EFTAs overvåkingsorgan Esa har startet etterforskning av mulig ulovlig statsstøtte til Posten etter en klage fra Helthjem. Helthjem hevder at støtten, som skal dekke Postens leveringsplikt, er konkurransevridende.
Esa skal undersøke om finansieringen utgjør statsstøtte, og om den er i tråd med EØS-reglene. Posten er pålagt leveringsplikt for visse tjenester som finansieres over statsbudsjettet, og denne ordningen er ikke meldt inn til Esa.
Esa understreker at etterforskningen ikke betyr at det er trukket noen konklusjoner i saken.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
EFTAs overvåkingsorgan Esa har startet en etterforskning av mulig ulovlig statsstøtte til Posten siden 2016. Dette skjer etter en klage fra Helthjem, som hevder at støtten er konkurransevridende. Posten har en leveringsplikt som finansieres over statsbudsjettet, og Esa skal nå undersøke om denne finansieringen utgjør ulovlig statsstøtte i henhold til EØS-reglene. Esa understreker at etterforskningen ikke betyr at de har konkludert i saken, men at de undersøker om kompensasjonen er forenlig med EØS-reglene.
4 måneder siden
Konkurransetilsynet har startet en etterforskning av mulig ulovlig samarbeid mellom trafikkskoler, i strid med konkurranseloven § 10. Mistanken førte til en uanmeldt kontroll, der bevismateriale ble sikret i november etter en beslutning fra tingretten. Materialet som ble beslaglagt, skal nå gjennomgås for å bekrefte eller avkrefte mistankene. Konkurransetilsynet har ikke oppgitt hvilke trafikkskoler som er involvert eller hvor de er lokalisert. Avdelingsdirektør Beate Berrefjord uttaler at tilsynet har rimelig grunn til å anta at det har foregått ulovlig samarbeid.
4 dager siden
Sportskjeden Stadion har bedt om møte med Posten etter at Posten inngikk en distribusjonsavtale med den kinesiske nettbutikken Temu uten å gjennomføre aktsomhetsvurderinger. Stadion reagerer på at Posten, som er en statlig aktør, ikke følger kravene i Åpenhetsloven om å undersøke leverandørers arbeidsforhold og menneskerettigheter. Stadion mener Temu ikke oppfyller europeiske standarder og at avtalen skaper urettferdig konkurranse, siden Temu slipper tekstiltoll som norske aktører må betale. Posten forklarer at Temu er en kunde, ikke en leverandør, og at de kun frakter pakker uten å kunne kontrollere innholdet. Posten ser frem til møtet med Stadion for å svare på spørsmål. Stadion vurderer nå nøye om de skal fortsette samarbeidet med Posten Bring på bakgrunn av denne saken.
4 måneder siden
Helsedirektoratet har startet en gransking etter at VG avdekket betydelige kostnadsøkninger og mulig lovbrudd i forbindelse med flytting av personer med funksjonsnedsettelser. I Herøy kommune økte kostnadene for Marita fra 300.000 til 850.000 kroner i måneden etter flytting til en privat leverandør, uten at nødvendige vedtak ble fattet. Siljan kommune står overfor lignende anklager etter at Anita Holt ble flyttet uten foreldrenes samtykke, og kostnadene for hennes tjenester økte betydelig. Helsetilsynet har varslet en nasjonal gjennomgang av slike saker, og Helsedirektoratet vurderer å kreve tilbakebetaling av statlige refusjoner fra kommunene. Kommunene har erkjent feil, men peker på utfordringer med pårørende og leverandører.
4 måneder siden
Konkurransetilsynet har iverksatt etterforskning mot flere trafikkskoler for mulig ulovlig samarbeid i strid med konkurranseloven paragraf 10. I november gjennomførte tilsynet uanmeldte kontroller og sikret bevis etter en beslutning fra tingretten. Avdelingsdirektør Beate Berrefjord uttaler at det er rimelig grunn til å anta at det har foregått et ulovlig samarbeid, men understreker at kontrollen skal bekrefte eller avkrefte mistanken. Det er foreløpig ikke opplyst hvilke trafikkskoler som er involvert eller hvor de holder til.
1 måned siden
Mester Grønn-sjef Erling Ølstad refser Posten for deres avtale med netthandelsplattformen Temu, og stiller spørsmål ved om et statlig selskap bør bidra til å undergrave norske butikker. Ølstad mener Posten burde vurdert de samfunnsmessige konsekvensene av avtalen, inkludert effekten på norske arbeidsplasser og skatteinntekter. Posten forsvarer avtalen som en kommersiell avtale uten statlige subsidier, og sier de ikke har ansvar for å vurdere Temus forretningspraksis. En undersøkelse viser at mange nordmenn handler på Temu på grunn av lave priser, men er kritiske til kvaliteten og «gamification» av netthandelen.
1 måned siden
Det internasjonale skiforbundet (FIS) har startet en etterforskning av diskvalifikasjonen av Jørgen Graabak under VM-lagkonkurransen i Trondheim, grunnet en ureglementert binding. Hendelsen utløste sterk kritikk fra norsk side, hvor kombinertsjef Ivar Stuan antydet en personlig vendetta mot ham, noe FIS-renndirektør Lasse Ottesen avviser. Stuan ønsker utredningen velkommen, men understreker samtidig viktigheten av å kunne uttrykke egne meninger uten at det skader utøverne. Ottesen bekrefter at etterforskningen ligner den som ble gjort etter diskvalifikasjonen av Ida Marie Hagen i Seefeld, og Stuan fastholder sin kritikk av utstyrskontrollen.
19 dager siden
Riksrevisjonen har undersøkt statlige husleieavtaler etter NSM-saken og avdekket at flere avtaler inneholder elementer som ligner på lån, noe som kan være grunnlovsstridig. De kritiserer Finansdepartementet for manglende regulering av investeringsleie, som kan føre til høye kostnader. Medietilsynet har også inngått en ulovlig låneavtale. Riksrevisjonen mener regelverket er uklart og oppfølgingen for dårlig, noe som åpner for at statlige virksomheter inngår avtaler som ikke er i tråd med regelverket.
2 måneder siden
E24 har avdekket at Verisure internt advarer mot rovprising og prisdiskriminering, særlig ved tilbakevinning av kunder fra konkurrenter som Homely. Homely anklager Verisure og Sector Alarm for prisdumping og konkurranseadvokater mener deres 'winback'-strategi kan være konkurransehemmende. Advokater antyder at selskapene bruker marginer fra eksisterende kunder til å subsidiere aggressive tilbud. Konkurransetilsynet har tidligere bøtelagt Verisure for markedsdeling, men det er usikkert om de vil etterforske påstander om kollektiv dominans i alarmmarkedet.
2 måneder siden
Alarmgründer Nadir Nalbant anklager Verisure og Sector Alarm for å misbruke sin markedsposisjon gjennom selektiv prisdumping. Han hevder de tilbyr svært lave priser til kunder som bytter til Homely, mens lojale kunder betaler kunstig høye priser. Nalbant mener Konkurransetilsynet må gripe inn, selv om tilsynet ikke anser selskapene som dominerende. Konkurransetilsynet følger med på markedet og vurderer å bruke sitt nye verktøy for å undersøke konkurransesituasjonen. Både Verisure og Sector Alarm avviser beskyldningene.