Kina hevder kontroll over en liten sandbanke i Sør-Kinahavet. Dette skjer etter en opptrapping av konflikten med Filippinene.
Artikkelen beskriver hvordan Kina, via statskanalen CCTV, har hevdet kontroll over Sandy Cay, et lite rev i Spratly-øygruppa nær Filippinene. Kina melder å ha utøvd suveren jurisdiksjon på revet. Filippinene har foreløpig ikke gitt en formell respons.
USA, representert ved Det hvite hus og talsperson James Hewitt, uttrykker dyp bekymring og kaller handlingen et brudd på internasjonal lov som truer regional stabilitet. Kinas krav kommer samtidig som amerikanske og filippinske styrker gjennomfører store militærøvelser i området.
USAs forsvarsminister Pete Hegseth har tidligere understreket USAs sterke allianse med Filippinene og ønsket om å gjenopprette avskrekking mot Kina. Spenningene i Sør-Kinahavet har økt, hvor flere land har motstridende krav på områder.
James Hewitt
John Lehane
Pete Hegseth
CCTV
BBC
Det hvite hus
USAs nasjonale sikkerhetsråd
Financial Times
Sør-Kinahavet
Filippinene
Spratly-øygruppa
USA
Manila
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Filippinene protesterer mot Kina etter at et kinesisk kystvaktskip, omtalt som «monsteret», igjen har dukket opp i deres økonomiske sone i Sør-Kinahavet. Filippinske myndigheter hevder skipet opererer ulovlig og bryter folkeretten, mens Kina avviser anklagene og hevder deres patruljer er rutinemessige. Konflikten i området har eskalert, med økt kinesisk tilstedeværelse og hyppigere sammenstøt. USA har advart Kina om at et angrep på filippinske fartøy vil utløse en gjensidig forsvarspakt. Det kinesiske skipet er større enn amerikanske krigsskip og er utstyrt for langvarige oppdrag.
29 dager siden
Kina har startet militærøvelser utenfor Taiwan, og omtaler det som en advarsel mot separatistyrker som jobber for taiwansk uavhengighet. Kinesiske myndigheter anser Taiwan som en del av Kina, og ønsker gjenforening. Taiwan svarer med å overvåke situasjonen nøye, og rapporterer at flere kinesiske krigsskip har krysset inn i deres farvann. De har opprettet et responssenter for å overvåke øvelsen, og følger nøye med på Kinas militære aktivitet i området.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler USAs avhengighet av Panama-kanalen, spesielt i lys av en potensiell konflikt med Kina om Taiwan. Kanalen er kritisk for rask forflytning av amerikanske krigsskip mellom Atlanterhavet og Stillehavet. Bekymringen øker da kinesiske selskaper kontrollerer havneanlegg ved begge ender av kanalen, noe som gir Kina potensiell kontroll. Til tross for at Panama har en USA-vennlig regjering, har president Trump truet med å ta kontroll over kanalen, noe som kan føre til at Panama søker støtte fra Kina. Artikkelen kritiserer Trumps handlemåte og hans usanne påstander om kanalen.
29 dager siden
Kina har startet en militærøvelse rundt Taiwan, hvor hær, marine, luftvåpen og rakettstyrke deltar. Kinesiske myndigheter oppgir at hensikten med øvelsen er å sende en advarsel til separatistene på Taiwan. Kina anser Taiwan som en del av Kina, mens Taiwan har vært selvstyrt siden 1949. Kun en håndfull land anerkjenner Taiwan som en selvstendig stat.
2 måneder siden
USAs utenriksminister Marco Rubio har truet Panama med «nødvendige tiltak» på grunn av bekymring for kinesisk innflytelse over Panamakanalen. Rubio hevder at Kinas kontroll over kanalen utgjør en trussel mot USA, mens Trump har uttalt at USA vil ta kanalen tilbake. Panamas president José Raúl Mulino avviser at Kina kontrollerer kanalen, men vil likevel granske et Hongkong-basert selskap som driver havner ved kanalen. Eksperter mener USAs retorikk er et tegn på landets sviktende rolle som verdens handelsmotor og at konflikten er gåtefull da Panama er en nær alliert av USA.
28 dager siden
Kina har startet en militærøvelse rundt Taiwan, og omtaler president Lai Ching-te som en «parasitt». Kinesiske myndigheter anklager Lai for å fremme uavhengighet og anti-kinesiske holdninger. Taiwan har mobilisert en beredskapsgruppe og fordømmer Kinas handlinger. Øvelsen, som involverer hær, marine og luftvåpen, simulerer en blokade og angrep. Kina anser Taiwan som sitt territorium og omtaler Lais regjering som «separatister».
4 måneder siden
Donald Trumps uttalelser om amerikansk eierskap av Grønland har skapt bekymring i Danmark. Eksperter tror ikke Trump vil forsøke det samme med Svalbard, men frykter at USA vil prioritere Kina fremfor Arktis. Russland anses ikke som en stor trussel mot Svalbard på grunn av logistiske utfordringer og lav gevinst. Kina viser økende interesse for Arktis, spesielt gjennom forskning, men anses ikke som en militær trussel mot Svalbard. Svalbard-traktaten fra 1920 sikrer norsk suverenitet, men forplikter Norge til å likebehandle alle traktatland. Det er en økende andel utlendinger på Svalbard, noe som understreker viktigheten av norsk tilstedeværelse.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler Trumps uttalelser og handlinger knyttet til Grønland, som signaliserer et brudd med den regelbaserte verdensorden USA har vært en garantist for. Trump har truet Danmark med militære konsekvenser for å få kontroll over Grønland, og har undergravd dansk styre gjennom både ord og handling. Dette skaper bekymring for USAs rolle som alliert, og for tilliten innad i NATO. Artikkelen peker også på at Trumps handlinger kan oppmuntre Russland og Kina, og at Norge må vurdere hvordan de skal støtte Danmark i en eventuell konflikt. Det stilles spørsmål ved om Trump vil bli stoppet av Kongressen, da han har støtte fra republikanerne.
3 måneder siden
Det kinesiske shippingselskapet Cosco er svartelistet av det amerikanske forsvarsdepartementet på grunn av påståtte bånd til det kinesiske militæret. Cosco har vist interesse for havnen i Kirkenes, noe som bekymrer sikkerhetseksperter og lokale myndigheter. Svartelistingen innebærer en advarsel til amerikanske aktører mot å samarbeide med selskapet. Cosco avviser anklagene og hevder å overholde alle lover og regler. Flere andre kinesiske selskaper med virksomhet i Norge, som Tencent, CATL og CNOOC, er også på listen. Dette skaper bekymring for norsk sikkerhet og avhengighet av Kina.
4 dager siden
Forholdet mellom USA og Kina er anstrengt etter at begge land har innført høye tollsatser på hverandres varer. USA har satt en toll på 145 prosent på kinesiske varer, mens Kina svarte med 125 prosent toll på amerikanske varer. Begge parter hevder de er klare for forhandlinger, men Kina avviser at noen samtaler pågår. Kinas handelsdepartement og utenriksdepartement omtaler påstandene om forhandlinger som «fake news». President Donald Trump insisterer derimot på at det har vært møter mellom partene. Samtidig har Trump erkjent at den høye tollen vil bli redusert, men ikke fjernet helt. USAs finansminister har omtalt tollkrigen som «ikke bærekraftig», og økonomer mener Trump kan endre kurs under press, men situasjonen er fortsatt uoversiktlig og vanskelig å forutsi.