Trevarefabrikken Talgø har tapt en rettssak mot staten angående merking av sine trepaneler. Staten hevdet at Talgø hadde feilmerket panelene som mer brannsikre enn de faktisk var, og at de ikke hadde gjennomført tilstrekkelige branntester.
Retten ga staten medhold, og Talgø må betale over 800 000 kroner i erstatning. Talgø argumenterte med at regelverket var komplisert og at de burde fått bedre veiledning, men retten avviste dette.
Produktet Møre Royal ble trukket fra markedet i 2021 på grunn av feil merking, men Talgø har siden gjort nye tester og endret merkingen.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Læringsverkstedet tapte rettssaken mot staten angående et tilbakebetalingskrav på 1,8 millioner kroner. Staten mente barnehagekjeden brøt barnehageloven ved å overføre oppkjøpskostnader til barnehagene. Retten ga staten medhold, og dermed må Læringsverkstedet betale tilbake pengene. Læringsverkstedet mener dommen kan få store konsekvenser for private barnehageeiere, og at det kan føre til at de ikke får igjen verdien av sitt arbeid ved salg av barnehager. En kartlegging viser at Læringsverkstedet har kjøpt flest barnehager siden 2007, og at tidligere eiere har tjent over 1,5 milliarder kroner på salgene.
2 måneder siden
Oslo tingrett har gitt staten medhold i at den kan åpne for prøveboring etter mineraler på dyphavet. WWF saksøkte staten og mente kartleggingen var for dårlig, men tapte saken og må betale saksomkostninger. WWF vurderer å anke, og mener miljøkonsekvensene ikke er godt nok belyst. Mineralene er viktige for det grønne skiftet, men SV har stoppet utlysningen av konsesjoner i 2024 og 2025. Advokatene understreker at det vil være mange runder med offentlige høringer og forankring i Stortinget før eventuell utvinning.
4 måneder siden
Norwegian har vunnet en rettssak mot staten angående et gebyr på 400 millioner kroner for manglende levering av klimakvoter. Flyselskapet saksøkte staten i januar, og torsdag ble det kjent at Klima- og miljødepartementet tapte saken. Staten er nå dømt til å betale tilbake de 400 millionene, i tillegg til 9,7 millioner kroner i saksomkostninger. Dette utfallet kommer etter at Norwegian mente gebyret var urettmessig.
3 måneder siden
Siv-Anita Sundal ble feilaktig diagnostisert som lett psykisk utviklingshemmet i 2005, en diagnose hun bar frem til 2018. Hun saksøkte staten for medisinsk uaktsomhet og sviktende helsehjelp, men tapte i det norske rettssystemet. Deretter tok hun saken til den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD), som avviste saken uten å finne brudd på menneskerettighetene. Sundal uttrykker stor skuffelse over utfallet, da hun ønsket en beklagelse og oppreisning. Saken har kostet henne betydelige summer, og hun har opprettet en Spleis for å håndtere den økonomiske belastningen. Advokaten hennes kritiserer mangelen på gode overvåkingsorganer for medisinske feilvurderinger og mener Sundal burde fått beklagelse og erstatning.
3 måneder siden
Carola Häggkvists selskap, Carola musikproduktion AB, har tapt en rettssak angående salget av en eiendom på Dalarö. Bakgrunnen for saken er at en tidligere ansatt i selskapet underslo millioner av kroner. Før konkurs solgte den ansatte en eiendom til underpris til en bekjent. Carolas selskap forsøkte å få salget omgjort for å dekke tapene, men Södertörns tingrett avviste kravet. Retten fant det ikke bevist at kjøperen var klar over selgers økonomiske situasjon. Dermed må Carola musikproduktion AB betale kvinnens saksomkostninger på 388 000 kroner.
4 måneder siden
Oslo tingrett har dømt staten til å betale 100.000 kroner i oppreisning til to av brødrene i Tolga, etter at de feilaktig ble registrert som psykisk utviklingshemmet. Denne feilregistreringen førte til at brødrene ble satt under personlig og økonomisk vergemål. Retten mener at vedtakene krenket brødrenes rett til privatliv etter den europeiske menneskerettighetskonvensjonen. Selv om staten tidligere har beklaget hendelsen gjennom mediene, vektlegger tingretten at beklagelsene ikke har blitt gitt personlig til brødrene. I tillegg til oppreisningen, tilkjennes brødrene sakskostnader på 620.000 kroner. Regjeringsadvokaten vurderer anke.
4 måneder siden
Oslo tingrett har dømt staten til å betale 100.000 kroner i oppreisning til to brødre fra Tolga som ble feilaktig registrert som psykisk utviklingshemmet. Retten konkluderte med at vedtakene krenket brødrenes rett til privatliv etter den europeiske menneskerettighetskonvensjonen (EMK), og under tvil også forbudet mot nedverdigende behandling. Staten argumenterte med at feilen var rettet opp gjennom en offentlig beklagelse fra daværende statsminister Erna Solberg i 2018, men retten la vekt på at beklagelsen ikke var personlig rettet mot brødrene. I tillegg til oppreisningen, ble staten dømt til å betale 620.000 kroner i sakskostnader. Brødrenes advokat uttrykte tilfredshet med dommen, mens statens advokat vurderer anke.
1 måned siden
Klesgründer Ørnulf Høyer tapte rettssaken i Hordaland tingrett mot huseieren av Høyer-butikken på Torgallmenningen. Høyer forsøkte å forhindre at huseieren inngikk en ny leiekontrakt med en annen leietaker, da han mente han hadde fortrinnsrett på lokalene. Retten var uenig og mente Høyer selv var ansvarlig for å ha mistet klausulen om fortrinnsrett, da en ny avtale ble inngått i 2020. Huseieren avviser å ha lurt Høyer og mener det er Høyers ansvar å ivareta egne interesser. Høyer risikerer et årlig tap på seks millioner kroner om han mister butikken, og han må betale 150.000 kroner i saksomkostninger.
2 måneder siden
WWF har tapt rettssaken mot staten angående planene om å utvinne mineraler fra havbunnen utenfor norskekysten. WWF mener konsekvensutredningen er mangelfull og at regjeringen ikke har tatt tilstrekkelig hensyn til miljøet. Oslo tingrett frifant staten og dømte WWF til å betale sakskostnader. WWF vurderer nå å anke dommen. Regjeringens planer har møtt sterk motstand fra flere hold, inkludert miljøorganisasjoner og forskningsinstitusjoner, som frykter negative konsekvenser for marint liv og økosystemer. Staten hevder på sin side at utvinningen vil skje på en miljømessig forsvarlig måte.
2 måneder siden
Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) varsler Telenor et gebyr på 50 millioner kroner etter at nødnumrene var nede flere ganger høsten 2024. Problemene rammet nødnumrene 110, 112 og 113 i august, september, oktober og november. Nkom mener Telenor har gjort flere feil og hatt mangelfull risikovurdering. Totalt har Telenor hatt 22 overtredelser av lov og forskrift. Bare i november ble nesten 1500 nødanrop berørt. Telenor har frist til 17. mars for å gi tilbakemelding før et endelig vedtak fattes.