DNB har registrert rekordhøy hvitvasking og bedrageriforsøk i 2024. Banken rapporterte 3478 tilfeller av mistenkelig hvitvasking eller terrorfinansiering, en økning på 36 prosent fra året før.
Bedrageriforsøkene nådde 2,5 milliarder kroner, en økning på 39 prosent. Organisert kriminalitet bruker i økende grad norske banker for hvitvasking på grunn av restriksjoner på kontantinnførsel.
Det er også en økning i bedragerier der kriminelle utgir seg for å være politi eller bankansatte. DNB mener straffenivået for bedrageri er for lavt og ikke avskrekkende, og at rettsvesenet bør vurdere å bruke hele strafferammen i alvorlige saker.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
DNB slår alarm om en betydelig økning i økonomisk kriminalitet i Norge. Banken har sett en kraftig økning i bedrageriforsøk, hvitvasking og terrorfinansiering. Bedrageriforsøkene økte med 39 prosent i 2024, og det ble forsøkt svindlet for 2,5 milliarder kroner. Organiserte kriminelle nettverk er mer aktive og bruker stadig mer avanserte metoder, inkludert fysisk oppmøte hos ofre. DNB har også rapportert en økning i hvitvasking og terrorfinansiering, med 3478 tilfeller meldt til Økokrim i 2024. Banken ser en kobling mellom hvitvasking og annen alvorlig kriminalitet, som menneskehandel og narkotikakriminalitet.
2 måneder siden
DNB slår alarm om en kraftig økning i økonomisk kriminalitet i Norge. Banken har sett en betydelig økning i bedrageriforsøk, hvitvasking og terrorfinansiering. Bedrageriforsøkene økte med 39 prosent i 2024, og det ble forsøkt svindlet for 2,5 milliarder kroner. Selv om 84 prosent av forsøkene ble avverget, er det en bekymringsfull utvikling. Organiserte kriminelle nettverk er mer involvert, og det er en økning i bedrageri utført ved fysisk oppmøte. DNB har også rapportert en økning i hvitvasking og terrorfinansiering, med 3478 tilfeller meldt til Økokrim i 2024, en økning på 36 prosent fra året før. Banken ser et mer attraktivt marked for profesjonelle hvitvaskingstjenester, ofte knyttet til annen alvorlig kriminalitet.
1 måned siden
Politiets trusselvurdering for 2025 viser en markant økning i økonomisk kriminalitet i Norge, med 12 prosent flere anmeldelser det siste året. Bedrageri utgjør nå 85 prosent av alle økonomiske lovbrudd, særlig digitale svindler. Kriminelle bruker kunstig intelligens og anonymiseringsteknologi for å forfalske identiteter. Korrupsjon blant kommunalt ansatte og hvitvasking av penger er også økende problemer. Politiet advarer også om ulovlig handel med sanksjonerte varer, spesielt innen shipping- og fiskerinæringen.
11 dager siden
DNBs sikkerhetsekspert advarer mot en betydelig økning i investeringsbedragerier, spesielt knyttet til kryptovaluta og svindel på bruktmarkeder. Kriminelle utnytter folks interesse for investering og kjøp/salg på nett for å lure dem. De lokker brukere bort fra trygge plattformer som Finn.no, og får dem til å overføre penger via utrygge kanaler. DNB har sett en økning i antall investeringsbedragerier i første kvartal 2025 og understreker viktigheten av å være forsiktig og å snakke med eksperter før man investerer i kryptovaluta. Banken oppfordrer kunder til å kontakte dem umiddelbart hvis de mistenker svindel, da de har rutiner for å spore og forsøke å tilbakeføre tapte midler. Kriminelle er nå fysisk til stede i Norge, noe som gjør situasjonen mer utfordrende.
2 måneder siden
I 2024 anmeldte Nav 346 personer for trygdesvindel til en samlet verdi av 76 millioner kroner. Dette er en nedgang fra 2023, men Nav-direktør Hans Christian Holte forklarer at sakene har blitt mer komplekse og ressurskrevende. Flere av de anmeldte er knyttet til arbeidslivskriminalitet og svart arbeid. Svindel med dagpenger er vanligst, men identitetsmisbruk utgjør de største enkeltsakene. Nav tilbakekrever årlig rundt 1 milliard kroner i feilutbetalinger, og kun de mest alvorlige sakene anmeldes.
2 måneder siden
I 2024 anmeldte Nav 346 personer for trygdesvindel, til en samlet verdi av 76 millioner kroner. Dette er en nedgang fra 2023, men Nav-direktør Hans Christian Holte forklarer at sakene har blitt mer komplekse og ressurskrevende. De største sakene omhandler identitetsmisbruk, hvor 13 saker utgjør over 9 millioner kroner. Nav ser også en kobling til arbeidslivskriminalitet og svart arbeid. Selv om færre saker anmeldes, tilbakekreves årlig rundt 1 milliard kroner i feilutbetalinger. Nav prioriterer å anmelde de største og mest alvorlige sakene.
2 måneder siden
I 2024 anmeldte Nav 346 personer for trygdesvindel til en samlet verdi av 76 millioner kroner. Dette er en nedgang fra 2023, men Nav-direktør Hans Christian Holte forklarer at sakene har blitt mer komplekse, og at ressursene brukes på større og mer alvorlige saker. Svindel med dagpenger er mest vanlig, men identitetsmisbruk utgjør de største beløpene. Nav anmelder kun de mest alvorlige sakene, og jobber kontinuerlig med å avdekke og tilbakekreve feilutbetalinger, som årlig beløper seg til rundt 1 milliard kroner.
4 måneder siden
Politiet og Finn.no advarer selgere av dyre gjenstander om at de kan bli brukt i hvitvasking. Kriminelle bruker i økende grad kontanter fra straffbare handlinger til å kjøpe gjenstander som klokker, gull, båter og biler. Oslo politidistrikt har sett eksempler på kontantbetalinger for gjenstander fra 50.000 til 260.000 kroner. Finn.no oppfordrer selgere til å være forsiktige med store kontantoppgjør og samarbeider med politiet for å forebygge kriminalitet på plattformen.
10 dager siden
Tryg Forsikring rapporterer om en dramatisk økning i bolig- og hyttetyverier, med et historisk toppunkt i 2024. Antallet tyverier har økt med 50% siden 2017, og passerte 40.000 i 2024. Fremtind bekrefter trenden og oppfordrer hytteeiere til å sikre verdisaker. Tyvene blir stadig mer profesjonelle, og organiserte kriminelle nettverk mistenkes å stå bak mange av tyveriene. Det anbefales å ta med eller låse bort verdisaker for å unngå å gjøre hytta til et lett mål.
4 måneder siden
Handelsbanken varslet Økokrim om mistenkelige pengeoverføringer til telefonsalgfirmaet Windmill i 2018. Økokrim bekrefter å ha mottatt meldingene, men saken ble ikke etterforsket. Advokater og andre aktører kritiserer Økokrim for manglende oppfølging av varsler om mistenkelige transaksjoner, som har økt kraftig de siste årene. Økokrim-sjefen innrømmer at de har kapasitetsproblemer og at dagens regelverk kan skape en falsk trygghet. Manglende handling fra politiet kan føre til at de som skal varsle, sender dårligere meldinger.