterære byvandringer i Bergen. Spesielt vandringen i Karl Ove Knausgårds fotspor, ledet av professor Frode Hemlich Pedersen, ga et innblikk i Knausgårds studietid i Bergen, selv om noen faktafeil ble avdekket. Forfatteren reflekterer over hvordan virkelighetslitteraturen har visket ut grensene mellom forfatterens liv og litterære karakterer. En annen vandring fokuserte på Bergens generelle litterære landskap, inkludert besøk til kjente forfattere og steder knyttet til både døde og levende bergenske forfattere. Til slutt oppfordres leserne til å dele sine tanker om litterære vandringer.
2 måneder siden
Artikkelen er et intervju med FpU-leder Simen Velle, som overrasker med sin lidenskap for bøker. Han forteller om hvordan farens sykdom har påvirket hans forhold til litteratur og hans ønske om å forstå seg selv og verden. Velle deler sine lesetips og understreker viktigheten av fantasi og forståelse for andre mennesker. Han debuterer også med bok og er spent på å dele sine tanker med sin generasjon. Intervjuet avslører en mer reflektert side av Velle enn det offentlige bildet.
1 måned siden
Forfatteren deler sine lesevaner og reflekterer over bøker som har formet ham. Han unngår selvhjelpslitteratur, men finner inspirasjon i norsk litteratur og bøker med sterke karakterer. Han fremhever spesielt «Fuglane» av Tarjei Vesaas og «Et lite liv» av Hanya Yanagihara. Han forteller også om en biografi han leste i smug av frykt for å virke pretensiøs, og uttrykker sterk avsky for en romankarakter på grunn av voldelige scener.
14 dager siden
Artikkelen utforsker fascinasjonen for psykiske sammenbrudd i reality-TV, med referanse til Martin Lepperøds erfaringer fra "Spillet" og påstander om mobbing i "Paradise Hotel". Den psykologiske forklaringen er at seere opplever spenning og lettelse over at det ikke er dem selv. Samtidig argumenteres det for at overdreven konsum av drama kan føre til nummenhet og endre det moralske landskapet. Artikkelen oppfordrer til refleksjon over hva vi velger å se på TV og hvordan dette påvirker oss som samfunn, og stiller spørsmål ved underholdningens etiske grenser.
1 måned siden
Artikkelen omhandler forfatterens følelse av apati og tap av tro på litteraturens betydning i møte med en urolig verden preget av politisk ustabilitet. Forfatteren deler personlige strategier for å finne trøst og mening i bøker, inkludert å omfavne skrekk, studere biografier for å forstå drivkrefter bak makthavere, og lære av historien for å gjenkjenne totalitære tendenser. Hun understreker viktigheten av å kombinere nyhetskonsum med kunnskap og refleksjon, og fremhever betydningen av å bevare demokratiske verdier. Et besøk backstage på Lytternes romanpris ga henne troen tilbake på at gode bøker kan åpne mennesker for hverandre og skape forbindelse.
1 måned siden
Artikkelen omhandler den argentinske romanen «Kjøtt snakker ikke», som tar for seg en dystopisk verden der kannibalisme praktiseres etter at et virus har gjort dyrekjøtt giftig. Romanen utforsker etiske problemstillinger knyttet til kjøttproduksjon og menneskelig grusomhet, og har blitt en internasjonal suksess, særlig blant unge lesere. Artikkelen berører også forfatterens tanker om at romanen kan leses symbolsk, som at mennesker spiser hverandre i et kapitalistisk system. I tillegg reflekterer artikkelforfatteren rundt sitt forhold til Dag Solstads bøker, og stiller spørsmål ved hans skildringer av kvinner og hans fokus på et isolert Norge. Forfatteren stiller også spørsmål ved hvilken del av menneskekroppen som smaker best.
18 timer siden
Artist og mediemann Trond-Viggo Torgersen deler sine tanker om lesing og bøker. Han avslører at han ofte smugtitter på internett.