Fremskrittspartiet (Frp) leder an i mottatte eksterne valgkampbidrag med over åtte millioner kroner, ifølge tall innhentet 19. mars.
Sylvi Listhaug er mer populær enn både Jonas Gahr Støre og Jens Stoltenberg blant giverne. Frp har mottatt fem millioner fra Aksjon for Borgerlig Valgseier, mens Arbeiderpartiet har fått sju millioner fra Fagforbundet.
Totalt er det rapportert inn 28,9 millioner kroner i eksterne bidrag til de politiske partiene. En forskningsleder mener Frp fremstår som det tydeligste alternativet for mange borgerlige velgere.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Fremskrittspartiet (Frp) leder an i mottatte valgkampbidrag med over åtte millioner kroner, noe som er dobbelt så mye som i tidligere valgkamper. Blant giverne finner man Sundt-familien og Wilh. Wilhelmsen Holding, samt Aksjon for Borgerlig Valgseier. Arbeiderpartiet følger etter, hovedsakelig støttet av Fagforbundet. En forskningsleder påpeker at politiske donasjoner ikke nødvendigvis er problematiske, og at Frps økning kan sees i sammenheng med partiets fremgang på meningsmålingene som et alternativ til regjeringen. Partiene mottar også støtte fra staten basert på tidligere valgresultater.
1 måned siden
En fersk meningsmåling viser at Frp er på vei ned etter en periode som landets største parti. Arbeiderpartiet fortsetter sin fremgang, mens Senterpartiet sliter med rekordlav lojalitet blant sine velgere, og mister velgere til flere partier, inkludert Ap. Høyre opplever en forventet oppgang og har som mål å bli større enn Frp ved stortingsvalget. Målingen indikerer borgerlig flertall, selv om Frp ikke rekrutterer like mange velgere fra Høyre som tidligere.
2 måneder siden
Fremskrittspartiet (Frp) går mest frem på en fersk meningsmåling utført av InFact for Nettavisen, og er nå landets største parti med 26,1 prosent oppslutning. Målingen viser også at Høyre faller, men det er fortsatt et borgerlig flertall. Frps leder, Sylvi Listhaug, mener målingen viser at flere ønsker Frps løsninger. Valganalytiker Svein Tore Marthinsen påpeker at Frps vekst kan skape utfordringer for det borgerlige samarbeidet, spesielt med tanke på strømpolitikken der Frp og Senterpartiet står sammen. Høyre-leder Erna Solberg er likevel fornøyd med at det er flertall for et regjeringsskifte.
4 måneder siden
Fremskrittspartiet opplever en markant fremgang på meningsmålingene og er nå det største partiet med 27,7 % oppslutning i en ny måling fra Norstat. Dette er Frps beste måling siden 2008. Samtidig faller Arbeiderpartiet til 16,8 %, og Høyre går også noe tilbake. Det borgerlige flertallet er overveldende ni måneder før valget. Frp-leder Sylvi Listhaug mener det største partiet bør få statsministeren, mens Høyre-leder Erna Solberg antyder at Venstre og KrF kan bli avgjørende for å danne regjering. Målingene er tatt opp mens det har vært debatt om Jonas Gahr Støres fremtid som Ap-leder.
3 måneder siden
Frp-leder Sylvi Listhaug avviser at partiet vil ta imot pengestøtte fra utlandet, og understreker at politisk gjennomslag ikke kan kjøpes. Hun forsvarer mottak av anonyme pengegaver fra 'Aksjon borgerlig valgseier', og mener dette er innenfor lovverket. Listhaug mener Frp trenger en motvekt til venstresidens økonomiske støtte. Hun unngår å svare på spørsmål om Frp vil sitte i en regjering som øker bistanden eller tar imot flere kvoteflyktninger, og gjentar i stedet at partiet skal bli stort før valget.
3 måneder siden
Sylvi Listhaug og Frp topper årets første meningsmåling fra TV 2, med Høyre like bak. Arbeiderpartiet har en markant fremgang på 4,5 prosentpoeng, men er fortsatt det tredje største partiet. Statsminister Jonas Gahr Støre ser positivt på fremgangen. SV faller til sin svakeste måling på over åtte år, mens Venstre, KrF og MDG havner under sperregrensen. Høyre og Frp har flertall alene i denne målingen, noe som ville gitt et blått flertall i Stortinget.
3 måneder siden
Fremskrittspartiet (Frp) er nå Norges største parti ifølge en ny måling utført av Opinion for FriFagbevegelse og Dagsavisen. Frp er større enn Arbeiderpartiet (Ap) og Senterpartiet (Sp) til sammen. Mye av Frps vekst kommer fra tidligere Høyre-velgere, der to av ti fra 2021 nå ville stemt Frp. De to tidligere regjeringspartiene Frp og Høyre ville hatt rent flertall alene i Stortinget. Regjeringspartiene Ap og Sp står stille på målingen med kun 47 mandater til sammen. Frp-leder Sylvi Listhaug mener målingen viser at folk ønsker lavere skatter, satsing på olje og gass, og kortere helsekøer. Høyre-leder Erna Solberg sier kampen om statsministerposten fortsatt er åpen.
3 måneder siden
En ny måling viser at Høyre-leder Erna Solberg er mer populær som statsministerkandidat enn Frp-leder Sylvi Listhaug, selv om Frp er det største partiet. 45 prosent av velgerne foretrekker Solberg som statsminister, mens 22 prosent foretrekker Listhaug. Både Solberg og Listhaug understreker at politikken er viktigst, og at velgerne skal avgjøre valget. Listhaug mener det største partiet på borgerlig side bør få statsministeren, mens Solberg sier at den som har størst oppslutning bør få den. Målingen viser også at Listhaug har størst støtte blant menn, mens Solberg er mer populær blant kvinner.
2 måneder siden
Skipsreder Herbjørn Hansson donerer én million kroner til Fremskrittspartiet (Frp) med ønske om et regjeringsskifte. Aksjon for borgerlig valgseier (ABV) bidrar med fem millioner, en reduksjon fra tidligere år. Fellesaksjonen, finansiert av blant andre Gustav Witzøe, gir også betydelig støtte til Frp. Disse donasjonene kommer i lys av regjeringens planer om å endre partiloven for å øke åpenheten rundt partifinansiering. ABV forsvarer sine bidrag som en nødvendig motvekt til fagorganisasjonen LOs støtte til Arbeiderpartiet.
3 måneder siden
Jonas Gahr Støre kritiserer anonyme pengegaver til borgerlige partier, og mener det er problematisk. Han forsvarer samtidig LOs millionstøtte til Arbeiderpartiet, og hevder at dette er demokratisk forankret gjennom LO-kongressen. Sylvi Listhaug (Frp) mener derimot at LO kjøper politisk makt og innflytelse i Arbeiderpartiet. Hun inviterer LO-medlemmer til Frp, og understreker at de ikke driver med kjøp og salg av politikk. Høyre ønsker også bidrag til valgkampen, men avviser at man kan kjøpe seg innflytelse i partiet. LO på sin side avviser å gi støtte til borgerlige partier, og ønsker heller ikke plass i deres sentralstyre. En meningsmåling viser at en betydelig andel av LOs medlemmer ville stemt på Frp, ikke Ap.