Verdens helseorganisasjon (WHO) står overfor betydelige budsjettkutt og nedbemanning etter at USA trakk seg fra organisasjonen. USAs beslutning, sammen med kutt i bistand fra andre land, har forverret situasjonen.
WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus anslår et inntektstap på over 6 milliarder kroner og foreslår å redusere budsjettet for 2026–27 med 21 prosent. Nedbemanning vil ramme alle deler av organisasjonen, inkludert hovedkvarteret i Genève.
Tiltakene er nødvendige for å tilpasse seg den nye økonomiske situasjonen.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Verdens helseorganisasjon (WHO) står overfor betydelige budsjettkutt og nedbemanning etter at USA trakk seg fra organisasjonen. USAs begrunnelse er kritikk av WHOs håndtering av covid-19-pandemien. Dette fører til et forventet inntektstap på over 6 milliarder kroner. WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus foreslår å redusere budsjettet for 2026–27 med 21 prosent, til 44 milliarder kroner. Nedbemanning vil ramme hovedkvarteret i Genève og andre regioner, noe som reduserer omfanget av WHOs arbeid.
3 måneder siden
President Donald Trump har besluttet å trekke USA ut av Verdens helseorganisasjon (WHO), noe som har skapt sterke reaksjoner internasjonalt. Helseminister Jan Christian Vestre mener dette vil skape utfordringer for globalt helsesamarbeid. Mange forskere frykter at avgjørelsen vil være et tilbakesteg i kampen mot sykdommer som aids, malaria og tuberkulose. Trump begrunner avgjørelsen med at USA bidrar med for mye penger til organisasjonen, og at han er misfornøyd med WHOs håndtering av koronapandemien. USA er WHOs største bidragsyter, og uten deres støtte vil det bli vanskelig for WHO å nå sine mål. WHO-sjefen har uttrykt beklagelse over avgjørelsen og håper USA vil revurdere.
15 dager siden
Et lekket notat fra Det hvite hus avslører at Trump-administrasjonen planlegger drastiske kutt i støtten til NATO og FN. Forslaget innebærer å kutte all driftsstøtte til NATO og FN, samt halvere budsjettet til det amerikanske utenriksdepartementet, noe som vil redusere USAs utgifter med 27 milliarder dollar. USA-ekspert Sofie Høgestøl påpeker at Kongressen må godkjenne kuttene, og tror det vil bli vanskelig å få gjennomslag for alle forslagene, spesielt NATO-støtten. Hun mener også at kutt i FN-støtten vil være alvorlig, da USA er FNs største bidragsyter. Foreningen til USAs utenrikstjeneste har reagert kraftig og oppfordrer Kongressen til å avvise budsjettet.
2 måneder siden
Trump-administrasjonen planlegger en dramatisk nedbemanning i USAID, der kun 294 av over 10 000 ansatte globalt vil beholde jobben. Kilder melder om store kutt i Afrika- og Asia-avdelingene. En tidligere USAID-leder kritiserer nedbemanningen og mener det vil ramme hjelpearbeidet for millioner av mennesker. Målet er å slå sammen USAID med utenriksdepartementet, men det er usikkert om dette kan gjennomføres uten godkjenning fra Kongressen. USAID forvaltet over 40 milliarder dollar i bistand til rundt 130 land i 2023, og nedbemanningen truer viktig innsats mot sykdom, sult og fattigdom.
2 måneder siden
Trump-administrasjonen har permittert tusenvis av ansatte i USAID og kuttet i bistandsbudsjettet, noe som rammer nødhjelpsorganisasjoner hardt. Begrunnelsen er at for mye penger forsvinner i administrative ledd, og at bistanden ikke samsvarer med amerikanske interesser. Musk har omtalt direktoratet som en kriminell organisasjon. Fagforeninger har saksøkt Trump, og det har vært demonstrasjoner mot nedleggelsen. Caritas melder om store kutt i helsebudsjetter og at livsviktig nødhjelp stenges ned. Trump-administrasjonen forsvarer avgjørelsen og hevder at enkelte programmer får unntak.
1 måned siden
WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus advarer om at president Donald Trumps beslutning om å kutte kraftig i USAs bistand, kan koste millioner av menneskeliv. Han ber Trump-administrasjonen om å revurdere sin beslutning, da kuttene vil få dramatiske følger for den globale innsatsen mot hiv og aids. Ifølge WHO-sjefen kan dette reversere 20 års fremgang, og føre til mer enn 10 millioner nye tilfeller av hiv og 3 millioner hiv-relaterte dødsfall.
3 måneder siden
Donald Trump besluttet på sin første dag som president å trekke USA ut av Verdens helseorganisasjon (WHO). Forskere advarer om at dette vil få store konsekvenser for den globale helsesituasjonen, svekke WHO og isolere USA. USA har vært en av WHOs viktigste økonomiske bidragsytere og sentral i verdens pandemiberedskap. Trump begrunner beslutningen med WHOs håndtering av Covid-19 og manglende uavhengighet. Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre (Ap) sier at USAs utmelding skaper utfordringer og understreker WHOs viktighet for Norge og global helse.
2 måneder siden
Norsk Folkehjelp reduserer arbeidsstokken med over halvparten etter at USA fryser bistandsmidler. Organisasjonen mottok i 2024 betydelig støtte fra det amerikanske Utenriksdepartementet til humanitær mine- og eksplosivrydding. Som følge av bistandsfrysen settes nå alt amerikanskstøttet arbeid på vent i 12 land, noe som fører til oppsigelse av 1700 ansatte. Generalsekretæren i Norsk Folkehjelp oppfordrer amerikanske myndigheter til å raskt avklare situasjonen, og advarer om alvorlige konsekvenser for inntil en halv million mennesker i land som Irak, Jemen og Vietnam.
1 måned siden
Donald Trumps beslutning om å kutte i USAs bistandsbudsjett får store konsekvenser for verdens fattigste. Hjelpeorganisasjoner som Redd Barna, Kirkens Nødhjelp og Norsk Folkehjelp melder om stengte helsestasjoner, stans i vaksinasjonsprogrammer og redusert matbistand i land som Afghanistan, Etiopia, Sudan, Kenya og Jemen. Kuttene rammer millioner av mennesker, spesielt barn og sårbare grupper. De norske organisasjonene ber nå om en krisepakke fra norske myndigheter for å bøte på de dramatiske konsekvensene. Trump og rådgiver Elon Musk mener bistanden er bortkastet, mens hjelpeorganisasjonene frykter en humanitær katastrofe.
3 måneder siden
Artikkelen kritiserer USAs utmelding fra Verdens helseorganisasjon (WHO), og hevder at dette svekker organisasjonens evne til å håndtere globale helseutfordringer. Det påpekes at klimaendringer forverrer helsekriser, og at USAs tilbaketrekning er bekymringsfull. WHOs rolle i håndteringen av pandemier og epidemier understrekes, og det advares om at en ny pandemi er sannsynlig. Uten amerikansk støtte vil verden være dårligere rustet til å møte fremtidige pandemier, noe som kan føre til at de sprer seg raskere og blir mer dødelige.