En gruppe sveitsiske turister i alderen 19-24 år betalte nesten 90 000 kroner for en falsk villa på Ibiza via Booking. com. De oppdaget svindelen etter at banken varslet om mistenkelige transaksjoner, og en sjekk på Google Maps viste at boligen ikke eksisterte.
Booking. com fjernet raskt den falske annonsen og refundert beløpet til de reisende. Booking.
com advarer kunder mot å betale utenfor deres plattform og oppfordrer til årvåkenhet ved bestillinger. Juridisk seniorrådgiver i Forbrukerrådet understreker viktigheten av å være forsiktig med overføringer til utenlandske kontoer, spesielt i høysesongen for ferieutleie, da svindlere ofte utnytter slike situasjoner.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Nordmenn blir svindlet for store summer når de søker om elektronisk reiseautorisasjon (ETA) til Storbritannia gjennom uoffisielle nettsider. Disse sidene tar ofte opptil 20 ganger mer betalt enn den offisielle prisen. Forbrukerrådet beskriver dette som ren svindel og anbefaler å bruke den offisielle GOV.UK-nettsiden eller appen. Britiske myndigheter er klar over problemet og oppfordrer folk til å rapportere svindelforsøk. De som er rammet, bør forsøke å kreve pengene tilbake fra selskapet, banken eller eventuelt Finansklagenemnda. Vær oppmerksom på falske nettsider som betaler for å vises øverst i søkeresultatene.
1 måned siden
Spansk politi har pågrepet en kriminell organisasjon som er anklaget for å ha svindlet over 3000 turister på Tenerife for rundt 96 millioner kroner. Banden opererte fra falske butikker i populære turistområder, hvor de solgte fiktive utflukter og aktiviteter. De samlet inn personlig informasjon og kortopplysninger, og gjennomførte deretter uautoriserte transaksjoner. Svindlerne rettet seg mot turister på slutten av ferien, slik at ofrene ikke oppdaget svindelen før de var tilbake hjemme. Politiet har etterforsket saken siden 2023, og svindlerne opererte under 17 ulike selskapsnavn.
6 timer siden
Billie Eilish kommer til Norge med utsolgte konserter, noe som har ført til økt svindel knyttet til billettsalg. Flere unge, som Maiken (22) fra Haugesund, har blitt lurt til å betale for falske billetter via betalingsappen Revolut, og hun mistet 3500 kroner. Også unge på TikTok, som Zuzanna (18) og Milla (15), har opplevd svindelforsøk gjennom falske billett-tilbud og betaling med gavekort. Svindlerne bruker falske Ticketmaster-lenker for å stjele brukernavn og passord. Politiet melder om en økning i slike saker, og Ticketmaster advarer mot å kjøpe billetter fra ukjente på sosiale medier. Arrangøren Live Nation har iverksatt sikkerhetstiltak, men oppfordrer publikum til å være forsiktige og rapportere svindel. Maiken anbefaler å kjøpe billetter kun via offisielle kanaler og bruke Vipps og videochat ved privatkjøp.
2 måneder siden
Nordea advarer om en økning i kjærlighetssvindel, særlig rundt høytider som Valentinsdagen. Svindeleksperter påpeker at eldre er spesielt utsatt på grunn av ensomhet og større økonomisk tilgang. Typiske tegn på svindel inkluderer overdreven oppmerksomhet ('lovebombing'), pengeforespørsler, utsettelse av møter og unngåelse av videosamtaler. Banken kan gripe inn og stoppe mistenkelige betalinger, selv om kunden selv tror det er ekte kjærlighet. Nordea oppfordrer til å være forsiktig med å klikke på lenker fra ukjente.
4 måneder siden
Tromsø Turnforening tapte over 47.000 kroner etter å ha blitt lurt av en falsk faktura som utga seg for å være fra et tysk turnutstyrsselskap. Fakturaen ble betalt i fellesferien, og klubben oppdaget svindelen i etterkant. Til tross for anmeldelse, valgte politiet å henlegge saken, da gjerningspersonene opererte fra utlandet og var vanskelige å identifisere. Dette er en del av en økende trend med bedragerisaker, og politiet i Troms har henlagt langt flere saker i 2024 enn i fjor. Turnforeningen ser nå på tiltak for å forhindre lignende hendelser i fremtiden, inkludert bruk av ekstern regnskapsfører og strengere kontrollrutiner.
4 måneder siden
Kristin Grebstad ble svindlet for 102.000 kroner etter å ha klikket på en falsk lenke i forbindelse med et salg på nett. Svindlerne fikk tilgang til hennes private og grendehusets konto via BankID. Politiet ser en økning i digitale bedragerier og oppfordrer folk til å snakke åpent om svindel for å redusere skam og forebygge nye tilfeller. I Møre og Romsdal har bedragerisakene nesten doblet seg fra 2022 til 2024. Politiet understreker viktigheten av å kontakte bank og politi raskt ved svindel. Grebstad fikk tilbake pengene, men opplevelsen har vært lærerik.
2 måneder siden
Nordea Østfold advarer om økt kjærlighetssvindel, spesielt i forbindelse med valentinsdagen. Svindlerne kontakter ofre via sosiale medier og dating-sider, og etablerer falske forhold for å lure dem for penger. Eldre er spesielt utsatt, da mange overvurderer sin evne til å avsløre svindel. Banken anbefaler å være skeptisk til pengeforespørsler fra online-bekjentskaper, verifisere identiteter og diskutere forholdet med venner eller familie for å få en objektiv vurdering. Kjærlighetssvindel starter ofte uskyldig, men utvikler seg til emosjonell og økonomisk utnyttelse.
4 måneder siden
Artikkelen gir råd om hva man bør gjøre hvis man blir svindlet på nett, basert på innspill fra Økokrim og DNB. Det er viktig å kontakte banken raskt, gjerne ved mistanke om svindel. Deretter bør man søke hjelp fra en venn for å få oversikt over situasjonen. Det anbefales også å endre passord, dokumentere svindelen med bilder, og anmelde forholdet til politiet. I tillegg oppfordres man til å snakke med familie og venner om svindelen for å øke bevisstheten rundt problemet. Telenor stoppet 500 millioner forsøk på digital kriminalitet i andre kvartal 2024, og 1 av 4 nordmenn har blitt svindlet på nett.
2 måneder siden
DNBs toppledere ble misbrukt i en avansert bedrageri-video der de tilsynelatende beordret en utbetaling på 23 millioner kroner. Bedragerne brukte ekte videoopptak av konsernsjef Kjerstin Braathen og finansdirektør Ida Lerner, manipulerte stemmene deres og plasserte dem inn i en falsk videokonferanse. En snarrådig ansatt fattet mistanke, og DNBs sikkerhetsavdeling avverget utbetalingen. DNB har valgt å offentliggjøre videoen for å advare om hvor avanserte moderne bedragere kan være. Banken mistenker at bedragerne er utenlandske og vil politianmelde saken.
14 dager siden
Britiske myndigheter advarer nordmenn mot svindel i forbindelse med den nye ETA-ordningen for innreise til Storbritannia. Reisende må søke om elektronisk innreisetillatelse, og useriøse aktører tilbyr søknadstjenester til en høyere pris. Flyselskaper som SAS og Norwegian sjekker at reisende har ETA før avreise, og manglende dokumentasjon kan føre til nektet ombordstigning. Reiseforsikringen dekker ikke kostnader ved nektet innreise på grunn av manglende ETA. Kriminell historikk kan føre til at søknaden blir avslått.