Artikkelen er et intervju med FpU-leder Simen Velle, som overrasker med sin lidenskap for bøker. Han forteller om hvordan farens sykdom har påvirket hans forhold til litteratur og hans ønske om å forstå seg selv og verden.
Velle deler sine lesetips og understreker viktigheten av fantasi og forståelse for andre mennesker. Han debuterer også med bok og er spent på å dele sine tanker med sin generasjon.
Intervjuet avslører en mer reflektert side av Velle enn det offentlige bildet.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
15 timer siden
Artist og mediemann Trond-Viggo Torgersen deler sine tanker om lesing og bøker. Han avslører at han ofte smugtitter på internett.
3 måneder siden
En norsk musiker og skuespiller deler sine leseopplevelser. Han leser for tiden flere bøker, inkludert en diktsamling, en bok om skjermbruk og en roman. Han forteller at Simon Strangers «Leksikon om lys og mørke» gjorde ham svært opprørt. Han mener Dag Johan Haugerud burde skrive hans biografi. Han har også lest selvhjelpsboken «Rich dad, poor dad» uten å finne noen snarveier til rikdom. Han innrømmer å ha smuglest «The Game», men synes konseptet er flaut og boken hjalp ikke. Han nevner også en romanfigur han ikke kan fordra, men også elsker, og en annen han kunne tenke seg å ligge med.
1 måned siden
Artikkelen omhandler forfatterens følelse av apati og tap av tro på litteraturens betydning i møte med en urolig verden preget av politisk ustabilitet. Forfatteren deler personlige strategier for å finne trøst og mening i bøker, inkludert å omfavne skrekk, studere biografier for å forstå drivkrefter bak makthavere, og lære av historien for å gjenkjenne totalitære tendenser. Hun understreker viktigheten av å kombinere nyhetskonsum med kunnskap og refleksjon, og fremhever betydningen av å bevare demokratiske verdier. Et besøk backstage på Lytternes romanpris ga henne troen tilbake på at gode bøker kan åpne mennesker for hverandre og skape forbindelse.
20 dager siden
Aschehoug forlag utsetter utgivelsen av FpU-leder Simen Velles selvbiografiske bok «Våkn opp!» til høsten 2025. Boken er en personlig fortelling om Velles erfaringer med farens Huntington-sykdom, eget rusmisbruk og hans politiske engasjement. Velle, som er en markant ungdomspolitiker, ble valgt til andreplass på Oslo Frps stortingsvalgliste for 2025. Han får profesjonell hjelp med skrivingen, men har holdt identiteten til sin medforfatter hemmelig. Forlaget beskriver boken som en analyse av Norges utfordringer, og Velles syn på at handling betyr noe.
1 måned siden
Artikkelen følger Karl Ove Knausgård under boklanseringen av «Nattskolen» i Tyskland, hvor han opplever stor oppmerksomhet og interesse. Knausgård forteller om sin tidligere sceneskrekk og hvordan han nå har blitt mer komfortabel med å opptre offentlig. Han reflekterer også over Dag Solstads betydning for norsk litteratur i forbindelse med Solstads bortgang, og han skal holde tale i bisettelsen. Knausgård deler sine tanker om kunstens og litteraturens rolle, og avslører at han jobber med det sjette bindet av «Morgenstjernen», uten å vite hvor mange bøker serien til slutt vil bestå av.
1 måned siden
I et intervju med Nettavisen forteller komiker og skuespiller Frida Homlung om sine engasjementer, standpunkter og erfaringer. Hun uttrykker bekymring for klimaengasjementet blant unge og understreker viktigheten av likestilling i omsorgen for barn, uavhengig av kjønn. Homlung angrer på at hun ikke tidligere satset på en karriere som komiker og skuespiller. Hun deler også personlige opplevelser, inkludert en dramatisk fødsel, og gir anbefalinger innen bøker, filmer, musikk og reisemål.
3 måneder siden
Artikkelen utforsker forfatterens fascinasjon for spøkelseshistorier og gjenferdstemaer i litteraturen. Hun nevner Mo Hayders «Bonehead» som et eksempel på en skummel bok med overnaturlige elementer. Forfatteren reflekterer over hvorfor gjenferd er mindre vanlig i norsk litteratur enn i andre kulturer, og trekker frem Weronika Mureks bok med døde karakterer som et humoristisk eksempel. Hun diskuterer også Gunhild Øyehaugs bruk av en spøkelseshøne i sin roman. I tillegg introduseres NRKs nye fantasy-anmelder, Sarah Adekoya, som skal fokusere på både norske og engelske fantasybøker. Artikkelen introduserer også begrepet TBR (to be read) og forfatterens forhold til uleste bøker.
1 måned siden
Forfatter Ellen Sofie Lauritzen deler sine leseopplevelser og tanker om litteratur. Hun forteller om bøker hun leser for tiden, som «Haralds mamma» og Elizabeth Strout, og reflekterer over verk som har gjort inntrykk, som Nabokovs «Lolita». Lauritzen avslører også at hun som tenåring smugleste «Kvinne, kjenn din kropp» og ble skremt. Hun fremhever Philip Roths karakterer og avslører hvilken romankarakter hun kunne tenke seg å ligge med.
3 måneder siden
Fremskrittspartiets leder deler sine leseopplevelser og bokpreferanser. Han leser for tiden «Hapi - elvegudinnen» av Wilbur Smith og har tidligere blitt sterkt påvirket av «Onkel Toms hytte». Boken «Landet som ble for rikt» har inspirert til å snakke om sløsing og behovet for å redusere statens rolle. Han har selv skrevet boken «Der andre tier». I ungdommen leste han «Sagaen om Isfolket» til langt på natt. Han avviser spørsmål om selvhjelpsbøker og fiktive romankarakterer.
3 måneder siden
I boken «Kul i brystet» deler Line Norman Hjorth og Vigdis Hjorth sine personlige erfaringer med brystkreft. Line ble diagnostisert i 2023, og kort tid etter fikk moren Vigdis samme diagnose. Boken gir et innblikk i kreftforløpet fra begge perspektiver, og skildrer de fysiske og psykiske utfordringene de møtte. Boken tar også opp temaer som pårørenderollen, intimitet, og relasjonen mellom mor og datter. Selv om temaet er alvorlig, er boken også fylt med humor, spesielt i Vigdis' partier. Boken fremstår som et kampskrift for åpenhet rundt sykdom og en hyllest til velferdsstaten.