Artikkelen oppsummerer de ti største kunstopplevelsene i 2024, ifølge en kunstkritiker. Utstillingene inkluderer Constance Tenviks fargerike verk på Munchmuseet, Else Hagens retrospektive utstilling som fremhevet hennes tidlige arbeider, og Henie Onstads «Fifty Shades of Black» som utforsket mørkets rolle i kunsten.
Anders Sunnas installasjoner om samisk rettferdighet, og Vanessa Bairds sterke skildring av Gaza på Munchmuseet er også blant de utvalgte.
Andre utstillinger som nevnes er mor og datter Aurdals samtale, Ahmed Umars dans på Veneziabiennalen, Mark Rothkos malerier på papir, Leonard Rickhards stillhet, og Britta Marakatt-Labbas tekstilkunst.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Artikkelen gir en oversikt over anbefalte kunstutstillinger i Norge i 2025. Blant utstillingene er Frida Orupabo på Astrup Fearnley Museet, Georg Baselitz på Munchmuseet, og åpningen av Nordnorsk kunstmuseum i Bodø. Nasjonalmuseet viser «Gothic Modern», og det er utstillinger med Lotte Konow Lund, A K Dolven, og Tori Wrånes. I tillegg trekkes frem utstillinger med Kitty Kielland og Frida Hansen i Stavanger, Frits Thaulow i Tønsberg, og Ludvig Karsten på Munchmuseet. Artikkelen gir en oversikt over et bredt spekter av kunstnere og stilarter som vil være å se i Norge i 2025.
1 måned siden
Artikkelen er en anmeldelse av Frida Orupabos utstilling «On Lies, Secrets and Silence» på Astrup Fearnley Museet. Orupabo gikk fra å lage Instagram-kollasjer til å bli en anerkjent kunstner. Utstillingen utforsker kroppslighet, kjønn og etnisitet gjennom kollasjer, film og skulpturer. Anmelderen finner Orupabos idéunivers fascinerende, men mener at den formmessige utførelsen ikke alltid er like sterk. De beste verkene skaper lagdelte fortellinger med mørke undertoner. Anmelderen foreslår et strengere kuratorisk utvalg for å fremheve de sterkeste arbeidene.
6 dager siden
Utstillingen «Passing Motherhood» på Trondheim kunstmuseum undersøker hva det betyr å være mor, og hvordan historiske, politiske og sosiale endringer former morsrollen. Den inngår i Hannah Ryggen-triennalen, en kunstfestival til ære for tekstilkunstneren Hannah Ryggen, kjent for å gjøre vev til en ekspressiv kunstform. Utstillingen viser verk av både eldre og samtidskunstnere som Käthe Kollwitz, Louise Bourgeois, Thora Dolven Balke og Elise Storsveen. Temaet spenner fra det krigerske og omsorgsfulle i mennesket til moderskapets tidløse kvaliteter, illustrert blant annet i Ryggen-verket «Grini» og installasjonen «Når våpenet heves, stopper dialogen» av Sheba Chhachhi og Sonia Jabbar. Elise Storsveen skildrer fødselens kroppslige kaos i et monumentalt applikasjonsverk. Utstillingen inviterer til refleksjon over morsrollen, arv og identitet, og gir et mangfold av perspektiver som utfordrer og engasjerer publikum.
2 måneder siden
Nordnorsk Kunstmuseum har åpnet en ny avdeling i Bodø med utstillingen «Alt snakker: Fortellinger i bevegelse». Utstillingen presenterer et bredt spekter av kunst fra museets samling, inkludert verk av Iver Jåks, Máret Ánne Sara og François-Auguste Biard. Blant høydepunktene er Rose-Marie Huvvas installasjon og Philippe Spillmanns skulptur. Utstillingen er delt inn i tematiske soner som utforsker temaer som «Blikket», «Matsikkerhet og matsuverenitet» og «Fisk, kjønn og seksualitet». Selv om anmelderen mener utstillingen forsøker å favne for mange temaer samtidig, konkluderes det med at den gir et godt innblikk i Nordnorsk Kunstmuseums samling og markerer en god start for museets nye avdeling.
3 måneder siden
Dronning Sonja skal åpne utstillingen «MUNCH: Inner Fire» i Roma 10. februar. Utstillingen, som viser hundre verk av Edvard Munch, kommer fra Milano hvor den var Italias mest besøkte utstilling i fjor med rundt 2000 besøkende daglig. Utstillingen markerer også 80-årsjubileet for Munchs død og inkluderer ikoniske verk som «Pikene på broen» og et litografi av «Skrik». I tillegg til Munchs kunst, presenteres også andre norske kunstuttrykk, noe som skal gi et løft for norsk kultur i Italia og styrke det norsk-italienske kultursamarbeidet. Utstillingen hadde et omfattende sideprogram innen film, litteratur, design, musikk, fotografi og performativ kunst i Milano.
6 timer siden
Nasjonalmuseet viser utstillingen «amasone» med verk av A K Dolven. Dette er den første separatutstillingen med en levende norsk kunstner i det nye museet.
2 måneder siden
En kunstkritiker anmelder utstillingen «Postkort fra framtida» i det nye museet PoMo i Trondheim. Museet er lokalisert i det gamle postkontoret, og har som mål å være en portal til internasjonal kunst. Utstillingen presenterer et bredt spekter av kunstnere, fra Piranesi til Munch og Bourgeois, men kritiseres for manglende sammenheng og for sterk belysning. Anmelderen fremhever at flere profilerte kunstnere er representert med svake arbeider, og savner en dialog mellom verkene. Edvard Munch får derimot ros. Til tross for svakheter konkluderer anmelderen med at utstillingen er verdt et besøk, og at PoMo har potensial.
3 måneder siden
Moteprofil Sebastian Solberg oppsummerer moteåret 2024 og fremhever flere kjendiser for deres antrekk. Gustav Witzøe får ros for sitt dristige antrekk på Met-gallaen, mens Rawdah Mohamed hylles for sin stil på filmfestivalen i Cannes. Justisminister Emilie Enger Mehl har skapt debatt med sine antrekksvalg, men får også anerkjennelse for å utfordre normene. Anniken Jørgensens bryllup med tre brudekjoler blir trukket frem som et høydepunkt. I tillegg nevnes Lucas Braathens suksess i moteverdenen, og flere NRK-profilers stilendring får ros. Solberg trekker også frem Amanda Delara, Lilli Bendriss og Nate Kahungu for deres stil.
13 dager siden
Kvenbiennalen 2025, arrangeres for tredje gang, og presenteres i Nordnorsk Kunstmuseum. Utstillingen er liten, men velkomponert, og utforsker kvensk kultur gjennom kunstverk knyttet til håndverkstradisjoner, natur og arbeid. Markus Lanttos arbeider fremhever kontraster mellom naturlige og skapte elementer, mens Inger Emilie Solheims skulptur av et jordvepsebol kontrasteres mot Rina Charlotte Lindgrens treskulptur og Eili Bråstads kobberinstallasjon med tjære. Utstillingen byr på en sanselig og inspirerende opplevelse til tross for sitt beskjedne omfang.
3 måneder siden
Jannik Abels utstilling «Back to the Land» på Kunstnernes Hus presenterer en rekke installasjoner og objekter i tre, skapt i 2024. Utstillingen gir en følelse av å være i en skog, med bearbeidede stokker, grener og eggformede elementer. Kunstneren bruker trinn, spor og hakk i treverket for å skape et lydmalende uttrykk. Utstillingen utforsker kontraster mellom ulike former, materialer og farger, og skaper et spenningsfylt forhold mellom elementene. Abel ser ikke på verkene som varige objekter, men som forbigående elementer som skal tilbake til naturen etter utstillingen. Utstillingen inviterer til pust og tilstedeværelse.