DNBs toppledere ble misbrukt i en avansert bedrageri-video der de tilsynelatende beordret en utbetaling på 23 millioner kroner. Bedragerne brukte ekte videoopptak av konsernsjef Kjerstin Braathen og finansdirektør Ida Lerner, manipulerte stemmene deres og plasserte dem inn i en falsk videokonferanse.
En snarrådig ansatt fattet mistanke, og DNBs sikkerhetsavdeling avverget utbetalingen. DNB har valgt å offentliggjøre videoen for å advare om hvor avanserte moderne bedragere kan være.
Banken mistenker at bedragerne er utenlandske og vil politianmelde saken.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
28 dager siden
To ansatte, én i Bane Nor og én i et entreprenørfirma, er politianmeldt for millionsvindel. De er anmeldt for å ha misbrukt sine stillinger til å få utført arbeid på sine private boliger, betalt med skattebetalernes penger. Svindelen ble avdekket etter et anonymt varsel som entreprenørselskapet videreformidlet til Bane Nor, som iverksatte en gransking. Totalt dreier det seg om ulovlig fakturering for i underkant av fire millioner kroner. Bane Nor ser alvorlig på saken og understreker at hendelsen brukes til læring og bevisstgjøring internt.
4 måneder siden
Kristin Grebstad ble svindlet for 102.000 kroner etter å ha klikket på en falsk lenke i forbindelse med et salg på nett. Svindlerne fikk tilgang til hennes private og grendehusets konto via BankID. Politiet ser en økning i digitale bedragerier og oppfordrer folk til å snakke åpent om svindel for å redusere skam og forebygge nye tilfeller. I Møre og Romsdal har bedragerisakene nesten doblet seg fra 2022 til 2024. Politiet understreker viktigheten av å kontakte bank og politi raskt ved svindel. Grebstad fikk tilbake pengene, men opplevelsen har vært lærerik.
11 dager siden
DNBs sikkerhetsekspert advarer mot en betydelig økning i investeringsbedragerier, spesielt knyttet til kryptovaluta og svindel på bruktmarkeder. Kriminelle utnytter folks interesse for investering og kjøp/salg på nett for å lure dem. De lokker brukere bort fra trygge plattformer som Finn.no, og får dem til å overføre penger via utrygge kanaler. DNB har sett en økning i antall investeringsbedragerier i første kvartal 2025 og understreker viktigheten av å være forsiktig og å snakke med eksperter før man investerer i kryptovaluta. Banken oppfordrer kunder til å kontakte dem umiddelbart hvis de mistenker svindel, da de har rutiner for å spore og forsøke å tilbakeføre tapte midler. Kriminelle er nå fysisk til stede i Norge, noe som gjør situasjonen mer utfordrende.
3 måneder siden
En kvinne mistet sparepenger og tok opp lån etter å ha blitt svindlet. Svindelen skjedde via en falsk nettartikkel og en falsk finansrådgiver.
2 måneder siden
DNB har registrert rekordhøy hvitvasking og bedrageriforsøk i 2024. Banken rapporterte 3478 tilfeller av mistenkelig hvitvasking eller terrorfinansiering, en økning på 36 prosent fra året før. Bedrageriforsøkene nådde 2,5 milliarder kroner, en økning på 39 prosent. Organisert kriminalitet bruker i økende grad norske banker for hvitvasking på grunn av restriksjoner på kontantinnførsel. Det er også en økning i bedragerier der kriminelle utgir seg for å være politi eller bankansatte. DNB mener straffenivået for bedrageri er for lavt og ikke avskrekkende, og at rettsvesenet bør vurdere å bruke hele strafferammen i alvorlige saker.
4 måneder siden
Tromsø Turnforening tapte over 47.000 kroner etter å ha blitt lurt av en falsk faktura som utga seg for å være fra et tysk turnutstyrsselskap. Fakturaen ble betalt i fellesferien, og klubben oppdaget svindelen i etterkant. Til tross for anmeldelse, valgte politiet å henlegge saken, da gjerningspersonene opererte fra utlandet og var vanskelige å identifisere. Dette er en del av en økende trend med bedragerisaker, og politiet i Troms har henlagt langt flere saker i 2024 enn i fjor. Turnforeningen ser nå på tiltak for å forhindre lignende hendelser i fremtiden, inkludert bruk av ekstern regnskapsfører og strengere kontrollrutiner.
3 måneder siden
En 80 år gammel kvinne ble svindlet for 5,6 millioner kroner etter å ha blitt lurt til Dubai av svindlere som utga seg for å være fra Økokrim. Kvinnen ble holdt fanget i Dubai i tre uker. En bakmann i Marokko varslet politiet via SMS, noe som førte til at kvinnen fikk hjelp. To menn er tiltalt for bedrageri og for å ha utgitt seg for å være politi, men de hevder de ble presset av bakmenn. Banken DNB dekket tapet, men pengene er ikke sporet. De tiltalte erkjenner delvis straffskyld, men benekter frihetsberøvelse og deltakelse i organisert kriminalitet.
2 måneder siden
DNB slår alarm om en kraftig økning i økonomisk kriminalitet i Norge. Banken har sett en betydelig økning i bedrageriforsøk, hvitvasking og terrorfinansiering. Bedrageriforsøkene økte med 39 prosent i 2024, og det ble forsøkt svindlet for 2,5 milliarder kroner. Selv om 84 prosent av forsøkene ble avverget, er det en bekymringsfull utvikling. Organiserte kriminelle nettverk er mer involvert, og det er en økning i bedrageri utført ved fysisk oppmøte. DNB har også rapportert en økning i hvitvasking og terrorfinansiering, med 3478 tilfeller meldt til Økokrim i 2024, en økning på 36 prosent fra året før. Banken ser et mer attraktivt marked for profesjonelle hvitvaskingstjenester, ofte knyttet til annen alvorlig kriminalitet.
3 måneder siden
Politiet mener at en av bakmennene i en svindelsak sendte meldinger fra en eldre kvinnes telefon for å avsløre de andre involverte. Kvinnen ble svindlet for 5,6 millioner kroner, og to menn er tiltalt for grovt bedrageri. Meldingene førte til at politiet iverksatte sporing og pågrep de to mennene i Dubai. Politiet har identifisert tre bakmenn som befinner seg i utlandet, og som de ikke har utleveringsavtale med. De tiltalte hevder de ble «fjernstyrt» av bakmennene og kun fikk lommepenger for sin deltakelse i svindelen. De uttrykker anger og frykt for bakmennene.
1 måned siden
To tidligere toppsjefer i Agder Gruppen er pågrepet av Økokrim, siktet for grovt bedrageri, grov utroskap og krenkelse av sikkerhetsrett. Mistanken dreier seg om urettmessig salg av leasingmaskiner uten tillatelse fra bankene over en lengre periode. Agder Gruppen, som gikk konkurs i fjor med en gjeld på over 2,5 milliarder kroner, opplevde likviditetsproblemer etter redusert kredittilgang. En forsvarer mener pågripelsen er unødvendig, da hans klient har samarbeidet og tilbudt seg å møte til avhør.