Etter nedleggelsen av den videregående skolen i Lom, har lokale krefter gått sammen for å etablere en privat videregående skole. Interfil investerer millioner i prosjektet, og kommunene garanterer for en betydelig del av kostnadene.
Skolen starter som en privatistskole i 2025, med planer om å bli en tradisjonell videregående skole i 2026. Elever ser frem til å fortsette skolegangen i hjembygda.
Parallelt jobber næringslivet på Flisa for å opprette en privat videregående skole, men møter byråkratiske hindringer.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Etter nedleggelsen av den offentlige videregående skolen i Lom, jobber lokale krefter for å etablere en kristen privatskole. Søknad om godkjenning må sendes Utdanningsdirektoratet innen 1. februar, med mål om oppstart til høsten. Det planlegges en midlertidig privat løsning finansiert av lokale aktører. Fylkesordføreren i Innlandet er imot privatskoler på generelt grunnlag, grunnet fallende elevtall. Utdanningsdirektoratet vil vektlegge fylkets uttalelse, men fylket har ikke vetorett. Både lærere og elever ved den nedlagte skolen skal være positive til å fortsette ved en eventuell privatskole.
15 dager siden
Privatistskulen i Lom har sikret seg 55 millionar kroner og blir ein realitet til hausten. Hanna Flækøy Skjåkødegård, styreleiar for Jotunheimen privatistskule, har kjempa for eit vidaregåande skuletilbod nord i Gudbrandsdalen etter at fylkestinget vedtok å legge ned fleire skulestader. Skulen skal tilby studiespesialisering og bygg- og anleggsteknikk. Eivind Maurstad Husom, ungdomsrepresentant, understrekar viktigheita av eit lokalt skuletilbod for ungdom. Finansieringa kjem frå lokalt næringsliv, lag, foreiningar, private og kommunane Lom, Skjåk og Vågå. Målet er å få skulen godkjent som permanent privatskule etter tre år.
15 dager siden
Hanna Flækøy Skjåkødegård og styret i Jotunheimen privatistskule har sikra 55 millionar kroner til ein ny vidaregåande skule i Lom, etter at den fylkeskommunale skulen vart nedlagt. Kommunane Lom, Skjåk og Vågå støttar prosjektet, saman med private investorar. Skulen vil tilby eit fullverdig vidaregåande-løp, også for elevar med spesielle behov, og hindre isolasjon gjennom nettbasert undervisning. Tidlegare rektor ved den nedlagde skulen er tilsett som rektor ved den nye privatskulen. Skjåkødegård flyttar heim til Skjåk med familien for å bidra til prosjektet.
4 måneder siden
Kunnskapsdepartementet har gitt Innlandet fylkeskommune tillatelse til å legge ned seks videregående skoler fra 1. august 2025. Flere partier hadde bedt om en lovlighetskontroll med oppsettende virkning, men dette ble avvist av departementet. Avgjørelsen har skapt stor skuffelse blant elever og lokale politikere, som mener barnas beste ikke er tilstrekkelig utredet. Nedleggelsene omfatter skolene på Dokka, Skarnes, Lom, Flisa, Sønsterud og Dombås. Som et svar på nedleggelsen jobber lokale krefter i Lom med å etablere en privat videregående skole. Fylkesordfører Thomas Breen (Ap) begrunner nedleggelsene med en forventet nedgang i antall elever og en økning i antall eldre.
3 måneder siden
Kostnadene for skoleskyss i Innlandet fylkeskommune øker betydelig de neste årene, hovedsakelig på grunn av nedleggelser av videregående skoler og nye transportkontrakter. Nedleggelsene fører til at flere elever trenger skoleskyss, noe som øker utgiftene med 25-30 millioner kroner i 2025/26. I tillegg vil nye kontrakter for buss og drosje øke kostnadene med 77 millioner i 2025, og opp til 190 millioner i 2027. Fylkeskommunen jobber med kostnadsreduserende tiltak, inkludert en helsefaglig nemnd for å vurdere behovet for spesialskyss. Elevrådsledere kritiserer de økte kostnadene og jobber med å etablere en privat videregående skole som et alternativ.
1 måned siden
Senterpartiets Emile Mehl og Marit Knutsdatter Strand vil sikre etablering av tre nye private videregående skoler i Innlandet etter de omstridte skolenedleggelsene. De foreslår lovendringer for å sikre muligheten for privatskoler i distriktene der offentlige tilbud mangler, og vil at distriktspolitiske hensyn skal vektlegges ved godkjenning. Fylkesvaraordfører Hanne Velure (H) støtter i utgangspunktet private skoler, men understreker behovet for balanse og bredde i fagtilbudet, noe hun mener de nye initiativene ikke oppfyller. Innlandet fylkeskommune er klaget inn til Sivilombudet i forbindelse med nedleggelsene.
5 dager siden
Stortingets flertall har nedstemt et forslag fra Senterpartiet (Sp) om å gi bedre støtte til etablering av private skoler i distrikts-Norge. Forslaget, fremmet av Sp-representantene Emilie Mehl og Marit Knutsdatter Strand, ønsket lovendringer som skulle sikre muligheten for privatskoler i områder hvor offentlige skoletilbud legges ned. Bakgrunnen er nedleggelsen av flere videregående skoler i Innlandet, spesielt i Nord-Gudbrandsdal, hvor det nå drives en privat videregående skole i Lom med betydelig lokal støtte. Sp-representantene kritiserer Frp for å støtte privatskoleinitiativet lokalt, men samtidig stemme imot forslaget i Stortinget. Frp svarer med at de har et eget forslag om liberalisering av privatskoleloven som gjelder hele landet, inkludert Lom og andre distrikter uten offentlig skoletilbud.
4 måneder siden
En liten bygd i Nord-Norge nektet å gi opp sin lokale skole da kommunen la den ned. Foreldrene opprettet en privatskole, som nå har flere elever enn noen gang. Skolen har bidratt til en betydelig befolkningsvekst i bygda. Dette skjer i en tid hvor mange offentlige skoler legges ned, og private alternativer blir stadig mer populære. Forskere påpeker at private skoler kan være et godt alternativ for lokalsamfunn, men advarer også mot å romantisere små skoleenheter. Det er en begynnende trend i Sverige der små skoler består, men ledelsen er sentralisert.
2 måneder siden
Innlandet fylkeskommune legger ned seks videregående skoler, noe som berører 700 elever og 200 lærere. Dette fører til byggeprosjekter for 340 millioner kroner, inkludert nye internater og ombygging av eksisterende skoler. Elever vil oppleve undervisning i brakker og midlertidige lokaler i byggeperioden, og noen vil fortsette i de nedlagte skolene. Vedtaket kritiseres av opposisjonen for dårlig planlegging og unødvendige kostnader, mens fylkesordføreren forsikrer at opplæringsloven vil bli fulgt.
1 måned siden
Artikkelen omhandler en økende popularitet for privatskoler, samtidig som flere offentlige skoler legges ned på grunn av økonomiske utfordringer og synkende elevtall. Amalie Sørensen valgte privatskole etter å ha hørt negative ting om de offentlige skolene i Fredrikstad. Hans Nielsen Hauge i Fredrikstad melder om rekordhøye søkertall, med en økning på 144 prosent de siste to årene. Nedleggelsene i offentlige skoler skyldes både pengemangel og synkende elevtall, noe som fører til at elever må flytte på seg. Enkelte offentlige skoler sliter også med bygningsproblemer. En lektor ved en offentlig skole understreker behovet for å styrke fellesskolen, mens fylkeskommunen forsikrer at offentlige skoler fortsatt vil være viktige.