En debatt om stormaktene USA og Kina belyser frykten for en kinesisk invasjon av Taiwan. Eksperter diskuterer tidsperspektivet og konsekvensene av en slik konflikt.
Artikkelen gjengir en diskusjon blant sikkerhetseksperter ved Litteraturhuset i Oslo om rivaliseringen mellom USA og Kina, med særlig fokus på Taiwan. Øystein Tunsjø fra IFS mener Kinas president Xi Jinping sannsynligvis ønsker å gjenforene Taiwan med fastlandet i løpet av sin levetid for å sikre sitt ettermæle, sammenlignbart med Putins ambisjoner for Ukraina.
Selv om 2027 nevnes som et år Kina skal være kapabelt, tror Tunsjø de trenger mer tid for å være sikre på suksess. Han påpeker at den militære maktbalansen i Taiwan-stredet stadig tipper i Kinas favør.
Usikkerhet rundt USAs politikk overfor Taiwan, spesielt under en potensiell Trump-administrasjon, kan påvirke Kinas kalkyler. Tunsjø advarer om at en krig om Taiwan er et marerittscenario for Norge, da det kan distrahere USA og gi Russland mulighet til å handle i Europa.
Xi Jinping
Øystein Tunsjø
Vladimir Putin
Donald Trump
Joe Biden
Institutt for forsvarsstudier (IFS)
Forsvarsdepartementet
USA
Kina
Oxford University Press
Taiwan
Oslo
Beijing
Europa
Russland
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Artikkelen diskuterer Norges sikkerhetspolitiske situasjon i lys av Donald Trumps uttalelser om å utvide USAs territorium og Russlands invasjon av Ukraina. Det argumenteres for at Norge bør vurdere EU-medlemskap for å styrke sin sikkerhet, spesielt med tanke på et mer uforutsigbart USA under Trump. Artikkelen fremhever at Sverige og Finland søkte NATO-medlemskap som følge av krigen i Ukraina, og at Norge bør ha en lignende diskusjon om sin plass i verden. Det påpekes at et tettere samarbeid med EU kan være en fordel i møte med nye trusler, og at Norge kan risikere å havne i en vanskelig situasjon mellom USA og EU utenfor unionen.
2 måneder siden
Artikkelen belyser hvordan Trumps press på Europa for økt sikkerhetsansvar skaper et dilemma for Norge, som balanserer mellom USA og EU. Usikkerhet rundt USAs NATO-forpliktelser får eksperter til å anbefale at Europa vurderer alternativer, samtidig som de advarer mot å fremmedgjøre USA. Norsk utenrikspolitikk trues av splittelse i EU-spørsmålet. Artikkelen trekker frem Ukrainas ønske om en europeisk hær og Norges potensielle bidrag til USA gjennom etterretning og gassleveranser.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler bekymringer rundt Donald Trumps mulige fredsavtale mellom Russland og Ukraina, uten involvering av Europa. Under sikkerhetskonferansen i München kom det frem at Europa ikke er ønsket rundt bordet når det kommer til kampen videre i Ukraina. Ine Eriksen Søreide (H) mener en slik avtale kan gi Russland en mulighet til å styrke seg. Kristian Berg Harpviken fra Nobelinstituttet tror Trumps forsøk kan mislykkes, og peker på store forskjeller fra Trumps tidligere administrasjon. Samtidig understrekes viktigheten av europeisk samarbeid og forholdet mellom Europa og USA i Ukraina-konflikten.
14 dager siden
En norsk professor mener Donald Trumps politikk øker faren for at Kina angriper Taiwan. Handelskrig og redusert frykt for atomkrig gjør en konvensjonell konflikt mer sannsynlig. Kina forbereder seg på å være selvforsynt, noe som reduserer virkningen av eventuelle sanksjoner ved en invasjon av Taiwan. USA har en tradisjonell politikk med strategisk tvetydighet rundt forsvar av Taiwan, men mangelen på klare uttalelser fra Trump kan tolkes som et svakhetstegn. Professoren argumenterer for at risikoen for krig mellom USA og Kina nå er høyere enn under den kalde krigen, da atomvåpen avskrekket stormaktene.
1 måned siden
Artikkelen diskuterer hvorvidt USA vurderer en ny strategi overfor Russland, der målet er å svekke forholdet mellom Russland og Kina. Dette omtales som en «omvendt Nixon», der man forsøker å isolere Kina slik Nixon isolerte Sovjetunionen ved å normalisere forholdet til Kina. En slik strategi møter motstand, da mange mener Russland og Kina har for mange felles interesser, og at Kina kan komme styrket ut av situasjonen uansett. Det understrekes at det haster for USA å handle raskt.
2 måneder siden
Eksperter advarer om økt usikkerhet og potensiell handelskrig som følge av Donald Trumps varsel om straffetoll på stål og aluminium. EU vurderer gjengjeldelse. Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen påpeker at Europa må forberede seg på en ny verdensorden der USA blir mer egoistisk og Kina mer aggressiv. Hilmar Mjelde understreker at Trump ser toll som et virkemiddel for å ivareta amerikanske interesser. For Norge ligger den største faren i et potensielt fall i oljeprisen som følge av handelskrigen.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler USAs avhengighet av Panama-kanalen, spesielt i lys av en potensiell konflikt med Kina om Taiwan. Kanalen er kritisk for rask forflytning av amerikanske krigsskip mellom Atlanterhavet og Stillehavet. Bekymringen øker da kinesiske selskaper kontrollerer havneanlegg ved begge ender av kanalen, noe som gir Kina potensiell kontroll. Til tross for at Panama har en USA-vennlig regjering, har president Trump truet med å ta kontroll over kanalen, noe som kan føre til at Panama søker støtte fra Kina. Artikkelen kritiserer Trumps handlemåte og hans usanne påstander om kanalen.
2 måneder siden
Eksperter diskuterte Ukraina-krigen og Trumps innflytelse på en panelsamtale. De mener Putin ikke angrer på invasjonen, spesielt med tanke på Trumps mulige tilbakekomst. Trump anklages for å gi Putin seire og svekke Ukrainas posisjon. Ekspertene uttrykker bekymring for at Russland vil utnytte Vestens svakhet og planlegger for fremtidige konflikter, og at Europa kan bli avhengig av Ukrainas kamperfaring.
1 måned siden
Artikkelen diskuterer om Europa bør alliere seg med Kina for å løse Ukraina-konflikten, slik statsviter Vegard Bye foreslår, basert på Kinas innflytelse over Russland. Den fremhever Kinas manglende respekt for menneskerettigheter, undertrykkelse av minoriteter, begrenset pressefrihet og aggressive utenrikspolitikk, inkludert brudd på avtaler med Hongkong og trusler mot Taiwan. Artikkelen konkluderer med at et samarbeid vil kreve ofring av prinsipper som ytringsfrihet og demokrati, og at Kinas miljøpolitikk er problematisk.
2 måneder siden
Artikkelen analyserer hvordan Kina styrker sin posisjon i Europa i kjølvannet av Ukraina-krigen, mens USA er opptatt på andre fronter. Kina utnytter eksisterende splittelser i Europa og arbeider aktivt for å øke sin innflytelse gjennom økonomisk samarbeid og en mer forsonende diplomatisk tilnærming. Land som Tyskland og Frankrike ser mot Kina for økonomisk stabilitet, samtidig som EU og Nato uttrykker bekymring for Kinas ekspansjon. Kinas langsiktige mål er å splitte Europa og utfordre Vestens dominans, noe som forventes å bli enda tydeligere etter at konflikten i Ukraina har roet seg. Kinas forhold til Russland kompliserer bildet.