Senterpartiets Emile Mehl og Marit Knutsdatter Strand vil sikre etablering av tre nye private videregående skoler i Innlandet etter de omstridte skolenedleggelsene. De foreslår lovendringer for å sikre muligheten for privatskoler i distriktene der offentlige tilbud mangler, og vil at distriktspolitiske hensyn skal vektlegges ved godkjenning.
Fylkesvaraordfører Hanne Velure (H) støtter i utgangspunktet private skoler, men understreker behovet for balanse og bredde i fagtilbudet, noe hun mener de nye initiativene ikke oppfyller.
Innlandet fylkeskommune er klaget inn til Sivilombudet i forbindelse med nedleggelsene.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
5 dager siden
Stortingets flertall har nedstemt et forslag fra Senterpartiet (Sp) om å gi bedre støtte til etablering av private skoler i distrikts-Norge. Forslaget, fremmet av Sp-representantene Emilie Mehl og Marit Knutsdatter Strand, ønsket lovendringer som skulle sikre muligheten for privatskoler i områder hvor offentlige skoletilbud legges ned. Bakgrunnen er nedleggelsen av flere videregående skoler i Innlandet, spesielt i Nord-Gudbrandsdal, hvor det nå drives en privat videregående skole i Lom med betydelig lokal støtte. Sp-representantene kritiserer Frp for å støtte privatskoleinitiativet lokalt, men samtidig stemme imot forslaget i Stortinget. Frp svarer med at de har et eget forslag om liberalisering av privatskoleloven som gjelder hele landet, inkludert Lom og andre distrikter uten offentlig skoletilbud.
2 måneder siden
Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) har lagt frem et lovforslag som gir lærere rett til å gripe fysisk inn ved ordensforstyrrelser eller verbale angrep. Lovforslaget skal sikre ro i klasserommet og gi lærere større autoritet. Sylvi Listhaug (Frp) støtter forslaget og mener det vil gi læreren tilbake autoriteten i klasserommet, men ønsker også en klarere nivåinndeling i skolen. Partiene er uenige om privatskoler, der Ap ønsker å verne fellesskolen, mens Frp mener elever bør få velge skole selv.
2 måneder siden
SV ønsker å endre dagens praksis hvor private videregående skoler får tilgang til klasselister fra ungdomsskoler, og foreslår en reservasjonsmulighet mot reklame. Offentlighetsloven åpner for at privatskoler kan benytte disse listene til markedsføring, noe SV vil stoppe. Elevorganisasjonen er kritisk til markedsføringen og bruken av lokketilbud som utenlandsturer. Akademiet Utdanning mener konkurransen fra private skoler bidrar positivt og forsvarer sin rett til å informere foresatte om sine tilbud.
3 måneder siden
Etter nedleggelsen av den offentlige videregående skolen i Lom, jobber lokale krefter for å etablere en kristen privatskole. Søknad om godkjenning må sendes Utdanningsdirektoratet innen 1. februar, med mål om oppstart til høsten. Det planlegges en midlertidig privat løsning finansiert av lokale aktører. Fylkesordføreren i Innlandet er imot privatskoler på generelt grunnlag, grunnet fallende elevtall. Utdanningsdirektoratet vil vektlegge fylkets uttalelse, men fylket har ikke vetorett. Både lærere og elever ved den nedlagte skolen skal være positive til å fortsette ved en eventuell privatskole.
4 måneder siden
Kunnskapsdepartementet har gitt Innlandet fylkeskommune tillatelse til å legge ned seks videregående skoler fra 1. august 2025. Flere partier hadde bedt om en lovlighetskontroll med oppsettende virkning, men dette ble avvist av departementet. Avgjørelsen har skapt stor skuffelse blant elever og lokale politikere, som mener barnas beste ikke er tilstrekkelig utredet. Nedleggelsene omfatter skolene på Dokka, Skarnes, Lom, Flisa, Sønsterud og Dombås. Som et svar på nedleggelsen jobber lokale krefter i Lom med å etablere en privat videregående skole. Fylkesordfører Thomas Breen (Ap) begrunner nedleggelsene med en forventet nedgang i antall elever og en økning i antall eldre.
2 måneder siden
Etter nedleggelsen av den videregående skolen i Lom, har lokale krefter gått sammen for å etablere en privat videregående skole. Interfil investerer millioner i prosjektet, og kommunene garanterer for en betydelig del av kostnadene. Skolen starter som en privatistskole i 2025, med planer om å bli en tradisjonell videregående skole i 2026. Elever ser frem til å fortsette skolegangen i hjembygda. Parallelt jobber næringslivet på Flisa for å opprette en privat videregående skole, men møter byråkratiske hindringer.
15 dager siden
Privatistskulen i Lom har sikret seg 55 millionar kroner og blir ein realitet til hausten. Hanna Flækøy Skjåkødegård, styreleiar for Jotunheimen privatistskule, har kjempa for eit vidaregåande skuletilbod nord i Gudbrandsdalen etter at fylkestinget vedtok å legge ned fleire skulestader. Skulen skal tilby studiespesialisering og bygg- og anleggsteknikk. Eivind Maurstad Husom, ungdomsrepresentant, understrekar viktigheita av eit lokalt skuletilbod for ungdom. Finansieringa kjem frå lokalt næringsliv, lag, foreiningar, private og kommunane Lom, Skjåk og Vågå. Målet er å få skulen godkjent som permanent privatskule etter tre år.
2 måneder siden
Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) presenterer et lovforslag som gir lærere rett til å gripe fysisk inn mot utagerende elever i ekstreme situasjoner for å opprettholde ro og orden i klasserommet. Forslaget kommer som et svar på situasjoner der elever forstyrrer undervisningen eller utøver verbale angrep. FrP støtter forslaget og benytter anledningen til å etterlyse større frihet for etablering av private skoler, noe Ap avviser. Kunnskapsministeren frykter at dette vil føre til et segregert skolesystem etter svensk modell.
1 måned siden
Unge Venstre tar til orde for å redusere antall obligatoriske fellesfag i videregående skole, og heller satse på valgfag for å øke elevenes motivasjon og redusere frafallet. Lederen i Unge Venstre mener grunnskolen skal gi allmenndannelse, mens videregående skal forberede elevene på høyere utdanning og arbeidsliv. Forslaget møter motstand fra NITO, som frykter at det vil føre til færre realfagsstudier, og fra Høyre, som mener dagens fagkombinasjoner er viktige for å forberede elevene på arbeidslivet og mener Unge Venstre starter i feil ende.
2 måneder siden
Fremskrittspartiet (FrP) ønsker en ny retning i skolepolitikken med økt bruk av nivådeling, tydeligere læreplaner og styrket lærerautoritet. Partiet mener elever som forstyrrer undervisningen, skal få et tilrettelagt tilbud utenfor klassen for å sikre et godt læringsmiljø for alle. FrP understreker viktigheten av både lek og læring, og avviser Rødts påstand om at de vil fjerne leken fra skolen. De kritiserer også Rødt for å skylde på private skoler for problemene i svensk skole, og mener isteden at en feilslått innvandringspolitikk er hovedårsaken.