I 2024 anmeldte Nav 346 personer for trygdesvindel til en samlet verdi av 76 millioner kroner. Dette er en nedgang fra 2023, men Nav-direktør Hans Christian Holte forklarer at sakene har blitt mer komplekse og ressurskrevende.
Flere av de anmeldte er knyttet til arbeidslivskriminalitet og svart arbeid. Svindel med dagpenger er vanligst, men identitetsmisbruk utgjør de største enkeltsakene.
Nav tilbakekrever årlig rundt 1 milliard kroner i feilutbetalinger, og kun de mest alvorlige sakene anmeldes.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
I 2024 anmeldte Nav 346 personer for trygdesvindel, til en samlet verdi av 76 millioner kroner. Dette er en nedgang fra 2023, men Nav-direktør Hans Christian Holte forklarer at sakene har blitt mer komplekse og ressurskrevende. De største sakene omhandler identitetsmisbruk, hvor 13 saker utgjør over 9 millioner kroner. Nav ser også en kobling til arbeidslivskriminalitet og svart arbeid. Selv om færre saker anmeldes, tilbakekreves årlig rundt 1 milliard kroner i feilutbetalinger. Nav prioriterer å anmelde de største og mest alvorlige sakene.
2 måneder siden
I 2024 anmeldte Nav 346 personer for trygdesvindel til en samlet verdi av 76 millioner kroner. Dette er en nedgang fra 2023, men Nav-direktør Hans Christian Holte forklarer at sakene har blitt mer komplekse, og at ressursene brukes på større og mer alvorlige saker. Svindel med dagpenger er mest vanlig, men identitetsmisbruk utgjør de største beløpene. Nav anmelder kun de mest alvorlige sakene, og jobber kontinuerlig med å avdekke og tilbakekreve feilutbetalinger, som årlig beløper seg til rundt 1 milliard kroner.
2 måneder siden
DNB har registrert rekordhøy hvitvasking og bedrageriforsøk i 2024. Banken rapporterte 3478 tilfeller av mistenkelig hvitvasking eller terrorfinansiering, en økning på 36 prosent fra året før. Bedrageriforsøkene nådde 2,5 milliarder kroner, en økning på 39 prosent. Organisert kriminalitet bruker i økende grad norske banker for hvitvasking på grunn av restriksjoner på kontantinnførsel. Det er også en økning i bedragerier der kriminelle utgir seg for å være politi eller bankansatte. DNB mener straffenivået for bedrageri er for lavt og ikke avskrekkende, og at rettsvesenet bør vurdere å bruke hele strafferammen i alvorlige saker.
3 måneder siden
I 2024 tvangsutsendte norsk politi 2458 personer uten lovlig opphold, en liten økning fra 2338 i 2023. Av disse var 236 tidligere asylsøkere med endelig avslag. Politiet påpeker at økt uttransport styrker samfunnssikkerheten, men at ID-arbeidet er krevende da mange ikke samarbeider om identitetsavklaring og flere oppholder seg på ukjent adresse. 30 prosent av de utsendte var straffet i Norge, hvorav mange var fra Romania, Litauen eller Polen. Flest utsendte var fra Ukraina, mens flest returer gikk til Polen.
2 måneder siden
Nye tall fra Nav viser en betydelig økning i antall uføretrygdede i 2024. Ved utgangen av året mottok 373 000 personer uføretrygd, som er 6400 flere enn året før. Arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte uttaler at dette er den kraftigste årlige veksten siden før koronapandemien, og at Nav forventer ytterligere økning fremover. Over ti prosent av befolkningen i aldersgruppen 18-67 år mottar nå uføretrygd. Høyres Henrik Asheim reagerer på tallene og etterlyser en arbeidsreform for å hjelpe flere tilbake i jobb.
3 måneder siden
En kvinne mistet sparepenger og tok opp lån etter å ha blitt svindlet. Svindelen skjedde via en falsk nettartikkel og en falsk finansrådgiver.
2 måneder siden
I 2024 betalte norske bilister 346 millioner kroner i fotoboksbøter, fordelt på 83 408 bøter, og 463 førerkort ble beslaglagt. Fotoboksene i Operatunnelen i Oslo var mest aktive. Utrykningspolitiet (UP) melder om en positiv utvikling over tid, med en økende andel kjøretøy som overholder fartsgrensene. Det finnes rundt 430 fotobokser i Norge, og flere vil bli installert i 2025. I 2023 var inntektene fra fotobokser 334 millioner kroner.
21 dager siden
En artikkel i Fremover avslører omfattende svindel av det norske trygdesystemet, der utenlandske arbeidere utnytter fiktive sykemeldinger for å heve trygd. Bedrifter og staten taper milliarder, og problemet forverres av organisert kriminalitet. En rettssak i Narvik avdekket menneskehandel og skattesvindel. Politikere krever handling, men regjeringen nøler med å endre EØS-regelverket, og ansvaret skyves over på næringslivet, som frykter konsekvensene for arbeidsimporten. Avisen foreslår å løse opp EØS-avtalen, gi Nav større spillerom og styrke Økokrim.
1 måned siden
Nav utbetalte 635 milliarder kroner i ytelser og alderspensjon i 2024, noe som tilsvarer 1,2 millioner kroner hvert minutt. Nesten 3 millioner mennesker mottok minst én utbetaling fra Nav i løpet av året, inkludert over 110.000 personer bosatt i utlandet. Sammenlignet med året før økte utbetalingene med 51 milliarder kroner, en vekst på 8,8 prosent. Nav-direktør Hans Christian Holte forklarer økningen med flere pensjonister, høyt sykefravær og en økning i mottakere av arbeidsavklaringspenger og uføretrygd.
2 måneder siden
Nav overskred budsjettet for 2024 med 237,6 millioner kroner på tiltak for arbeidssøkere. Dette skyldes en økning i antall personer som trenger hjelp til å komme i jobb, kombinert med manglende styringsmekanismer for å fange opp merforbruket. Arbeidsminister Tonje Brenna har kritisert Nav for å ha brutt regelverket og understreker viktigheten av å overholde budsjettrammene. Som respons iverksetter Nav strakstiltak, inkludert endringer i styringssignalene og en ekstern gjennomgang, for å sikre bedre budsjettkontroll fremover.