Dronning Sonja skal åpne utstillingen «MUNCH: Inner Fire» i Roma 10. februar.
Utstillingen, som viser hundre verk av Edvard Munch, kommer fra Milano hvor den var Italias mest besøkte utstilling i fjor med rundt 2000 besøkende daglig. Utstillingen markerer også 80-årsjubileet for Munchs død og inkluderer ikoniske verk som «Pikene på broen» og et litografi av «Skrik».
I tillegg til Munchs kunst, presenteres også andre norske kunstuttrykk, noe som skal gi et løft for norsk kultur i Italia og styrke det norsk-italienske kultursamarbeidet. Utstillingen hadde et omfattende sideprogram innen film, litteratur, design, musikk, fotografi og performativ kunst i Milano.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Dronning Sonja åpnet en stor Munch-utstilling i Palazzo Bonaparte i Roma, med 100 verk utlånt fra Munchmuseet i Oslo. Utstillingen, som inkluderer kjente verk som «Pikene på broen» og et litografi av «Skrik», har som mål å vise Munchs kunstneriske utvikling. Parallelt med Munch-utstillingen presenteres også andre norske kunstformer. Utstillingen markerer et viktig kultursamarbeid mellom Norge og Italia, og er en av dronningens første store opptredener etter en nylig pacemakeroperasjon.
2 måneder siden
Dronning Sonja er tilbake i offentligheten etter å ha fått operert inn pacemaker. Hun markerte sin tilbakekomst ved å åpne utstillingen «Ved kongens bord» i Dronning Sonja Kunststall. Utstillingen viser frem kongehusets serviser og glass fra 1815 og frem til i dag, inkludert det store «Wild rose»-serviset. Dronningen ble ledsaget av kronprins Haakon og prinsesse Astrid under åpningen. I tillegg til dette oppdraget, skal dronningen åpne iskatedralen i Hunderfossen Vinterpark og en Munch-utstilling i Roma. Hun ble innlagt på sykehus etter en skitur tidligere i januar, hvor hun fikk hjerteflimmer, men er nå tilbake i full aktivitet.
2 måneder siden
Dronning Sonja åpner en iskatedral og et snøhotell i Hunderfossen Eventyrpark. Parken ønsker å øke anerkjennelsen for iskunst, og har invitert dronningen for å sette fokus på kunstformen. Elisabeth Kristensen, Norges eneste profesjonelle iskunstner, står bak utstillingen. Biskopen i Hamar vil holde en tale ved åpningen, men kapellet vil ikke bli vigslet. Is-katedralen er et populært sted for bryllup, og det er allerede booket flere vielser. Kunstneren jobber med is om vinteren og sand om sommeren, og ser på sin kunst som forgjengelig.
3 måneder siden
Artikkelen gir en oversikt over anbefalte kunstutstillinger i Norge i 2025. Blant utstillingene er Frida Orupabo på Astrup Fearnley Museet, Georg Baselitz på Munchmuseet, og åpningen av Nordnorsk kunstmuseum i Bodø. Nasjonalmuseet viser «Gothic Modern», og det er utstillinger med Lotte Konow Lund, A K Dolven, og Tori Wrånes. I tillegg trekkes frem utstillinger med Kitty Kielland og Frida Hansen i Stavanger, Frits Thaulow i Tønsberg, og Ludvig Karsten på Munchmuseet. Artikkelen gir en oversikt over et bredt spekter av kunstnere og stilarter som vil være å se i Norge i 2025.
4 måneder siden
Artikkelen oppsummerer de ti største kunstopplevelsene i 2024, ifølge en kunstkritiker. Utstillingene inkluderer Constance Tenviks fargerike verk på Munchmuseet, Else Hagens retrospektive utstilling som fremhevet hennes tidlige arbeider, og Henie Onstads «Fifty Shades of Black» som utforsket mørkets rolle i kunsten. Anders Sunnas installasjoner om samisk rettferdighet, og Vanessa Bairds sterke skildring av Gaza på Munchmuseet er også blant de utvalgte. Andre utstillinger som nevnes er mor og datter Aurdals samtale, Ahmed Umars dans på Veneziabiennalen, Mark Rothkos malerier på papir, Leonard Rickhards stillhet, og Britta Marakatt-Labbas tekstilkunst.
6 dager siden
Utstillingen «Passing Motherhood» på Trondheim kunstmuseum undersøker hva det betyr å være mor, og hvordan historiske, politiske og sosiale endringer former morsrollen. Den inngår i Hannah Ryggen-triennalen, en kunstfestival til ære for tekstilkunstneren Hannah Ryggen, kjent for å gjøre vev til en ekspressiv kunstform. Utstillingen viser verk av både eldre og samtidskunstnere som Käthe Kollwitz, Louise Bourgeois, Thora Dolven Balke og Elise Storsveen. Temaet spenner fra det krigerske og omsorgsfulle i mennesket til moderskapets tidløse kvaliteter, illustrert blant annet i Ryggen-verket «Grini» og installasjonen «Når våpenet heves, stopper dialogen» av Sheba Chhachhi og Sonia Jabbar. Elise Storsveen skildrer fødselens kroppslige kaos i et monumentalt applikasjonsverk. Utstillingen inviterer til refleksjon over morsrollen, arv og identitet, og gir et mangfold av perspektiver som utfordrer og engasjerer publikum.
2 måneder siden
Nordnorsk Kunstmuseum har åpnet en ny avdeling i Bodø med utstillingen «Alt snakker: Fortellinger i bevegelse». Utstillingen presenterer et bredt spekter av kunst fra museets samling, inkludert verk av Iver Jåks, Máret Ánne Sara og François-Auguste Biard. Blant høydepunktene er Rose-Marie Huvvas installasjon og Philippe Spillmanns skulptur. Utstillingen er delt inn i tematiske soner som utforsker temaer som «Blikket», «Matsikkerhet og matsuverenitet» og «Fisk, kjønn og seksualitet». Selv om anmelderen mener utstillingen forsøker å favne for mange temaer samtidig, konkluderes det med at den gir et godt innblikk i Nordnorsk Kunstmuseums samling og markerer en god start for museets nye avdeling.
5 timer siden
Nasjonalmuseet viser utstillingen «amasone» med verk av A K Dolven. Dette er den første separatutstillingen med en levende norsk kunstner i det nye museet.
2 måneder siden
Utstillingen «Georg Baselitz: Med begge bena først» på Munch presenterer et bredt utvalg av den tyske kunstnerens verk fra seks tiår. Baselitz, som vokste opp i et krigsherjet Tyskland, bruker ofte opp-ned-motiver for å utfordre betrakterens syn på kunst og virkelighet. Edvard Munch er en viktig inspirasjonskilde, og referanser til den norske kunstneren finnes i flere av Baselitz' arbeider, både som karakter og gjennom stilistiske elementer. Utstillingen er kronologisk organisert, og viser Baselitz' utvikling fra tidlige tegninger til nyere malerier, hvor han frigjør bildet fra det litterære og lar det maleriske stå i fokus. Anmelderen fremhever den rå kraften i Baselitz' kunst og hans evne til stadig utvikling.
2 måneder siden
En kunstkritiker anmelder utstillingen «Postkort fra framtida» i det nye museet PoMo i Trondheim. Museet er lokalisert i det gamle postkontoret, og har som mål å være en portal til internasjonal kunst. Utstillingen presenterer et bredt spekter av kunstnere, fra Piranesi til Munch og Bourgeois, men kritiseres for manglende sammenheng og for sterk belysning. Anmelderen fremhever at flere profilerte kunstnere er representert med svake arbeider, og savner en dialog mellom verkene. Edvard Munch får derimot ros. Til tross for svakheter konkluderer anmelderen med at utstillingen er verdt et besøk, og at PoMo har potensial.