Artikkelen omhandler risikoen for å skade kameraer ved fotografering av Lidar-sensoren på Volvo EX90. En Facebook-bruker opplevde at lyset fra sensoren ødela mobilkameraet.
Volvo bekrefter at laserstrålene fra Lidar-sensoren kan fokusere og ødelegge kamerasensorer på nært hold, og de vil inkludere en advarsel i bilens instruksjonsbok.
Lignende hendelser har skjedd tidligere med andre Lidar-systemer, og Sony har tidligere advart mot laserskader på kameraer.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Artikkelen omhandler skader som oppstår på biler i vaskehaller, hvor det årlig registreres rundt 1000 skader i Norge. Vanlige årsaker er slitte børster som skraper opp lakken, eller at antenner og takstativ henger seg fast. Bileiere rådes til å lese bruksanvisningen nøye, fjerne løse deler, låse bilen og parkere korrekt for å unngå skader. Ved skade skal man dokumentere hendelsen, varsle betjeningen og melde skaden til forsikringsselskapet. Ansvarsfordelingen avhenger av om skaden skyldes feil ved maskinen eller manglende forberedelser fra bileieren.
2 måneder siden
Statens vegvesen oppdaget at en fotoboks mellom Elverum og Trysil var utsatt for hærverk og delvis fjernet. Hendelsen, som beskrives som unik, førte til at fotoboksen sluttet å sende bilder. Vegvesenet understreker at slike handlinger reduserer trafikksikkerheten, men kameraet ble funnet igjen i grøfta slik at det kunne repareres. De er mer opptatt av at fotoboksene skal ha en preventiv effekt på farlig kjøring, enn å ta de som utfører hærverk.
1 måned siden
Artikkelen advarer mot å kjøre bil i dypt vann på grunn av risiko for store skader. Vanninntrengning kan føre til motorhavari og ødeleggelse av elektronikk, som kan bli svært kostbart. Elbiler har som regel god beskyttelse for batteriet, men interiøret kan likevel skades. Kaskoforsikringen dekker normalt vannskader, men erstatningen kan reduseres hvis man har kjørt uforsvarlig. Det anbefales at personbiler ikke kjører i vann dypere enn 20 cm, mens SUV-er kan tåle noe mer.
1 måned siden
Volvo tilbakekaller 4881 ladbare hybridbiler i Norge, som del av en global tilbakekalling av 73.000 biler, på grunn av fare for kortslutning og brann i batteriet. De berørte modellene er S60, V60, S90, V90, XC60 og XC90 fra årsmodellene 2020-2022. Volvo anbefaler eiere av de berørte bilene å ikke lade dem før de har blitt inspisert og eventuelt oppdatert på et verksted. Volvo understreker at det ikke er rapportert om personskader som følge av feilen, og at sikkerhet er deres høyeste prioritet.
4 dager siden
Mange nordmenn bruker tilhenger, spesielt i forbindelse med oppussing og hagearbeid. NAF advarer imidlertid mot at mange tar unødvendige sjanser og ikke kjenner reglene for sikker tilhengerbruk.
2 måneder siden
Bilverksteder og forsikringsselskaper rapporterer om en økning i skader som skyldes at bilførere stoler for mye på bilens sensorer. Moderne biler er utstyrt med ryggekamera, avstandsfølere og blindsonevarsling, men disse systemene er ikke feilfrie og kan svikte. Flere bilførere opplever at sensorer ikke varsler om hindringer, noe som fører til bulking. Selv om bilene blir stadig smartere, øker antall skader. Trygg Trafikk understreker at førerstøttesystemer er viktige, men at de ikke fritar føreren fra ansvar. Det er viktig å huske at sensorer er ment som en støtte, og at førerens oppmerksomhet og vurderingsevne fortsatt er avgjørende for å unngå ulykker.
16 dager siden
Sikkerhetseksperter advarer om at moderne biler er sårbare for hacking og datamisbruk. Bilene samler inn store mengder data via kameraer og sensorer, som kan brukes til overvåking eller manipulering. Spesielt kinesiskproduserte biler utgjør en risiko, gitt Kinas statlige overvåkingskapasitet. Bileiere kan uforvarende bli ansvarlige for ulovlig filming. Det er også bekymring for at data fra biler kan brukes til å kartlegge trafikkmønstre og true sikkerheten ved statsbesøk. Nasjonal sikkerhetsmyndighet erkjenner utfordringen og oppfordrer til åpenhet rundt risikoen.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler økende bekymring rundt linsebytteoperasjoner utført i det private helsevesenet, der leger ved offentlige sykehus advarer mot inngrepet, spesielt for yngre pasienter, på grunn av risiko for komplikasjoner som netthinneløsning og varig synstap. Markedsføringen av slike operasjoner kritiseres for å normalisere unødvendige inngrep. Komplikasjoner fører ofte til kostbar etterbehandling i det offentlige helsevesenet. Helse- og omsorgsdepartementet planlegger strengere godkjenningsordninger for private klinikker. Frps helsepolitiske talsperson forstår at folk velger private alternativer, men understreker viktigheten av god informasjon om risiko og kvalitet.
3 måneder siden
Artikkelen belyser risikoen ved bruk av private digitale verktøy i arbeids- og studiesammenheng. Flere eksempler viser hvordan sensitiv informasjon utilsiktet kan havne i feil hender, enten det er jobbrelaterte dokumenter, bilder fra praksis eller pasientinformasjon. Bruk av private enheter og apper, såkalt skygge-IT, øker faren for datalekkasjer og tap av kontroll for arbeidsgiver. Helsepersonell sin bruk av private mobiltelefoner på jobb er også et tema, da dette kan utfordre personvernet. Manglende bevissthet rundt digital sikkerhet er en fellesnevner i de fleste eksemplene.
9 dager siden
En familie opplevde en skremmende hendelse da en mobillader begynte å brenne under en pute uten å være tilkoblet en mobiltelefon. Familien ønsker å advare andre om faren ved å la ladere ligge tilkoblet. En ekspert forklarer at slitasje på kabelen forårsaket kortslutning og brannen. Biltema, hvor laderen var kjøpt, sier de ikke har mottatt klager på produktet. Nemko advarer mot useriøse aktører og ladere kjøpt på nett.