Den finske friidrettsutøveren Katriina Wright (21) deler åpenhjertig om sin psykiske helse i en Instagram-video. Hun forteller om lange perioder med depresjon og føler seg nå spesielt svak, både psykisk og fysisk.
Wright uttrykker vanskeligheter med å oppmuntre seg selv og savner energi til å være positiv. Hun deltok nylig i sitt første EM på seniornivå og var nær OL-kvalifisering.
Wright kritiserer også hvordan sosiale medier ofte fremstiller en urealistisk positiv versjon av virkeligheten, noe hun selv har bidratt til.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Silje Opseth har åpent fortalt om sin kamp med vektproblemer og de psykiske utfordringene dette har medført i hoppsporten. Hun beskriver et miljø hvor vektfokus er sterkt til stede, noe som har ført til negative tanker og følelse av utilstrekkelighet. Opseth kritiserer den nåværende BMI-regelen, som hun mener opprettholder en usunn kroppskultur, og får støtte fra Maren Lundby. FIS anerkjenner forslaget om endring, men påpeker at lav kroppsvekt fortsatt er en fordel i sporten. Etter et fall er Opseth skadet, men hun er fast bestemt på å finne en metode som lar henne kombinere toppidrett med god mental helse.
2 måneder siden
Den svenske friidrettsutøveren Wilma Rosenquist setter karrieren på vent for å fokusere på sin mentale helse og spiseforstyrrelser. Rosenquist, som hadde et gjennombrudd i 2021, har slitt med et usunt forhold til mat siden barndommen, noe som kulminerte i et vekttap på åtte kilo på to måneder. Etter en skiveprolaps i ryggen utviklet hun en depresjon som gjorde hverdagen vanskelig. Nå håper hun at en pause fra idretten vil gi henne muligheten til å finne glede og utforske nye retninger i livet utenfor friidretten.
3 måneder siden
Karina Padden (22) deltok i en bikinifitnesskonkurranse etter en periode med ekstremt streng diett og hard trening. Hun beskriver en krevende tid med psykiske og fysiske utfordringer, inkludert energimangel og dårlig humør. Etter konkurransen slet hun med vektoppgang og vanskelige tanker rundt mat. Padden advarer andre mot å delta i bikinifitness uten god forberedelse og mentalt støtte, og understreker viktigheten av å lytte til egen kropp. Hun mener sporten har en mørk side som ikke snakkes nok om, og at det er viktig å prioritere helse fremfor utseende. Hun er usikker på om hun vil konkurrere igjen.
4 måneder siden
Den tyske langrennsløperen Katharina Hennig har trukket seg fra Tour de Ski på grunn av helseproblemer. Hun informerte om avgjørelsen på sin Instagram-konto, og uttrykte at kroppen ikke er i stand til å tåle konkurransen. Selv om hun er skuffet over å ikke kunne delta, prioriterer Hennig nå å bli frisk og forberede seg til VM i Granåsen. Hennig har tidligere oppnådd en femteplass som sitt beste resultat i Tour de Ski, og ligger for øyeblikket på syvendeplass i verdenscupen. Hun har hatt en vanskelig oppkjøring til sesongen på grunn av helse og mentale utfordringer.
4 måneder siden
Den nye TikTok-trenden «deinfluencing» har fått oppmerksomhet for å vise livets utfordringer og nedturer, som en motvekt til perfeksjonspresset på sosiale medier. Influencere som Thea Garlid deler ærlige innlegg om blant annet angst og sykdom, og mener det er viktig å vise at livet ikke er perfekt. Psykologspesialist Line Marie Warholm advarer imidlertid om at trenden kan føre til sykeliggjøring av normale følelser og utfordringer. Hun påpeker også at sårbarhet kan bli iscenesatt og brukt som et markedsføringstriks, noe som kan skape en kaldere samfunnskultur. Trenden reiser spørsmål om balansen mellom ærlighet og ansvar på sosiale medier.
1 måned siden
Ingrid Landmark Tandrevold (28) uttrykte tvil om sin fremtid som skiskytter etter en skuffende 55.-plass på sprinten i Holmenkollen. Hun antydet manglende motivasjon for et nytt treningsår, men fulgte opp med en uttalelse om at hun var sliten etter en tung sesong. Landslagstreneren mener uttalelsen kommer som følge av skuffelse over en vanskelig sesong preget av helseutfordringer, inkludert en hjerteoperasjon. Samtidig leverte Ida Lien et sterkt løp og endte på 4.-plass i samme renn.
3 måneder siden
Kickbokser Amalie Anker, som tidligere har vunnet VM-sølv, har det siste halve året kjempet en hard kamp mot psykiske problemer. Hun har opplevd angst, depresjon og selvmordstanker etter en periode med fysisk sykdom og private hendelser. Anker har tidligere vært åpen om sine kvinnehelseproblemer, men det siste halve året har de psykiske utfordringene tatt overhånd. Hun har fått støtte fra familie, venner og psykolog, og har begynt å snakke åpent om sine problemer. Dette har hjulpet henne med å takle de mørke tankene og skamfølelsen. Anker har tidligere deltatt i realityprogrammet «Kompani Lauritzen», der hun lærte å være mer åpen om følelser. Selv om toppidrettskarrieren er over, ønsker hun å finne tilbake til gleden med idretten og være en del av kickboksmiljøet. Hennes fire år gamle tantebarn har vært en viktig motivasjon for å holde seg i live.
3 måneder siden
Ida Dahl, en 28 år gammel tidligere toppidrettsutøver i langløp på ski, opplever nå store helseutfordringer. Etter å ha vært verdens beste i sin idrett, ble hun rammet av utmattelsessyndrom i januar 2024. Dette skjedde etter en periode med hard trening og press, og har ført til at hun ikke har konkurrert denne sesongen. Dahl beskriver de siste månedene som de verste i sitt liv, og hverdagen består nå av hvile og rolige aktiviteter. Hun har valgt å dele sin historie for å øke bevisstheten rundt utmattelsessyndrom og for å hjelpe andre i lignende situasjoner.
1 måned siden
Influencer Marit Bakkli (29) bruker sine sosiale mediekanaler til å dele ærlige og humoristiske skildringer av mammalivet. Hun ønsker å bryte ned fasaden om det perfekte morskapet. Bakkli opplevde selv fødselsdepresjon som 18-åring, og motivasjonen hennes er å skape åpenhet rundt de vanskelige sidene ved mammatilværelsen. Hun ønsker å lette presset mange mødre føler om å ha full kontroll. I tillegg til å være influencer, er Bakkli delvis ufør på grunn av utviklingsmessige språkforstyrrelser (DLD), noe hun også er åpen om.
3 måneder siden
Den russiske langrennsløperen Anastasija Kulesjova publiserte en video på sosiale medier der hun kritiserte de dårlige boforholdene på et hotell i Kazan. Hun viste frem et lite rom uten plass til eiendelene sine. Videoen førte til sterke reaksjoner fra langrennssjef Jelena Välbe, som mente det ble gjort for stort nummer ut av saken. Trener Jurij Borodavko mente Kulesjova var uheldig med rommet. Kulesjova beklaget ikke kritikken, men var lei seg for reaksjonene. Flere andre russiske langrennsløpere har i etterkant lagt ut videoer for å harselere med Kulesjovas kritikk.