Nasjonalmuseets utstilling «Gothic Modern. Fra mørke til lys» utforsker fascinasjonen for gotikken fra begynnelsen av 1800-tallet.
Anmelderen er skuffet over mangelen på et dypere middelaldersk bakteppe og mener at utvalget av nyere verk for ofte fokuserer på overflatiske symboler som hodeskaller istedenfor å fange essensen av gotisk kunst. Anmelderen savner også verk av sentrale kunstnere som Francisco de Goya.
Likevel fremheves Theodor Kittelsen og Ernst Barlach som positive unntak. Anmelderen konkluderer med at utstillingen har gode elementer, men at den ikke fullt ut realiserer sitt potensial.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
En kunstkritiker anmelder utstillingen «Postkort fra framtida» i det nye museet PoMo i Trondheim. Museet er lokalisert i det gamle postkontoret, og har som mål å være en portal til internasjonal kunst. Utstillingen presenterer et bredt spekter av kunstnere, fra Piranesi til Munch og Bourgeois, men kritiseres for manglende sammenheng og for sterk belysning. Anmelderen fremhever at flere profilerte kunstnere er representert med svake arbeider, og savner en dialog mellom verkene. Edvard Munch får derimot ros. Til tross for svakheter konkluderer anmelderen med at utstillingen er verdt et besøk, og at PoMo har potensial.
27 dager siden
En anmelder besøker utstillingen «Norsk hiphop 40 år» på Preus museum, i håp om å lære mer om norsk hiphops utvikling. Hun opplever at utstillingen mangler kontekst og grunnleggende informasjon, noe som gjør det vanskelig for de uten forkunnskaper å få en god forståelse. Utstillingen består hovedsakelig av portretter av norske rap-artister, men mangler en tidslinje og forklaringer som kunne gitt bedre oversikt. Anmelderen savner også bruk av video og andre elementer for å berike opplevelsen og gjøre den mer tilgjengelig for et bredere publikum. Hun konkluderer med at utstillingen trolig vil engasjere de som allerede er interessert i hiphop, men at den ikke klarer å inkludere de som er mindre kjent med kulturen.
20 dager siden
Kerstin Brätsch' utstilling på Munchmuseet beskrives som et overveldende og kaotisk kunstnerisk univers. Utstillingen, som er et resultat av at Brätsch vant Edvard Munch Art Award i 2017, presenterer en psykedelisk og graffiti-inspirert estetikk med et mangfold av materialer og teknikker. Anmelderen opplever det vanskelig å finne en klar sammenheng eller problemstilling i utstillingen, og savner en sterkere tilstedeværelse i mange av verkene. Mens enkelte mindre arbeider viser lovende tendenser, drukner de i den generelle kakofonien. Anmelderen konkluderer med at Brätsch kunne hatt nytte av å omfavne begrensningens kunst for å skape en mer fokusert og virkningsfull utstilling.
2 måneder siden
Denne artikkelen er en kritisk anmeldelse av Mette Tronvolls fotoutstilling i Kristiansand, med fokus på landskapsbilder fra Hidra. Anmelderen savner tydelig fokus og komposisjon i flere av bildene, og mener de fremstår som ordinære og lite nyskapende. Likevel fremheves enkelte lyspunkter, som et bilde av en nedsnødd koie og en serie der Tronvoll har fotografert de samme kvinnene på nytt etter flere år. Anmelderen konkluderer med at utstillingen ikke rettferdiggjorde den lange reisen.
3 måneder siden
Artikkelen gir en oversikt over anbefalte kunstutstillinger i Norge i 2025. Blant utstillingene er Frida Orupabo på Astrup Fearnley Museet, Georg Baselitz på Munchmuseet, og åpningen av Nordnorsk kunstmuseum i Bodø. Nasjonalmuseet viser «Gothic Modern», og det er utstillinger med Lotte Konow Lund, A K Dolven, og Tori Wrånes. I tillegg trekkes frem utstillinger med Kitty Kielland og Frida Hansen i Stavanger, Frits Thaulow i Tønsberg, og Ludvig Karsten på Munchmuseet. Artikkelen gir en oversikt over et bredt spekter av kunstnere og stilarter som vil være å se i Norge i 2025.
1 måned siden
Artikkelen er en anmeldelse av Frida Orupabos utstilling «On Lies, Secrets and Silence» på Astrup Fearnley Museet. Orupabo gikk fra å lage Instagram-kollasjer til å bli en anerkjent kunstner. Utstillingen utforsker kroppslighet, kjønn og etnisitet gjennom kollasjer, film og skulpturer. Anmelderen finner Orupabos idéunivers fascinerende, men mener at den formmessige utførelsen ikke alltid er like sterk. De beste verkene skaper lagdelte fortellinger med mørke undertoner. Anmelderen foreslår et strengere kuratorisk utvalg for å fremheve de sterkeste arbeidene.
3 måneder siden
En retrospektiv utstilling av Sigurd Winges kunstnerskap viser hans mangfoldighet innen ulike stilarter og teknikker. Utstillingen følger Winges utvikling fra ekspresjonistisk maleri til materialbilder, mosaikker og grafikk. Selv om Winge var inspirert av modernismen, manglet hans verk ofte en tydelig komposisjon og helhetlig uttrykk. Spesielt i materialbildene og mosaikkene ble det for overlesset og kaotisk. Hans grafiske arbeider, derimot, viser en forenkling som fremhever hans tegneferdigheter og uttrykksfulle portretter. Utstillingen presenterer et ujevnt, men spennende kunstnerskap.
1 måned siden
William Heimdal presenterer en utstilling som viser en fascinerende kunstnerisk utvikling. Utstillingen utforsker temaer som mørke og ensomhet gjennom malerier og tegninger. Tidligere har Heimdal latt seg inspirere av barokkunstnere og Nerdrum, men viser nå et mer selvstendig og nedtonet uttrykk. Særlig tegningene fremheves som et høydepunkt, der Heimdal demonstrerer rå kraft og idérikdom. Anmelderen ser et stort potensial i den unge kunstneren, men antyder at formell kunstutdannelse kan være gunstig for hans videre utvikling.
1 måned siden
I utstillingen «Death or Eternal Delight» på Jeløya presenterer Djurberg og Berg en kontrastfylt verden av lys og mørke gjennom installasjoner, skulpturer og animasjonsfilmer. Besøkerne vandrer gjennom en idyllisk hage som skjuler en underliggende uro, før de stiger inn i en dunkel skyggeverden. Anmelderen roser installasjonenes håndverk og fargebruk, men finner filmene kaotiske og klisjépregede. Likevel skapes en virkningsfull, teatralsk atmosfære som leder tankene til en mørkere versjon av Elsa Beskow, der det vakre møter det uhyggelige.
2 dager siden
En anmelder fra Nettavisen har vurdert showet med Märtha Louise, Mari Manzetti og Lilli Bendriss i Drammen. Opplevelsen beskrives som mye verre enn forventet, til tross for et forsøk på åpent sinn.