En kunstkritiker anmelder utstillingen «Postkort fra framtida» i det nye museet PoMo i Trondheim. Museet er lokalisert i det gamle postkontoret, og har som mål å være en portal til internasjonal kunst.
Utstillingen presenterer et bredt spekter av kunstnere, fra Piranesi til Munch og Bourgeois, men kritiseres for manglende sammenheng og for sterk belysning. Anmelderen fremhever at flere profilerte kunstnere er representert med svake arbeider, og savner en dialog mellom verkene.
Edvard Munch får derimot ros. Til tross for svakheter konkluderer anmelderen med at utstillingen er verdt et besøk, og at PoMo har potensial.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Nasjonalmuseets utstilling «Gothic Modern. Fra mørke til lys» utforsker fascinasjonen for gotikken fra begynnelsen av 1800-tallet. Anmelderen er skuffet over mangelen på et dypere middelaldersk bakteppe og mener at utvalget av nyere verk for ofte fokuserer på overflatiske symboler som hodeskaller istedenfor å fange essensen av gotisk kunst. Anmelderen savner også verk av sentrale kunstnere som Francisco de Goya. Likevel fremheves Theodor Kittelsen og Ernst Barlach som positive unntak. Anmelderen konkluderer med at utstillingen har gode elementer, men at den ikke fullt ut realiserer sitt potensial.
2 måneder siden
Nordnorsk Kunstmuseum har åpnet en ny avdeling i Bodø med utstillingen «Alt snakker: Fortellinger i bevegelse». Utstillingen presenterer et bredt spekter av kunst fra museets samling, inkludert verk av Iver Jåks, Máret Ánne Sara og François-Auguste Biard. Blant høydepunktene er Rose-Marie Huvvas installasjon og Philippe Spillmanns skulptur. Utstillingen er delt inn i tematiske soner som utforsker temaer som «Blikket», «Matsikkerhet og matsuverenitet» og «Fisk, kjønn og seksualitet». Selv om anmelderen mener utstillingen forsøker å favne for mange temaer samtidig, konkluderes det med at den gir et godt innblikk i Nordnorsk Kunstmuseums samling og markerer en god start for museets nye avdeling.
20 dager siden
Kerstin Brätsch' utstilling på Munchmuseet beskrives som et overveldende og kaotisk kunstnerisk univers. Utstillingen, som er et resultat av at Brätsch vant Edvard Munch Art Award i 2017, presenterer en psykedelisk og graffiti-inspirert estetikk med et mangfold av materialer og teknikker. Anmelderen opplever det vanskelig å finne en klar sammenheng eller problemstilling i utstillingen, og savner en sterkere tilstedeværelse i mange av verkene. Mens enkelte mindre arbeider viser lovende tendenser, drukner de i den generelle kakofonien. Anmelderen konkluderer med at Brätsch kunne hatt nytte av å omfavne begrensningens kunst for å skape en mer fokusert og virkningsfull utstilling.
28 dager siden
En anmelder besøker utstillingen «Norsk hiphop 40 år» på Preus museum, i håp om å lære mer om norsk hiphops utvikling. Hun opplever at utstillingen mangler kontekst og grunnleggende informasjon, noe som gjør det vanskelig for de uten forkunnskaper å få en god forståelse. Utstillingen består hovedsakelig av portretter av norske rap-artister, men mangler en tidslinje og forklaringer som kunne gitt bedre oversikt. Anmelderen savner også bruk av video og andre elementer for å berike opplevelsen og gjøre den mer tilgjengelig for et bredere publikum. Hun konkluderer med at utstillingen trolig vil engasjere de som allerede er interessert i hiphop, men at den ikke klarer å inkludere de som er mindre kjent med kulturen.
2 måneder siden
Denne artikkelen er en kritisk anmeldelse av Mette Tronvolls fotoutstilling i Kristiansand, med fokus på landskapsbilder fra Hidra. Anmelderen savner tydelig fokus og komposisjon i flere av bildene, og mener de fremstår som ordinære og lite nyskapende. Likevel fremheves enkelte lyspunkter, som et bilde av en nedsnødd koie og en serie der Tronvoll har fotografert de samme kvinnene på nytt etter flere år. Anmelderen konkluderer med at utstillingen ikke rettferdiggjorde den lange reisen.
3 måneder siden
Artikkelen gir en oversikt over anbefalte kunstutstillinger i Norge i 2025. Blant utstillingene er Frida Orupabo på Astrup Fearnley Museet, Georg Baselitz på Munchmuseet, og åpningen av Nordnorsk kunstmuseum i Bodø. Nasjonalmuseet viser «Gothic Modern», og det er utstillinger med Lotte Konow Lund, A K Dolven, og Tori Wrånes. I tillegg trekkes frem utstillinger med Kitty Kielland og Frida Hansen i Stavanger, Frits Thaulow i Tønsberg, og Ludvig Karsten på Munchmuseet. Artikkelen gir en oversikt over et bredt spekter av kunstnere og stilarter som vil være å se i Norge i 2025.
3 måneder siden
En retrospektiv utstilling av Sigurd Winges kunstnerskap viser hans mangfoldighet innen ulike stilarter og teknikker. Utstillingen følger Winges utvikling fra ekspresjonistisk maleri til materialbilder, mosaikker og grafikk. Selv om Winge var inspirert av modernismen, manglet hans verk ofte en tydelig komposisjon og helhetlig uttrykk. Spesielt i materialbildene og mosaikkene ble det for overlesset og kaotisk. Hans grafiske arbeider, derimot, viser en forenkling som fremhever hans tegneferdigheter og uttrykksfulle portretter. Utstillingen presenterer et ujevnt, men spennende kunstnerskap.
1 måned siden
Artikkelen er en anmeldelse av Frida Orupabos utstilling «On Lies, Secrets and Silence» på Astrup Fearnley Museet. Orupabo gikk fra å lage Instagram-kollasjer til å bli en anerkjent kunstner. Utstillingen utforsker kroppslighet, kjønn og etnisitet gjennom kollasjer, film og skulpturer. Anmelderen finner Orupabos idéunivers fascinerende, men mener at den formmessige utførelsen ikke alltid er like sterk. De beste verkene skaper lagdelte fortellinger med mørke undertoner. Anmelderen foreslår et strengere kuratorisk utvalg for å fremheve de sterkeste arbeidene.
2 måneder siden
Utstillingen «Georg Baselitz: Med begge bena først» på Munch presenterer et bredt utvalg av den tyske kunstnerens verk fra seks tiår. Baselitz, som vokste opp i et krigsherjet Tyskland, bruker ofte opp-ned-motiver for å utfordre betrakterens syn på kunst og virkelighet. Edvard Munch er en viktig inspirasjonskilde, og referanser til den norske kunstneren finnes i flere av Baselitz' arbeider, både som karakter og gjennom stilistiske elementer. Utstillingen er kronologisk organisert, og viser Baselitz' utvikling fra tidlige tegninger til nyere malerier, hvor han frigjør bildet fra det litterære og lar det maleriske stå i fokus. Anmelderen fremhever den rå kraften i Baselitz' kunst og hans evne til stadig utvikling.
4 måneder siden
Artikkelen oppsummerer de ti største kunstopplevelsene i 2024, ifølge en kunstkritiker. Utstillingene inkluderer Constance Tenviks fargerike verk på Munchmuseet, Else Hagens retrospektive utstilling som fremhevet hennes tidlige arbeider, og Henie Onstads «Fifty Shades of Black» som utforsket mørkets rolle i kunsten. Anders Sunnas installasjoner om samisk rettferdighet, og Vanessa Bairds sterke skildring av Gaza på Munchmuseet er også blant de utvalgte. Andre utstillinger som nevnes er mor og datter Aurdals samtale, Ahmed Umars dans på Veneziabiennalen, Mark Rothkos malerier på papir, Leonard Rickhards stillhet, og Britta Marakatt-Labbas tekstilkunst.