Nyhetssaker

WMO-rapport: Rekordvarmt tiår krever umiddelbar klimahandling

Nettavisen logo
Ny rapport: Verden har nettopp opplevd sitt varmeste tiår noensinne

Kort oppsummert

  • Verden har opplevd det varmeste tiåret noensinne, med 2024 som det varmeste året siden målingene startet.

En ny rapport fra WMO viser at verden har opplevd sitt varmeste tiår noensinne, med rekordhøye temperaturer og klimagasskonsentrasjoner. 2024 ble bekreftet som det varmeste året siden målingene startet, og ekstremvær har ført til omfattende fordrivelser.

Rekordhøye nivåer av klimagasser og værfenomenet El Niño er hovedårsakene til de høye temperaturene. FNs generalsekretær understreker behovet for umiddelbare tiltak for å begrense temperaturøkningen, og COP29-konferansen setter mål for økt klimafinansiering.

Til tross for dystre utsikter, oppfordres det til håp og handling, med fokus på individuelle bidrag.

Logg inn for å kommentere

Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!

Oppsummering av dagens nyheter

Russland markerer Seiersdagen med parade og internasjonal deltakelse

Russland feiret 80-årsjubileet for seieren over Nazi-Tyskland med en stor militærparade i Moskva, preget av strenge sikkerhetstiltak og begrensninger i byen. President Putin fremstilte krigen i Ukraina som en kamp mot nynazisme, med Kinas president Xi Jinping som æresgjest blant rundt 29 statsledere. Mange vestlige ledere uteble, og Putin og Xi erklærte styrket samarbeid. Ukrainske droneangrep i forkant førte til økt sikkerhetsfokus.

Ukraina: JEF-møte, våpenhvile-press og nye sanksjoner

Ledere fra JEF-landene møttes i Oslo for å diskutere sikkerhet og Ukraina. Samtidig oppfordret USAs president Trump Russland og Ukraina til en 30-dagers våpenhvile, og truet Russland med sanksjoner. Storbritannia varslet sanksjoner mot Russlands skyggeflåte. Statsminister Støre understreket at Norge må være forberedt på krig, noe som møtte kritikk for å være en sen erkjennelse.

Aker restrukturerer grønne investeringer, Røkke erkjenner feil

Aker-konsernet gjennomfører en stor restrukturering av sine grønne investeringer, der Aker Horizons fusjoneres med morselskapet. Hovedeier Kjell Inge Røkke erkjenner feilvurderinger og sier norsk havvind og hydrogen er minst ti år unna lønnsomhet. Aker kjøper også en eierandel i SLB Capturi og legger ned Aker Carbon Capture. Kreditorer roser deler av avtalen for Aker Horizons.

Prisveksten dempes, LO foreslår endringer i AFP-ordningen

Prisveksten i Norge dempet seg til 2,5 prosent i april, med en kjerneinflasjon på 3,0 prosent, lavere enn ventet. Fall i matpriser bidro til nedgangen. Samtidig har LOs redaksjonskomite lagt frem et forslag for å forbedre AFP-ordningen, med mål om økt forutsigbarhet og at flere arbeidstakere skal omfattes. Forslaget skal behandles på LOs landsmøte.

USA: Transkjønnede soldater fjernes, statlig investeringsfond utredes

USAs forsvarsminister har instruert Pentagon om å starte prosessen med å dimittere transkjønnede soldater, etter en presidentordre fra Donald Trump som forbyr åpne transpersoner å tjenestegjøre. Samtidig har Trump initiert en utredning om å opprette et statlig amerikansk investeringsfond. USAs finansdepartement har i den forbindelse vært i kontakt med det norske Oljefondet for å lære av deres erfaringer.

Gaza: Norsk diplomat foreslår sanksjoner, FN-kritikk

Den erfarne norske diplomaten Kai Eide argumenterer for at europeiske land bør vurdere sanksjoner mot Israel grunnet situasjonen i Gaza, som han beskriver som et moralsk sammenbrudd. Samtidig kaller FNs visegeneralsekretær Guy Ryder Sikkerhetsrådet «til dels dysfunksjonelt» med «fiaskoer på høyt nivå», og peker på vetoretten som et hinder for handling i kriser som Gaza og Ukraina.

Liknende artikler

Miljødirektoratet: Økt tempo i klimaomstillingen nødvendigNettavisen logo

3 måneder siden

Miljødirektoratet: Økt tempo i klimaomstillingen nødvendig

Miljødirektoratet slår alarm om klimaendringene og krever en styrket klimapolitikk. De påpeker at 2024 var det varmeste året noensinne, og at det er viktig å øke tempoet i klimaomstillingen. Direktoratet har lagt frem en rapport med nye tiltak for klima- og miljøministeren, som inkluderer karbonfangst og -lagring i industrien, samt tiltak for å redusere matsvinn. De ser også på ulike virkemidler som avgifter, krav, subsidier og EU-reguleringer for å få på plass tiltakene. Klima- og miljøministeren mener rapporten gir et viktig grunnlag for regjeringens arbeid med å kutte utslipp og skape nye muligheter for næringslivet. Dette er den tredje årlige rapporten fra Miljødirektoratet, som i år ser på sammenhengen mellom norske klimatiltak og klimasamarbeidet med EU.

WMO-rapport: Rekordvarmt tiår krever umiddelbar klimahandling