Artikkelen omhandler effektive midler mot sår hals og forkjølelse. Eksperter anbefaler reseptfrie legemidler som Zyx, Strefen og Dekadin-Duo fremfor vanlige halspastiller.
Halspastiller fra matbutikker gir kun midlertidig lindring. De fleste luftveisinfeksjoner går over av seg selv, men man bør oppsøke lege ved vedvarende symptomer, høy feber, pustevansker eller brystsmerter.
Spesielt gjelder dette personer med underliggende sykdommer, små barn og eldre.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
En artikkel fra Nettavisen avslører at kun tre halstabletter solgt i Norge har dokumentert medisinsk effekt mot sår hals. Disse er Dekadin-duo, Strefen og Zyx, som inneholder virkestoffer som lindrer smerte og irritasjon. De fleste andre halstabletter, inkludert populære merker som Repsils og Fribol, fungerer kun som sukkertøy ved å øke spyttproduksjonen. Artikkelen påpeker at apotekene bør gjøre det enklere for kundene å skille mellom legemidler og kosttilskudd. Det understrekes at halstabletter ikke behandler årsaken til sår hals, som oftest er en virusinfeksjon.
2 måneder siden
Legevaktene i Oslo, Bergen og Tromsø opplever økt pågang på grunn av influensa og andre luftveisinfeksjoner. Mange pasienter kontakter legevakten for tilstander som fastlegen kunne behandlet. Legevaktene understreker at de er for akutte tilfeller når fastlegen ikke er tilgjengelig, og oppfordrer folk til å ringe før de møter opp. Influensasyke rådes til å bruke reseptfrie medisiner for å lindre symptomer, men bør kontakte lege ved vedvarende tungpust eller høy feber. Folkehelseinstituttet melder om økende influensasmitte, hovedsakelig type A.
4 måneder siden
Fastleger og Folkehelseinstituttet melder om høysesong for luftveisinfeksjoner, spesielt mykoplasma og rhinovirus. Det er ikke uvanlig å oppleve å bli syk på nytt rett etter en infeksjon, eller å henge etter i ukevis etter en sykdomsperiode. Dette skyldes ofte at kroppen er svekket og mer mottakelig for ny smitte, eller at man er smittet med et virus kroppen ikke har antistoffer mot. Hvor ofte man blir syk varierer fra år til år, og påvirkes av immunforsvar, stress og alder. Råd for å redusere risiko inkluderer nok søvn, stressmestring, fysisk aktivitet og sunt kosthold. Ved tydelige symptomer bør man holde seg hjemme for å beskytte andre.
3 måneder siden
Direktoratet for medisinske produkter (DMP) har endret anbefalingene for hostesaftene Cosylan og Solvipect comp, og fraråder nå bruk for barn under 12 år, ammende kvinner og pasienter med ultrarask legemiddelomsetting på grunn av risiko for alvorlige bivirkninger. Etylmorfin i hostesaften omdannes til morfin i kroppen, noe som kan føre til pusteproblemer. Immunolog Gunnveig Grødeland understreker at kosttilskudd ikke styrker immunforsvaret, med mindre det er påvist mangel. Hun anbefaler et sunt kosthold, regelmessig trening og god søvn. Eksponering for virus og bakterier kan styrke immunforsvaret, men man bør ikke isolere seg helt.
2 måneder siden
Artikkelen diskuterer om man bør velge ekstra prepp ved kjøp av felleski. Skiforeningens ekspert mener at det er unødvendig, og at man fint kan vedlikeholde skiene selv med enkle sprayprodukter. Han anbefaler en rød og en blå spray for henholdsvis pluss- og minusgrader, samt fellerens. XXL påpeker at felleski ikke er vedlikeholdsfrie, og tilbyr prepp-tjenester for de som ikke ønsker å gjøre det selv. De anbefaler en grundigere behandling med varm glider for best resultat, men understreker at flytende glider også kan brukes. Begge er enige om at fellerens er viktig for å opprettholde god glid.
1 måned siden
Pollensesongen er i gang, og mange opplever kløe og rennende nese/øyne. Seniorrådgiver i Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF), Anna Bistrup, understreker viktigheten av å skille mellom pollenallergi og andre luftveisinfeksjoner for å unngå feil behandling. Hun advarer mot overdreven bruk av vanlig nesespray og anbefaler allergimedisiner. Bistrup påpeker at pollenallergi er et samfunnsøkonomisk problem som fører til økt sykefravær og redusert læringsevne, og oppfordrer til å søke hjelp og tilrettelegging.
2 måneder siden
En kraftig influensabølge herjer landet, og mange beskriver sykdomsforløpet som det verste de har opplevd. Folkehelseinstituttet (FHI) bekrefter utbruddet og beskriver typiske symptomer som feber, muskelsmerter og luftveisproblemer. Smittevernoverlegen i Oslo forklarer at ulike varianter av influensavirus kan gi varierende sykdomsfølelse, og at mange unge er smittet denne sesongen. FHI understreker at influensainnleggelser er innenfor forventet nivå, men erkjenner at mange føler seg svært syke. De anbefaler å unngå kontakt med risikogrupper ved luftveissymptomer og opplyser om at smittetoppen trolig nås i vinterferieukene. Influensasmitten er størst blant barn, mens eldre og personer med underliggende sykdom er mest utsatt for alvorlig sykdom.
2 måneder siden
Artikkelen advarer om økt smitterisiko i vinterferien, spesielt på steder som skianlegg og afterski. Influensa og andre luftveisinfeksjoner er utbredt, i tillegg til norovirus som gir omgangssyke. Folkehelseinstituttet (FHI) anbefaler å følge smittevernråd som god håndhygiene, hoste i albuekroken og å unngå store folkemengder. Håndvask med såpe og vann anbefales fremfor desinfeksjon, spesielt mot norovirus. Ved bekymring for egen eller barns helse bør lege kontaktes.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler det utbredte problemet med nesesprayavhengighet i Norge, hvor så mange som 700.000 mennesker er berørt. Overlege Sverre Karmhus Steinsvåg ved Haukeland Universitetssykehus påpeker at dette er et betydelig folkehelseproblem som kan føre til dårlig søvnkvalitet og andre negative konsekvenser. Å slutte med nesespray kan være vanskeligere enn å slutte med tobakk, og avvenningsperioden kan strekke seg over flere uker. Leger anbefaler å bruke saltvannskylling, Proponent eller kortisonspray for å lette prosessen. Nesespray skal kun brukes som korttidsbehandling, og pakningsvedlegget advarer mot bruk over 10 dager. I verste fall kan langvarig bruk føre til at nesen faller sammen.
3 måneder siden
Folkehelseinstituttet (FHI) advarer om at influensasesongen er i gang og at det haster med å vaksinere seg, spesielt for risikogrupper. De er bekymret for lav vaksinedekning blant barn i risikogruppene og oppfordrer foreldre til å kontakte fastlegen. FHI understreker at man kan bli syk flere ganger i løpet av vinteren på grunn av ulike virus og bakterier, og at vaksinen virker best om den tas i god tid før smitte. Selv om det ikke er noe stort utbrudd av covid-19 nå, anbefaler FHI også risikogruppene å vurdere en ny dose koronavaksine. De oppfordrer folk til å være forsiktige med å oppsøke sårbare grupper hvis de er syke, og eventuelt bruke munnbind i store forsamlinger.