Artikkelen diskuterer hvorvidt USA vurderer en ny strategi overfor Russland, der målet er å svekke forholdet mellom Russland og Kina. Dette omtales som en «omvendt Nixon», der man forsøker å isolere Kina slik Nixon isolerte Sovjetunionen ved å normalisere forholdet til Kina.
En slik strategi møter motstand, da mange mener Russland og Kina har for mange felles interesser, og at Kina kan komme styrket ut av situasjonen uansett.
Det understrekes at det haster for USA å handle raskt.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
En analyse antyder at USA forsøker å splitte Russland og Kina ved å tilby Russland et geopolitisk partnerskap. Professor Henrik Stålhane Hiim ved Institutt for forsvarsstudier mener det er usikkert om det vil lykkes, da Russland er mer avhengig av Kina enn omvendt. Kina er mindre overrasket over USAs vending og prioriterer forholdet til Russland for å sikre sine interesser knyttet til grensesikkerhet, aktivitet i Sentral-Asia og samarbeid i internasjonale fora. Kina holder en rolig tone overfor Europa og fokuserer på økonomisk utvikling.
2 dager siden
En debatt om stormaktene USA og Kina belyser frykten for en kinesisk invasjon av Taiwan. Eksperter diskuterer tidsperspektivet og konsekvensene av en slik konflikt.
2 måneder siden
Artikkelen analyserer hvordan Kina styrker sin posisjon i Europa i kjølvannet av Ukraina-krigen, mens USA er opptatt på andre fronter. Kina utnytter eksisterende splittelser i Europa og arbeider aktivt for å øke sin innflytelse gjennom økonomisk samarbeid og en mer forsonende diplomatisk tilnærming. Land som Tyskland og Frankrike ser mot Kina for økonomisk stabilitet, samtidig som EU og Nato uttrykker bekymring for Kinas ekspansjon. Kinas langsiktige mål er å splitte Europa og utfordre Vestens dominans, noe som forventes å bli enda tydeligere etter at konflikten i Ukraina har roet seg. Kinas forhold til Russland kompliserer bildet.
1 måned siden
Artikkelen diskuterer om Europa bør alliere seg med Kina for å løse Ukraina-konflikten, slik statsviter Vegard Bye foreslår, basert på Kinas innflytelse over Russland. Den fremhever Kinas manglende respekt for menneskerettigheter, undertrykkelse av minoriteter, begrenset pressefrihet og aggressive utenrikspolitikk, inkludert brudd på avtaler med Hongkong og trusler mot Taiwan. Artikkelen konkluderer med at et samarbeid vil kreve ofring av prinsipper som ytringsfrihet og demokrati, og at Kinas miljøpolitikk er problematisk.
17 dager siden
Artikkelen utforsker Norges strategiske posisjon i Arktis og hvordan norske myndigheter utnytter dette for å sikre fortsatt støtte fra USA, særlig under en potensiell ny Trump-administrasjon. Norske myndigheter bruker kart over Arktis for å fremheve viktigheten av samarbeidet, med henvisning til den korteste ruten mellom USA og Russland over Nordpolen. Samtidig uttrykkes det bekymring for risikoen ved å dele etterretningsdata med USA, gitt usikkerheten rundt amerikansk politikk og frykten for at sensitiv informasjon kan havne i gale hender. Artikkelen fremhever også Russlands militære aktivitet i Arktis og Norges rolle som en sentral etterretningspartner for NATO i nord.
1 måned siden
Artikkelen analyserer Vladimir Putins strategi i Ukraina-krigen, der han trenerer en våpenhvile til tross for press fra Donald Trump. Putin ønsker å vinne tid for å sikre kontroll over den russiske Kursk-regionen og stiller betingelser for en våpenhvile, samtidig som Russland intensiverer kampene. Trump ønsker rask fred for å bedre forholdet mellom USA og Russland, noe som potensielt skader Ukraina og USAs allierte i Europa. Artikkelen belyser også hvordan USA ikke lenger omtaler Russland som den aggressive parten, selv om det er en angrepskrig.
2 måneder siden
Artikkelen argumenterer for at Donald Trump kan prioritere å svekke alliansen mellom Kina og Russland. Dette kan han gjøre ved å gi Putin innrømmelser i Ukraina og trekke USA ut av Europa. Forfatteren mener at et dårligere forhold til Europa ikke vil føre til krise, fordi Europa har tilstrekkelige ressurser til å bygge et forsvar som kan avskrekke Russland. Et fremtidig NATO uten USA, men med Canada og et forsterket Europa, kan fortsatt være en garantist for Ukraina. Trumps handlinger kan tvinge Europa til raskere og bedre samarbeid.
3 måneder siden
Artikkelen analyserer Donald Trumps utspill om Grønland og Norges reaksjon. Det argumenteres for at Trumps uttalelse undergraver NATO og den internasjonale rettsorden. Utenriksminister Espen Barth Eide får støtte for sin forsiktige tilnærming, da Norge må balansere prinsipper med strategisk tenkning. Det fremheves at USA er en stormakt med en uforutsigbar leder. Artikkelen påpeker at Trumps handlinger kan styrke Kina og skape splid i NATO. Det konkluderes med at Norge bør støtte Danmark i en eventuell konflikt med Trump, både av solidaritet og egen sikkerhetsinteresse, spesielt med tanke på Svalbard.
15 dager siden
Russiske aviser rapporterer at Russland ikke føler hastverk med å oppnå våpenhvile eller fred i Ukraina, i motsetning til Donald Trump. Avisene understreker at utfallet av konflikten vil definere den globale maktbalansen i tiårene som kommer, og at Russlands hovedmål er å sikre at Ukraina ikke representerer en fremtidig trussel. Avisene påpeker også Putins krav om full tilbaketrekning av ukrainske styrker fra fire fylker og at Ukraina må avstå fra NATO-medlemskap, mens USA ønsker våpenhvile før eventuelle forhandlinger.
2 måneder siden
USA og Russland har hatt samtaler i Saudi-Arabia om krigen i Ukraina, men uten at Ukraina selv deltok. Møtet har blitt møtt med skepsis fra flere eksperter, som påpeker at det er vanskelig å se for seg en fredsløsning uten at Ukraina er involvert. Russland ønsker politisk kontroll over Ukraina, mens Ukraina kjemper for å frigjøre sine okkuperte områder. Selv om USA og Russland er enige om en mulig vei videre, er det uklart hva dette innebærer i praksis. Enkelte eksperter mener også at møtet signaliserer en endring i USAs utenrikspolitikk, der Russland prioriteres på bekostning av tradisjonelle allierte.