Kina har startet en militærøvelse rundt Taiwan, hvor hær, marine, luftvåpen og rakettstyrke deltar. Kinesiske myndigheter oppgir at hensikten med øvelsen er å sende en advarsel til separatistene på Taiwan.
Kina anser Taiwan som en del av Kina, mens Taiwan har vært selvstyrt siden 1949.
Kun en håndfull land anerkjenner Taiwan som en selvstendig stat.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
29 dager siden
Kina har startet militærøvelser utenfor Taiwan, og omtaler det som en advarsel mot separatistyrker som jobber for taiwansk uavhengighet. Kinesiske myndigheter anser Taiwan som en del av Kina, og ønsker gjenforening. Taiwan svarer med å overvåke situasjonen nøye, og rapporterer at flere kinesiske krigsskip har krysset inn i deres farvann. De har opprettet et responssenter for å overvåke øvelsen, og følger nøye med på Kinas militære aktivitet i området.
28 dager siden
Kina har startet en militærøvelse rundt Taiwan, og omtaler president Lai Ching-te som en «parasitt». Kinesiske myndigheter anklager Lai for å fremme uavhengighet og anti-kinesiske holdninger. Taiwan har mobilisert en beredskapsgruppe og fordømmer Kinas handlinger. Øvelsen, som involverer hær, marine og luftvåpen, simulerer en blokade og angrep. Kina anser Taiwan som sitt territorium og omtaler Lais regjering som «separatister».
3 måneder siden
Taiwan skal utplassere tre norskproduserte Nasams-luftvernsystemer rundt hovedstadsområdet Taipei og New Taipei City. Systemene er kjøpt fra USA etter en kinesisk militærøvelse rundt øya. Kina har reagert kraftig på våpensalget og truer med mottiltak. Nasams er utviklet av Kongsberg og amerikanske RTX og har vist seg effektivt i Ukraina. Systemet er verdens mest solgte luftvernsystem for kort- og mellomdistanse. Kongsberg jobber med å videreutvikle systemet for å møte fremtidige trusler, inkludert ballistiske missiler og droner. Salget til Taiwan inkluderer 123 raketter, og RTX er hovedleverandør.
1 dag siden
Kina hevder kontroll over en liten sandbanke i Sør-Kinahavet. Dette skjer etter en opptrapping av konflikten med Filippinene.
1 måned siden
Nye bilder avslører at Kina har utviklet spesiallektere for en mulig invasjon av Taiwan. Disse lekterne kan frakte store mengder militært utstyr raskt og effektivt over en nesten kilometerlang landingsbrygge. Samtidig har kinesiske forskere utviklet et verktøy for å kutte kabler under vann, noe som skaper frykt for at Kina kan forstyrre kommunikasjonen rundt Taiwan. Forsvarsanalytikere ser på dette som en betydelig oppgradering av Kinas amfibiske angrepskapasitet, og vestlig etterretning anser en kinesisk invasjon av Taiwan som et plausibelt scenario innen få år.
2 måneder siden
USA har fjernet en setning fra det amerikanske utenriksdepartementets nettside som tidligere fastslo at de ikke støtter Taiwans uavhengighet. Denne handlingen har blitt møtt med positive reaksjoner fra Taiwan, mens Kina fordømmer det og anklager USA for å sende feil signaler til separatistene. Kina fastholder at Taiwan er en del av Kina, og oppfordrer USA til å rette opp 'feilen'. USA og majoriteten av verdens land anerkjenner 'ett Kina'-prinsippet, men fjerningen av setningen kan indikere en endring i USAs politikk.
4 måneder siden
USAs president Joe Biden har godkjent en forsvarsstøttepakke på 6,5 milliarder kroner til Taiwan. Støtten omfatter forsvarsmateriell, tjenester, militær utdanning og trening. Det hvite hus har ikke gitt ytterligere detaljer om avtalen. Kina har ikke kommentert saken, men har tidligere kritisert USAs støtte til Taiwan og anklaget dem for innblanding. De fleste land i verden, inkludert Norge, anerkjenner ikke Taiwan som en uavhengig stat, men mange har likevel uoffisielle bånd til øya, som har handels- og representasjonskontorer i rundt 60 land.
2 dager siden
En debatt om stormaktene USA og Kina belyser frykten for en kinesisk invasjon av Taiwan. Eksperter diskuterer tidsperspektivet og konsekvensene av en slik konflikt.
3 måneder siden
Den nye kinesiske AI-tjenesten DeepSeek sensurerer informasjon om temaer som er sensitive for Kina, inkludert spørsmål om president Xi Jinping og hendelser som setter landet i et dårlig lys. Ifølge en ekspert ved Forsvarets forskningsinstitutt, bruker Kina teknologi for å kontrollere narrativet og fremme egne interesser, både innenfor og utenfor landets grenser. Kinesiske teknologiselskaper er underlagt statlig kontroll og samarbeider med etterretning, noe som gir Kina unike muligheter til å bruke sosiale medier og andre plattformer i sin påvirkningsstrategi. Et eksempel er bruken av TikTok for å påvirke unge mennesker på Taiwan.
2 måneder siden
Taiwan har tilbakeholdt et kinesisk-bemannet lasteskip etter at en telekommunikasjonskabel mellom Penghu og Taiwan ble brutt. Skipet, som er registrert i Togo, eskorteres tilbake til Taiwan, og saken behandles i henhold til nasjonale sikkerhetsprinsipper. Taiwanske myndigheter etterforsker hendelsen for å fastslå om kabelbruddet skyldes sabotasje eller en ulykke.