WHO varsler store budsjettkutt og nedbemanning etter USAs utmelding

Kort oppsummert
- WHO må kutte budsjettet kraftig etter at USA trakk seg fra organisasjonen.
Verdens helseorganisasjon (WHO) står overfor betydelige budsjettkutt og nedbemanning etter at USA trakk seg fra organisasjonen. USAs begrunnelse er kritikk av WHOs håndtering av covid-19-pandemien.
Dette fører til et forventet inntektstap på over 6 milliarder kroner. WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus foreslår å redusere budsjettet for 2026–27 med 21 prosent, til 44 milliarder kroner.
Nedbemanning vil ramme hovedkvarteret i Genève og andre regioner, noe som reduserer omfanget av WHOs arbeid.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
Oppsummering av gårsdagens nyheter
Ukrainsk advarsel og russisk strategi i fokus
Ukrainas president Zelenskyj advarer ledere mot å delta på Moskvas 9. mai-parade, mens etterretning tyder på at Putin kan ha endret krigsmål til å sikre erobret territorium. Samtidig styrker Russland båndene til Nord-Korea og Kina, og russisk luftvern hevder å ha skutt ned ukrainske droner nær norskegrensen. Ukraina koblet seg fra Russlands strømnett timer før invasjonen.
Forverret humanitær krise i Gaza
Gazas grenser har vært stengt i to måneder, noe som forverrer den humanitære krisen. Hjelpeorganisasjoner beskriver situasjonen som kritisk med mangel på mat og medisiner, og frykter at Israel og USA vil ta kontroll over nødhjelpsdistribusjonen. Samtidig fortsetter israelske angrep, og et angrep i Gaza by drepte minst 25 mennesker, inkludert to fire år gamle tvillingsøstre.
Warren Buffett går av og kritiserer tollkrig
Warren Buffett (94) varsler sin avgang som leder for Berkshire Hathaway og kritiserer president Trumps tollkrig. Samtidig leverer selskapet sterke resultater og har en rekordhøy kontantbeholdning. Oljefondssjef Nicolai Tangen advarer om at tollkrigen i verste fall kan redusere fondets verdi betydelig.
Frp splittet i spørsmålet om surrogati
Fremskrittspartiet er dypt splittet i spørsmålet om å tillate surrogati i Norge. Saken avgjøres på partiets landsmøte søndag. Et flertall i landsstyret støtter forslaget, mens partileder Sylvi Listhaug er imot, og viser til medisinsk risiko og barnets beste.
Pressefrihet og medietillit utfordres globalt og nasjonalt
Pressefriheten er under globalt press, og journalister møter fare i mange land. I Norge uttrykker FpU-leder Simen Velle bekymring for unges synkende tillit til tradisjonelle medier. Samtidig etterlyser redaktører bedre debattkultur, og en utstilling med karikaturtegninger ble avlyst i London av frykt for å støte.
Debatt om forsvarsutgifter og avslørte forsinkelser
Frp åpner for å støtte Natos forslag om å bruke fem prosent av BNP på forsvar og sikkerhet. Samtidig avslører et internt varsel betydelige forsinkelser i etableringen av en ny spesialavdeling for Marinejegerkommandoen på Ramsund, noe som skaper reaksjoner på Stortinget.
Liknende artikler

1 måned siden
WHO varsler dramatiske kutt etter USAs uttreden
Verdens helseorganisasjon (WHO) står overfor betydelige budsjettkutt og nedbemanning etter at USA trakk seg fra organisasjonen. USAs beslutning, sammen med kutt i bistand fra andre land, har forverret situasjonen. WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus anslår et inntektstap på over 6 milliarder kroner og foreslår å redusere budsjettet for 2026–27 med 21 prosent. Nedbemanning vil ramme alle deler av organisasjonen, inkludert hovedkvarteret i Genève. Tiltakene er nødvendige for å tilpasse seg den nye økonomiske situasjonen.
3 måneder siden
USA trekker seg fra WHO: Skaper sterke reaksjoner
President Donald Trump har besluttet å trekke USA ut av Verdens helseorganisasjon (WHO), noe som har skapt sterke reaksjoner internasjonalt. Helseminister Jan Christian Vestre mener dette vil skape utfordringer for globalt helsesamarbeid. Mange forskere frykter at avgjørelsen vil være et tilbakesteg i kampen mot sykdommer som aids, malaria og tuberkulose. Trump begrunner avgjørelsen med at USA bidrar med for mye penger til organisasjonen, og at han er misfornøyd med WHOs håndtering av koronapandemien. USA er WHOs største bidragsyter, og uten deres støtte vil det bli vanskelig for WHO å nå sine mål. WHO-sjefen har uttrykt beklagelse over avgjørelsen og håper USA vil revurdere.
3 måneder siden
USAs WHO-utmelding svekker global helseberedskap
Artikkelen kritiserer USAs utmelding fra Verdens helseorganisasjon (WHO), og hevder at dette svekker organisasjonens evne til å håndtere globale helseutfordringer. Det påpekes at klimaendringer forverrer helsekriser, og at USAs tilbaketrekning er bekymringsfull. WHOs rolle i håndteringen av pandemier og epidemier understrekes, og det advares om at en ny pandemi er sannsynlig. Uten amerikansk støtte vil verden være dårligere rustet til å møte fremtidige pandemier, noe som kan føre til at de sprer seg raskere og blir mer dødelige.

19 dager siden
Trump foreslår drastiske kutt i støtten til Nato og FN
Et lekket notat fra Det hvite hus avslører at Trump-administrasjonen planlegger drastiske kutt i støtten til NATO og FN. Forslaget innebærer å kutte all driftsstøtte til NATO og FN, samt halvere budsjettet til det amerikanske utenriksdepartementet, noe som vil redusere USAs utgifter med 27 milliarder dollar. USA-ekspert Sofie Høgestøl påpeker at Kongressen må godkjenne kuttene, og tror det vil bli vanskelig å få gjennomslag for alle forslagene, spesielt NATO-støtten. Hun mener også at kutt i FN-støtten vil være alvorlig, da USA er FNs største bidragsyter. Foreningen til USAs utenrikstjeneste har reagert kraftig og oppfordrer Kongressen til å avvise budsjettet.

1 måned siden
WHO: USAs bistandskutt kan kreve millioner av menneskeliv
WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus advarer om at president Donald Trumps beslutning om å kutte kraftig i USAs bistand, kan koste millioner av menneskeliv. Han ber Trump-administrasjonen om å revurdere sin beslutning, da kuttene vil få dramatiske følger for den globale innsatsen mot hiv og aids. Ifølge WHO-sjefen kan dette reversere 20 års fremgang, og føre til mer enn 10 millioner nye tilfeller av hiv og 3 millioner hiv-relaterte dødsfall.

3 måneder siden
Trump trekker USA ut av WHO – vekker global bekymring
Donald Trump besluttet på sin første dag som president å trekke USA ut av Verdens helseorganisasjon (WHO). Forskere advarer om at dette vil få store konsekvenser for den globale helsesituasjonen, svekke WHO og isolere USA. USA har vært en av WHOs viktigste økonomiske bidragsytere og sentral i verdens pandemiberedskap. Trump begrunner beslutningen med WHOs håndtering av Covid-19 og manglende uavhengighet. Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre (Ap) sier at USAs utmelding skaper utfordringer og understreker WHOs viktighet for Norge og global helse.
2 måneder siden
Trump-administrasjonen kutter kraftig i USAID: Konsekvenser fryktes
Trump-administrasjonen planlegger en dramatisk nedbemanning i USAID, der kun 294 av over 10 000 ansatte globalt vil beholde jobben. Kilder melder om store kutt i Afrika- og Asia-avdelingene. En tidligere USAID-leder kritiserer nedbemanningen og mener det vil ramme hjelpearbeidet for millioner av mennesker. Målet er å slå sammen USAID med utenriksdepartementet, men det er usikkert om dette kan gjennomføres uten godkjenning fra Kongressen. USAID forvaltet over 40 milliarder dollar i bistand til rundt 130 land i 2023, og nedbemanningen truer viktig innsats mot sykdom, sult og fattigdom.

2 måneder siden
USAID i krise: Tusenvis permittert etter kutt fra Trump og Musk
Trump-administrasjonen har permittert tusenvis av ansatte i USAID og kuttet i bistandsbudsjettet, noe som rammer nødhjelpsorganisasjoner hardt. Begrunnelsen er at for mye penger forsvinner i administrative ledd, og at bistanden ikke samsvarer med amerikanske interesser. Musk har omtalt direktoratet som en kriminell organisasjon. Fagforeninger har saksøkt Trump, og det har vært demonstrasjoner mot nedleggelsen. Caritas melder om store kutt i helsebudsjetter og at livsviktig nødhjelp stenges ned. Trump-administrasjonen forsvarer avgjørelsen og hevder at enkelte programmer får unntak.
3 måneder siden
Eksperter bekymret for USAs WHO-exit
Eksperter uttrykker stor bekymring etter at USA har trukket seg fra Verdens helseorganisasjon (WHO). USA har vært en sentral bidragsyter til WHO, både økonomisk og i bekjempelsen av globale helsekriser som ebola og polio. Tilbaketrekningen kan svekke WHOs evne til å overvåke og bekjempe epidemier, og det er usikkert hvem som skal fylle det økonomiske gapet. Det er også frykt for at andre land med andre helsepolitiske prioriteringer vil få økt innflytelse. USAs utmelding krever godkjennelse fra Kongressen og vil trolig ikke tre i kraft før januar 2026.
19 dager siden
Lekket notat: USA planlegger kutt i støtte til NATO og FN
Et lekket notat fra det amerikanske utenriksdepartementet, signert av budsjettdirektør Douglas Pitkin og tidligere leder for utenlandsstøtte Pete Marocco, avslører planer om å kutte USAs støtte til NATO og FN som del av et større budsjettkutt. Notatet beskriver et kutt på halvparten av budsjettet til utenriksdepartementet, inkludert å fjerne all driftsstøtte til NATO, som mottar nesten 16 prosent av sine midler fra USA. President Trump har tidligere uttalt seg kritisk til NATO og antydet at USA kan trekke seg ut hvis medlemslandene ikke betaler sin rettmessige andel. Trump, visepresident Vance og forsvarsminister Hegseth har også anklaget europeiske allierte for å snylte på USA.

19 dager siden
Notat avslører Trumps planer om å kutte støtte til Nato og FN
Et internt notat fra Det hvite hus avslører at Trump-administrasjonen planlegger å kutte USAs pengestøtte til Nato og FN. Dokumentet, signert av budsjettdirektør Douglas Pitkin i utenriksdepartementet, indikerer at finansieringen til en rekke organisasjoner vil bli avsluttet. USA står for en betydelig del av Natos driftsmidler, og eventuelle kutt må godkjennes av Kongressen.
2 måneder siden
Trump-administrasjonen kutter 1600 stillinger i USAs bistandsorganisasjon USAID
Trump-administrasjonen har startet en nedbemanning i USAID, USAs bistandsorganisasjon, og kutter 1600 stillinger i USA. Alle ansatte, bortsett fra ledere og kritisk personell, blir satt på betalt permisjon. Avgjørelsen kommer etter at en føderal dommer godkjente tiltaket, til tross for søksmål fra fagforeninger som frykter demontering av organisasjonen. Tidligere tjenestemenn kritiserer kuttene og mener de vil svekke USAs evne til å håndtere kriser internasjonalt. USAID er en viktig kanal for amerikansk bistand og et redskap for å fremme landets interesser globalt.
3 måneder siden
Trump åpner for å revurdere WHO-utmelding
Donald Trump antyder at USA kan revurdere sin utmelding fra Verdens helseorganisasjon (WHO), kun kort tid etter at han initierte utmeldingen. Under et velgermøte uttalte han at de kanskje ville vurdert å melde seg inn igjen, men understreket at WHO måtte rydde opp. Trump uttrykte også misnøye med at USA betaler mer til WHO enn Kina, til tross for at Kina har en større befolkning. USA er WHOs største økonomiske bidragsyter, og står for 18 prosent av organisasjonens finansiering. Trump har tidligere kritisert WHO for håndteringen av coronapandemien. USAs utmelding vil ikke tre i kraft før om et år.

2 måneder siden
Bekymring for global folkehelse når USA reduserer smittevern-innsats
Overleger ved Folkehelseinstituttet uttrykker dyp bekymring for global folkehelse etter at USA reduserer sin involvering i internasjonalt smittevern. Dette påvirker influensaovervåking, behandling av hiv-pasienter og tilgang til viktig helseinformasjon. USA har stoppet støtten til WHOs influensaarbeid, noe som kan svekke evnen til å overvåke virusmutasjoner og forebygge en potensiell fugleinfluensapandemi. Hiv-pasienter i Afrika mister behandling, og viktig helseinformasjon er fjernet fra amerikanske nettsider. Artikkelforfatterne oppfordrer Norge til å ta en lederrolle i globalt folkehelsearbeid for å kompensere for USAs tilbaketrekning og sikre at det globale folkehelsearbeidet opprettholdes.
1 måned siden
Trump-kutt rammer verdens fattigste: Stengte klinikker og sult
Donald Trumps beslutning om å kutte i USAs bistandsbudsjett får store konsekvenser for verdens fattigste. Hjelpeorganisasjoner som Redd Barna, Kirkens Nødhjelp og Norsk Folkehjelp melder om stengte helsestasjoner, stans i vaksinasjonsprogrammer og redusert matbistand i land som Afghanistan, Etiopia, Sudan, Kenya og Jemen. Kuttene rammer millioner av mennesker, spesielt barn og sårbare grupper. De norske organisasjonene ber nå om en krisepakke fra norske myndigheter for å bøte på de dramatiske konsekvensene. Trump og rådgiver Elon Musk mener bistanden er bortkastet, mens hjelpeorganisasjonene frykter en humanitær katastrofe.