En rapport fra Meteorologisk institutt viser at 2024 var preget av ekstremvær, med varmerekord i Nord-Norge og mye nedbør i resten av landet. Statsmeteorolog John Smits understreker at skadepotensialet øker med mer ekstremvær og utbygging.
Biolog Dag O. Hessen frykter at mye snø får folk til å undervurdere klimaendringene, mens klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen ser snøkaoset som en påminner om behovet for klimatiltak.
Det er registrert en global temperaturrekord i 2024, og alle verdens hav hadde hetebølger.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Meteorologisk institutt har publisert en rapport som oppsummerer været i 2024. Rapporten viser at Nord-Norge hadde sitt varmeste år noensinne. For resten av landet var 2024 det tredje varmeste og tredje våteste året som er registrert. Klimaforsker Hans Olav Hygen ved Meteorologisk Institutt uttaler at 2024 føyer seg inn i en forventet utvikling med et stadig varmere klima og mer nedbør i Norge.
3 måneder siden
2024 var et år preget av ekstremvær over hele verden, med rekordvarme og mange værkatastrofer. En rapport viser at 2024 og 2023 var de varmeste årene som er registrert. Forskere peker på konkrete hendelser som ekstrem nedbør i Dubai og Sør-Kina, samt alvorlige flommer i Sentral-Asia og Spania. Raske overganger mellom tørke og flom skapte store utfordringer. Orkanen Helene var den dødeligste i USA siden 2005, og orkanen Milton var en av de mest intense Atlanterhavsorkaner. Tørke i Sør-Afrika påvirket millioner, mens Panama slet med lav vannstand. Også Norge opplever rask oppvarming og må forberede seg på mer ekstremvær.
3 måneder siden
2024 var et år med ekstremvær i Norge, preget av høye temperaturer og mye nedbør. Det var det tredje varmeste og tredje våteste året som er registrert. Gullfjellet i Bergen var det våteste stedet med 4841 mm nedbør, 19 prosent over normalen. Nord-Norge opplevde rekordvarme, mens ekstremværet «Jakob» førte til årets høyeste døgnnedbør i Voss. Klimaforskere påpeker at utviklingen med varmere og våtere klima i Norge er i tråd med forventningene, og at dette er en konsekvens av global oppvarming.
3 måneder siden
I 2024 opplevde alle verdens hav hetebølger, noe som kan føre til mer ekstremvær. Fjoråret var det varmeste som er registrert i Nord-Norge, med temperaturer 1,3 til 1,5 grader over normalen. For hele landet var 2024 det tredje varmeste og tredje våteste året, med 1,1 grader over normalen og 15 prosent mer nedbør. Marine hetebølger, som oppstår når varmt overflatevann ikke blandes med dypere vann, kan vare lenge og påvirke den globale temperaturen. Forskere understreker at de langvarige hetebølgene i havet kan skade økosystemer og bidra til hyppigere og kraftigere ekstremvær.
3 måneder siden
2024 ble et rekordvarmt og vått år i Norge, ifølge Meteorologisk institutt. Spesielt Nord-Norge opplevde de høyeste temperaturene som er registrert, med 1,3 til 1,5 grader over normalen i alle tre fylker. På landsbasis var gjennomsnittstemperaturen 1,1 grad over normalen, og det falt 15 prosent mer nedbør. Klimaforskere forventer en fortsatt utvikling med varmere klima og mer nedbør. Av de 25 varmeste årene siden 1901 har 17 kommet etter år 2000. Høyeste døgnnedbør ble målt til 175,5 mm i Voss under ekstremværet Jakob.
3 måneder siden
Miljødirektoratet slår alarm om klimaendringene og krever en styrket klimapolitikk. De påpeker at 2024 var det varmeste året noensinne, og at det er viktig å øke tempoet i klimaomstillingen. Direktoratet har lagt frem en rapport med nye tiltak for klima- og miljøministeren, som inkluderer karbonfangst og -lagring i industrien, samt tiltak for å redusere matsvinn. De ser også på ulike virkemidler som avgifter, krav, subsidier og EU-reguleringer for å få på plass tiltakene. Klima- og miljøministeren mener rapporten gir et viktig grunnlag for regjeringens arbeid med å kutte utslipp og skape nye muligheter for næringslivet. Dette er den tredje årlige rapporten fra Miljødirektoratet, som i år ser på sammenhengen mellom norske klimatiltak og klimasamarbeidet med EU.
3 måneder siden
Miljødirektoratet har slått alarm om at 2024 var det varmeste året som er registrert, og understreker behovet for raskere omstilling til et lavutslippssamfunn. Direktoratet har presentert nye tiltak for klima- og miljøministeren, med fokus på karbonfangst og -lagring i industrien, samt reduksjon av matsvinn. Rapporten ser også på ulike virkemidler som avgifter, krav og subsidier for å implementere tiltakene. Klima- og miljøministeren bekrefter at Norge skal nå sine klimamål og ser på rapporten som et viktig grunnlag for regjeringens arbeid med å kutte utslipp og skape nye muligheter for næringslivet. Dette er den tredje årlige oppdateringen fra Miljødirektoratet.
3 måneder siden
2024 er bekreftet som det varmeste året som er registrert siden 1850, og det første året der den globale gjennomsnittstemperaturen oversteg 1,5 grader over førindustrielt nivå. Den globale gjennomsnittstemperaturen var 15,1 grader, 1,6 grader over estimatet for perioden 1850-1900. Europa opplevde også sitt varmeste år. Ekstremvær var utbredt i 2024, med stormer, flom, hetebølger og skogbranner. Klimaforskere understreker at de siste ti årene har vært de varmeste som er registrert, og at det er behov for rask handling for å endre klimautviklingen.
1 måned siden
En ny rapport fra WMO viser at verden har opplevd sitt varmeste tiår noensinne, med rekordhøye temperaturer og klimagasskonsentrasjoner. 2024 ble bekreftet som det varmeste året siden målingene startet, og ekstremvær har ført til omfattende fordrivelser. Rekordhøye nivåer av klimagasser og værfenomenet El Niño er hovedårsakene til de høye temperaturene. FNs generalsekretær understreker behovet for umiddelbare tiltak for å begrense temperaturøkningen, og COP29-konferansen setter mål for økt klimafinansiering. Til tross for dystre utsikter, oppfordres det til håp og handling, med fokus på individuelle bidrag.
3 måneder siden
2024 ble et rekordvarmt år i Norge, med flere steder som opplevde de høyeste temperaturene noensinne. Spesielt i Nord-Norge ble det satt nye varmerekorder, og på Sunnmøre ble det målt 18,7 grader i desember. De høye temperaturene, særlig fra mai til september, førte til rekordhøy gjennomsnittstemperatur. Ifølge Meteorologisk institutt skyldes temperaturstigningen i stor grad menneskeskapte klimaendringer, spesielt utslipp av klimagasser. Konsekvensene av de høye temperaturene er blant annet snøsmelting på breer og skisentre, noe som har ført til stengte anlegg og økonomiske problemer.