Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) presenterer et lovforslag som gir lærere rett til å gripe fysisk inn mot utagerende elever i ekstreme situasjoner for å opprettholde ro og orden i klasserommet. Forslaget kommer som et svar på situasjoner der elever forstyrrer undervisningen eller utøver verbale angrep.
FrP støtter forslaget og benytter anledningen til å etterlyse større frihet for etablering av private skoler, noe Ap avviser.
Kunnskapsministeren frykter at dette vil føre til et segregert skolesystem etter svensk modell.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) har lagt frem et lovforslag som gir lærere rett til å gripe fysisk inn ved ordensforstyrrelser eller verbale angrep. Lovforslaget skal sikre ro i klasserommet og gi lærere større autoritet. Sylvi Listhaug (Frp) støtter forslaget og mener det vil gi læreren tilbake autoriteten i klasserommet, men ønsker også en klarere nivåinndeling i skolen. Partiene er uenige om privatskoler, der Ap ønsker å verne fellesskolen, mens Frp mener elever bør få velge skole selv.
2 måneder siden
Regjeringen foreslår en lovendring som gir lærere utvidet adgang til å gripe fysisk inn mot elever som mobber, trakasserer eller forstyrrer undervisningen. Lovforslaget åpner for fysisk inngripen også ved ikke-fysisk mobbing, som verbal trakassering eller filming. Kunnskapsministeren understreker at fysisk inngripen skal være siste utvei, og at det stilles krav til forholdsmessighet, nødvendighet og dokumentasjon. Forslaget kommer i tillegg til tidligere lovendringer om fysisk inngripen for å avverge skade på personer eller eiendom, og presiserer at andre tiltak skal vurderes først. Opplæringsloven inneholder allerede en plikt til å forebygge slike situasjoner.
1 dag siden
Frp-leder Sylvi Listhaug krever at partiet får kunnskapsministerposten i en eventuell borgerlig regjering. Hun presenterer samtidig en plan for store endringer i norsk skole.
1 dag siden
Frps leder Sylvi Listhaug presenterer ambisiøse planer for norsk skole. Partiet ønsker å få kunnskapsministeren for å gjennomføre store endringer.
1 måned siden
Erna Solberg og Tina Bru fra Høyre vil stramme opp disiplinen i skolen for å bedre elevenes læring. De ønsker tydeligere klasseledelse, mindre uro, og skjerpet fokus på fravær fra første klasse. Solberg og Bru mener elevene må trenes på å bli mer utholdende og konsentrerte, og at flere yrkesgrupper bør inn i skolen for å støtte lærerne. Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) kritiserer utspillet og mener Høyre har svekket lærernes posisjon i skolen, og at de etterlot seg en teoritung og stillesittende skole.
2 måneder siden
Fremskrittspartiet (FrP) ønsker en ny retning i skolepolitikken med økt bruk av nivådeling, tydeligere læreplaner og styrket lærerautoritet. Partiet mener elever som forstyrrer undervisningen, skal få et tilrettelagt tilbud utenfor klassen for å sikre et godt læringsmiljø for alle. FrP understreker viktigheten av både lek og læring, og avviser Rødts påstand om at de vil fjerne leken fra skolen. De kritiserer også Rødt for å skylde på private skoler for problemene i svensk skole, og mener isteden at en feilslått innvandringspolitikk er hovedårsaken.
2 måneder siden
Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun er bekymret over økende mobbetall i skolen. Hun mener dagens mobbeparagraf har ført til ubalanse og byråkrati, og frykter at lærere vegrer seg for å kalle mobbing for mobbing. Nordtun fremhever mobilforbud i skolen som et viktig tiltak for å redusere mobbing og øke trivsel. Hun understreker at det er viktig å slå ned på grov ordbruk og trusler på nett, og at foreldre må ta mer ansvar. Statsråden mener også at sosiale medier-selskaper må følge loven. Hun understreker at det er viktig å ikke gi opp kampen mot mobbing, og at målet er å redusere mobbingen i skolen så mye som mulig.
1 måned siden
Senterpartiets Emile Mehl og Marit Knutsdatter Strand vil sikre etablering av tre nye private videregående skoler i Innlandet etter de omstridte skolenedleggelsene. De foreslår lovendringer for å sikre muligheten for privatskoler i distriktene der offentlige tilbud mangler, og vil at distriktspolitiske hensyn skal vektlegges ved godkjenning. Fylkesvaraordfører Hanne Velure (H) støtter i utgangspunktet private skoler, men understreker behovet for balanse og bredde i fagtilbudet, noe hun mener de nye initiativene ikke oppfyller. Innlandet fylkeskommune er klaget inn til Sivilombudet i forbindelse med nedleggelsene.
5 dager siden
Stortingets flertall har nedstemt et forslag fra Senterpartiet (Sp) om å gi bedre støtte til etablering av private skoler i distrikts-Norge. Forslaget, fremmet av Sp-representantene Emilie Mehl og Marit Knutsdatter Strand, ønsket lovendringer som skulle sikre muligheten for privatskoler i områder hvor offentlige skoletilbud legges ned. Bakgrunnen er nedleggelsen av flere videregående skoler i Innlandet, spesielt i Nord-Gudbrandsdal, hvor det nå drives en privat videregående skole i Lom med betydelig lokal støtte. Sp-representantene kritiserer Frp for å støtte privatskoleinitiativet lokalt, men samtidig stemme imot forslaget i Stortinget. Frp svarer med at de har et eget forslag om liberalisering av privatskoleloven som gjelder hele landet, inkludert Lom og andre distrikter uten offentlig skoletilbud.
2 måneder siden
Abid Raja (V) reagerer på VGs avsløringer om dårlig skolemiljø i Oslos videregående skoler, preget av vold, press og utestengelse. Han mener flere skolemiljøarbeidere er nødvendig for å løse elevenes utfordringer. Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) svarer med å tredoble satsingen på skolemiljøteam og etablere beredskapsteam mot ungdomskriminalitet. Hun er bekymret for grupperinger og utestengelser, særlig i forbindelse med russetiden, og understreker at skolen skal være et trygt sted. Helsesykepleieres rapporter om overgrep blir tatt svært alvorlig og fulgt opp.