17. mai: Hvor mye er nordmenn villig til å betale for feiringen?

Kort oppsummert
- Utesteder opplever stor etterspørsel etter 17. mai-bord, med priser opp mot 60.000 kroner.
Artikkelen undersøker nordmenns betalingsvillighet for bordreservasjoner på 17. mai, der priser kan nå 60.
000 kroner på populære utesteder som Taket i Oslo. Daglig leder argumenterer for at prisen reflekterer en eksklusiv opplevelse, mens en forbrukerøkonom advarer mot å overskride egne økonomiske grenser for en Instagram-vennlig feiring.
I Bergen ser man en økende trend med bordreservasjoner for å sikre komfort og unngå kø. Artikkelen fremhever spenningen mellom de som prioriterer en kostbar feiring og de som søker rimeligere alternativer, samt viktigheten av å ta hensyn til andres økonomiske situasjon i feiringen.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
Oppsummering av gårsdagens nyheter
Frode Alfheim seiler opp som ny LO-leder
Etter at Jørn Eggum trakk sitt kandidatur og ble sykmeldt, seiler Frode Alfheim, leder i forbundet Styrke, opp som favoritt til å bli ny LO-leder. Alfheim har trukket seg fra valgkomiteen og er formelt foreslått av eget forbund, med støtte fra flere andre. Kine Asper Vistnes, nestleder i Fellesforbundet, nevnes også som en mulig kandidat, og det jobbes med å overtale henne til å stille. Eggums rådgiver utarbeidet et avtaleutkast for Merethe Solberg uten å kjenne til forholdet mellom henne og Eggum. Valget skjer på LO-kongressen neste uke.
Sterk jobbvekst og politiske utspill fra Trump i USA
Sterk jobbvekst i USA i april, med 177.000 nye jobber utenfor landbruket, overgikk forventningene og bidro til børsoppgang på Wall Street. Optimismen ble også styrket av signaler om mulige handelssamtaler mellom USA og Kina. Samtidig har president Trump lagt frem et budsjettforslag med økte forsvarsutgifter og kutt i andre offentlige utgifter, samt stanset føderal finansiering til kringkasterne NPR og PBS. Trump har også nominert en kontroversiell kandidat som sjefaktor i Washington D.C. Frp-leder Sylvi Listhaug kritiserer Trumps politikk for å skade Norge.
Angrep på hjelpeskip og mulig ny avtale for Gaza-hjelp
Et aktivistskip på vei til Gaza med nødhjelp skal ha blitt angrepet av droner utenfor Malta, ifølge Freedom Flotilla Coalition. Samtidig meldes det at USA og Israel er nær en avtale om distribusjon av nødhjelp til Gaza via en internasjonal stiftelse, etter to måneders stans og advarsler om kritisk matmangel. Israels viseutenriksminister Sharren Haskel forsvarer Israels handlinger, kritiserer Hamas og uttrykker skuffelse over Norges anerkjennelse av Palestina.
FrP-landsmøte: Kritikk av regjeringen og interne debatter
På FrPs landsmøte kritiserte partileder Sylvi Listhaug regjeringen for å bygge ned velferden, spesielt eldreomsorgen, og lovet 4000 nye sykehjemsplasser årlig. Partiet vil kreve kunnskapsministerposten i en ny regjering. Internt er partiet splittet i synet på lakseskatten, der flertallet vil fjerne den helt, mens et mindretall vil redusere den. Frp vil også fjerne bompenger etter rekordhøy innkreving i fjor. Forslaget om å fjerne næringsstøtte møter kritikk fra Abelia.
Tysk sikkerhetstjeneste klassifiserer AfD som ekstremistisk
Den tyske sikkerhetstjenesten BfV har offisielt klassifisert hele ytre høyre-partiet Alternativ for Tyskland (AfD) som en ekstremistisk trussel mot demokratiet. Tidligere gjaldt dette kun deler av partiet. Klassifiseringen gir BfV utvidede fullmakter til å overvåke partiet, inkludert bruk av informanter og avlytting. AfD bestrider klassifiseringen og mener den er politisk motivert.
Norske gjenger bruker svenske barnesoldater til vold
Norske kriminelle gjenger benytter i økende grad unge svensker, såkalte «klivare», til å utføre drap og annen grov vold i Norge. Denne praksisen senker terskelen for voldsbruk og gjør det vanskeligere å spore bakmennene. Flere nylige hendelser knyttes til denne trenden, og politiet ser et svensk spor i etterforskningen av drapet på Metkel Betew. Utviklingen krever styrket innsats mot gjengkriminalitet og internasjonalt samarbeid.
Liknende artikler
1 måned siden
Høye priser for 17. mai-feiring: Stor etterspørsel og økende forbruksgjeld
Artikkelen belyser den store etterspørselen etter billetter til 17. mai-feiringer på serveringssteder, der prisen for bordreservasjoner kan være svært høy. Til tross for kostnadene er dette en populær måte å feire nasjonaldagen på, særlig blant unge. Forbrukerøkonom Linda Tofteng Eliassen forklarer at nordmenns høye disponible inntekt og press fra sosiale medier bidrar til et ønske om en perfekt feiring. Hun oppfordrer til åpenhet rundt økonomi og mer økonomisk ansvarlige feiringer, da forbruksgjelden øker, spesielt blant de under 30 år.

20 dager siden
Pris på påskepils: Store forskjeller på afterskistedene
Artikkelen undersøker priser på afterski-pils og VIP-bord i påsken. Prisene varierer betydelig, med halvliterpriser fra 131 til 161,25 kroner. VIP-bord kan koste opp mot 20 000 kroner. Utestedene forventer storinnrykk og god stemning, og forbereder seg med konserter og underholdning. Flere steder tar også inngangspenger. Koia Afterski i Kvitfjell frakter øl med snøscooter og selger mest øl per kvadratmeter.

24 dager siden
Stor rift om 17. mai-bord: Fullbooket flere måneder i forveien
Flere restauranter i Oslo og Bergen opplever stor rift om bordreservasjoner for 17. mai, og mange er i ferd med å bli fullbooket. Særlig uteserveringene er populære, og noen steder starter booking flere måneder i forveien. Prisene varierer, med flere restauranter som tilbyr pakketilbud inkludert mat og drikke. Det anbefales å reservere bord tidlig for å sikre seg plass. Noen restauranter melder også om at de har mottatt bestillinger for neste års nasjonaldagsfeiring.

2 måneder siden
Fastelavnsboller: Kaviar, gull og galskap i København
Artikkelen omhandler fastelavnsboller i København, hvor trenden har eksplodert med ekstravagante varianter og høye priser. Spesielt Maison D'Angleterre skiller seg ut med sine luksusboller toppet med kaviar og bladgull. Matformidler Helle Øder Valebrokk mener utviklingen har gått for langt og etterlyser mer fokus på kvaliteten av selve bollen i Norge. Selv Noma har deltatt i trenden, noe som førte til lange køer. Artikkelen belyser kontrasten mellom tradisjonelle og moderne fastelavnsboller.
4 måneder siden
Julebordsmote som indikator for økonomi?
Artikkelen utforsker om julebordsmoten kan gi indikasjoner om den økonomiske situasjonen. Årets julebord preges av glitter og paljetter, noe som kan tolkes som et tegn på at folk tar igjen etter en periode med dyrtid. Teorier som 'hemline index' og 'lipstick effect' antyder at kortere skjørt og økt salg av luksusvarer kan indikere økonomisk oppgang. Norges Bank ser en stabil økonomi, men advarer mot økt gjeld, mens SSB spår rentekutt som kan føre til økt forbruk. Finanstilsynet maner til forsiktighet til tross for at bankene er solide. Usikkerhet rundt verdensøkonomien og nordmenns høye boliglån gjør at det er vanskelig å spå fremtiden.
2 måneder siden
Sats: Hvorfor er vi villige til å betale mer for å trene?
Artikkelen utforsker hvorfor folk er villige til å betale mer for treningssentermedlemskap, selv i dyrtider. Sats rapporterer om økte inntekter og medlemstall, noe som tyder på lav prissensitivitet. Stadig flere nordmenn trener på senter, og faktorer som gruppetimer, fleksibilitet og bekvemmelighet bidrar til lojalitet. Atferdsøkonomi forklarer hvordan irrasjonelle valg og følelser spiller inn, og at mange rettferdiggjør kostnaden ved å fokusere på fordelene som følger med medlemskapet, som tilgang til fasiliteter og gruppetimer.
2 måneder siden
Høye sjokoladepriser i påsken: Kjedene vil påvirke din oppfatning
Artikkelen tar for seg de høye prisene på påskesjokolade tidlig i butikkene, og årsakene bak denne strategien. En professor ved BI forklarer at kjedene forsøker å etablere en «mental pris» hos forbrukerne, for å øke betalingsvilligheten. Prisene er nå opptil åtte ganger høyere enn i fjor, men forventes å synke nærmere påske. Norgesgruppen argumenterer med økte råvarepriser på kakao som en påvirkende faktor, mens bloggeren «Gjerrigknarken» er skeptisk til en omfattende priskrig.

5 dager siden
Unngå ferie-fella: Halvliter koster fra 10 til 140 kroner
Mange nordmenn planlegger sommerferie i år, både hjemme og ute. Prisnivået varierer stort mellom ulike destinasjoner.
2 måneder siden
Vinterferie: Dyrest heiskort i Trysil og Hemsedal
Artikkelen ser på priser for dagspass for voksne ved 65 skisentre i Norge i vinterferien. Trysil og Hemsedal, begge drevet av Skistar, er dyrest med 764 kroner for dagspass ved kjøp samme dag. Skistar Norge melder om stor trafikk, hovedsakelig fra Norge, Sverige og Danmark. De forklarer de høye prisene med økte kostnader, men fremhever at kundene får mer for pengene i form av et stort antall kilometer og heiser. Trysil har daglig 12-13.000 besøkende, mens Hemsedal har 6-7.000.
25 dager siden
Syden fortsatt populært i påsken – høy pris for norske turister
Artikkelen omhandler nordmenns reisevaner i påsken, med fokus på populære destinasjoner og kostnader. Gran Canaria er mest populært, men Kreta og Thailand er gode alternativer. Valutakurser påvirker reisebudsjettet, og en sjeføkonom gir råd om hvordan man kan unngå overraskelser. Han spår også at kronen kan styrke seg, men at det fortsatt vil være relativt dyrt å reise utenlands i nær fremtid. Artikkelen gir en oversikt over priser og tips for reiselystne nordmenn.

2 måneder siden
Turister reagerer på høye priser i norske skianlegg
Artikkelen omhandler turisters reaksjoner på høye priser i norske skianlegg, spesielt i Hemsedal og Trysil, hvor dagskort kan koste over 700 kroner. Prisene sammenlignes med utlandet, og turister vurderer alternativer som sesongkort og Airbnb for å spare penger. Enkelte påpeker at det er dyrt å drive skianlegg i Norge, og at anleggene forsøker å tilby mer enn bare skikjøring, som terrengparker og bedre serveringssteder. Artikkelen forteller også om en 16-åring som fikk bindingen ødelagt, men raskt fikk hjelp på Geilo. Slaatta Skisenter tilbyr også gratis hjelmer for å øke sikkerheten.
2 måneder siden
Ski-VM: VIP-pakker til 5739 kroner – flere dager utsolgt
Ski-VM i Trondheim tilbyr et bredt spekter av billettalternativer, inkludert fire VIP-pakker for de som ønsker en mer eksklusiv opplevelse. Prisene varierer fra 1990 til 5739 kroner per person, og inkluderer fordeler som tribuneplass, servering, underholdning og nettverksbygging. Premium Lounge er den mest eksklusive pakken, med drikke inkludert og DJ-opptreden av Ola Høsflot Klæbo. Arrangementet melder om stor interesse, og flere av VIP-pakkene er utsolgt på enkelte dager.
4 dager siden
Flere nordmenn velger chartertur i usikre tider
Usikre tider påvirker nordmenns ferievaner. Reiseselskaper melder om økt interesse for charterturer.

3 måneder siden
Hytteutgifter har doblet seg de siste årene
Artikkelen omhandler de kraftig økende kostnadene ved å eie hytte i Norge de siste fem årene. Hyttekostnadene har mer enn doblet seg, hovedsakelig på grunn av økte renter og manglende strømstøtte. For en hytte med lån på 2 millioner har årlige kostnader økt fra 75.000 til 159.000 kroner, mens en hytte med lån på 4 millioner har blitt over 150 prosent dyrere. Forbrukerøkonom Thea Olsen påpeker at mange hytteeiere ble overrasket over hvor dyrt det har blitt. Når man fordeler de årlige kostnadene på antall bruksdager, kan prisen per dag overstige 5000 kroner. Til tross for de høye kostnadene, er mange nordmenn fortsatt villige til å betale for hyttekosen. Det er forventninger om rentekutt i 2025, noe som kan føre til et rimeligere hytteliv.

3 dager siden
Høye priser for lokaler under Arendalsuka: Opptil 95.000 kroner
Å leie lokaler under Arendalsuka kan koste opptil 95.000 kroner for en kort bolk. Prisvariasjonen er stor og kan overraske mange.