Nav og NHO har inngått et samarbeid for å øke sysselsettingen i Norge med 150. 000 innen 2030. Målet er ambisiøst, men partene mener det er oppnåelig gjennom en rekke tiltak.
Samarbeidet fokuserer på fire hovedområder: økt kompetanse og yrkesfag, redusert sykefravær, flere uføre i arbeid og at eldre står lenger i jobb. Nav og NHO har kartlagt situasjonen i alle fylker og mener tiltakene kan gi over 200. 000 nye jobber.
Samtidig er det en utfordring at tilveksten i arbeidsmarkedet vil være lav de neste 20 årene, mens behovet for arbeidskraft i helse og omsorg øker. Tiltakene inkluderer tilrettelegging på arbeidsplassen, styrking av lærlingearbeidet og kompetanseutvikling.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
8 dager siden
Nav, Microsoft og Hemsedal kommune samarbeider om KI-laben, et fire måneder langt prosjekt som skal lære unge voksne kunstig intelligens for å gjøre dem mer attraktive på arbeidsmarkedet. Elisabet Kolstadbråten Solheim (28) var blant de første deltakerne og oppdaget skjult kompetanse som hjalp henne videre i arbeidslivet. Prosjektet har som mål å øke deltakernes KI-kunnskaper med fem prosent, noe som skal gi dem et fortrinn i arbeidsmarkedet. Ordfører Pål Rørby fremhever prosjektets verdigrunnlag og suksess med å sysselsette halvparten av deltakerne. Microsoft støtter initiativet og er villige til å bidra dersom flere kommuner ønsker å delta. Digitaliseringsminister Karianne Tung roser prosjektet som et godt eksempel på samarbeid mellom teknologi, næringsliv og samfunn, og peker på muligheter for offentlig støtte. Elisabet har nå fått jobb i en oppstartsbedrift innen helsedata i Hemsedal, og opplever at prosjektet har gitt henne ny selvtillit og kompetanse.
2 måneder siden
Arbeidsminister Tonje Brenna presenterte et nytt «ungdomsløft» for å inkludere flere unge i arbeidslivet. Regjeringen vil garantere alle under 30 år tilbud om jobberfaring, oppfølging eller utdanning. Tiltakene inkluderer prioritering av unge i NAV, en ny ungdomsytelse, forsøk med lønnstilskudd og et rekrutteringsprogram for helse- og velferd. Målet er å redusere antall unge utenfor arbeid og utdanning, og å sikre fremtidig arbeidskraft i viktige sektorer. Regjeringen vil samarbeide med blant annet Fontenehuset for å nå unge som kan ha vanskelig for å oppsøke NAV.
2 måneder siden
Partene i arbeidslivet, inkludert staten, arbeidsgivere og arbeidstakere, har blitt enige om en ny IA-avtale (inkluderende arbeidsliv). Dette skjedde etter et forhandlingsmøte ledet av arbeidsminister Tonje Brenna. Den nye avtalen vil gjelde for de neste fire årene. Forhandlingene brøt sammen 4. desember på grunn av uenighet om sykelønn, der LO ønsket å frede dagens ordning i fire år, mens NHO ikke ville gå med på mer enn 18 måneder. LO brøt deretter samarbeidet med arbeidsgiversiden. IA-avtalens mål er å redusere sykefraværet og frafall i arbeidslivet, men sykefraværet har økt med 17,5 prosent fra 2018 til 2023.
4 måneder siden
Helseminister Jan Christian Vestre presenterer planer for å skaffe 170.000 nye årsverk i helsesektoren, som er nødvendig på grunn av en aldrende befolkning. Han foreslår at deltidsansatte jobber fulltid, noe som kan gi 55.000 ekstra årsverk. Vestre mener også at det er nødvendig med effektivisering, både gjennom teknologi og ved å redusere byråkrati. Han påpeker at 30 minutter spart per dag for helsepersonell kan gi 4500 ekstra årsverk. Regjeringen har iverksatt tiltak som utvidede åpningstider, oppgavedeling og bruk av private aktører for å redusere sykehuskøer og ventetider. Vestre tror målet vil nås neste år.
2 måneder siden
Artikkelen belyser hvordan usikkerhet påvirker unges utdanningsvalg, med mange som ønsker garanti for jobb etter endt utdanning. NHOs kompetansebarometer viser at det er stor mangel på faglært arbeidskraft i flere bransjer, som industri, bygg og anlegg, helse, IT og transport. Dette fører til at bedrifter ikke får utvidet virksomheten sin, og i verste fall må redusere driften. Artikkelen fremhever også at det er et stort behov for frisører, da antallet lærlinger har sunket betraktelig de siste årene. Regjeringen har varslet et mål om å bygge 130.000 nye boliger innen 2030, noe som vil skape et stort behov for murere, taktekkere og tømrere.
3 måneder siden
Nye tall fra Nav viser at rekordmange nordmenn mottar arbeidsavklaringspenger (AAP). Ved utgangen av 2024 var det 158 539 AAP-mottakere, en økning på 9500 personer fra året før. Høyre kritiserer regjeringen for å ha skapt et «hurtigspor ut av arbeidslivet», spesielt i fylkene Vestfold, Østfold, Akershus og Oslo. Arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte peker på høyt sykefravær som en mulig årsak. Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna er bekymret over utviklingen og understreker behovet for å redusere sykefraværet.
8 dager siden
Erna Solberg erkjenner at verken Høyre eller Ap har lykkes i å redusere antallet uføretrygdede i Norge. Hun lover en ny, omfattende aktivitets- og arbeidsreform som skal bremse veksten i uføretrygd, spesielt blant unge under 30 år. Solberg foreslår at unge i hovedsak ikke skal uføretrygdes med mindre det foreligger helt åpenbare unntak, og ønsker å innføre en arbeidsrettet ytelse som ikke baseres på diagnoser. Hun kritiserer NAV-systemet for å ha for stort fokus på sykdom fremfor arbeidsevne, og mener mange uføre kan jobbe noe med riktig tilrettelegging. Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna støtter behovet for tiltak som gjør det enklere å kombinere arbeid og trygd. Rødts Mímir Kristjánsson kritiserer Solbergs forslag som et angrep på de sykeste. Solberg understreker at reformen vil ta tid, men at målet er å få flere uføre i aktivitet og arbeid.
6 dager siden
LO, YS og arbeidsgiverorganisasjonen Virke har blitt enige om en lønnsramme på 4,4 prosent i årets mellomoppgjør, som kun omhandler lønn. Partene har også avtalt et generelt kronetillegg på fem kroner. Resultatet følger frontfaget, som tidligere i år ble enige om samme ramme med NHO. LO har lagt vekt på å styrke arbeidstakernes kjøpekraft gjennom generelle tillegg, samt å prioritere lavlønn og likelønn. Prisveksten i Norge anslås til 2,7 prosent i 2025, og dette anslaget er sentralt for å vurdere om lønnsoppgjøret gir reallønnsvekst, altså økt kjøpekraft for arbeidstakerne.
3 måneder siden
Regjeringen, ved statsminister Jonas Gahr Støre og arbeidsminister Tonje Brenna, presenterer en ny plan for å redusere det økende sykefraværet i Norge. Planen inkluderer en holdningskampanje, styrking av fastlegenes rolle og bedre etterlevelse av gjeldende regler. Regjeringen garanterer at sykelønnen ikke skal kuttes, og understreker at dette er en viktig del av tryggheten for norske arbeidstakere. De mener at både arbeidsgivere og arbeidstakere må ta ansvar for å redusere fraværet, og at det må legges til rette for graderte sykmeldinger og tilpassede arbeidsoppgaver. Målet er å få flere tilbake i jobb, selv om de er syke.
4 dager siden
Tåsenhjemmet i Oslo har innført en arbeidsmodell der sykepleiere kun utfører helseoppgaver, mens serviceoppgaver som rengjøring, matlaging og adspredelse utføres av ansatte med bakgrunn fra hotellbransjen. Dette tiltaket svarer på det økende behovet for helsepersonell i eldreomsorgen, som ifølge rapporter vil kreve 70 000 flere helsefagarbeidere innen 2040. Ved å skille helse- og serviceoppgaver kan sykehjemmet redusere antall helsepersonell med en tredjedel og samtidig opprettholde kvaliteten på tjenestene. Høyre-leder Erna Solberg mener dette er et nødvendig og smart grep for å løse fremtidens utfordringer i helsevesenet. Selv om noen sykepleiere savner den tradisjonelle arbeidsformen, understrekes det at omstilling er nødvendig for å møte eldrebølgen og mangel på helsepersonell.