En ny undersøkelse viser at halvparten av norske arbeidstakere mener kolleger har «bullshit-jobber». Undersøkelsen, presentert på Vestlandskonferansen, hevder at åtte prosent av de ansatte utfører oppgaver uten verdi.
Styreleder Siren Sundland kritiserer ledere for å tillate sløsing med ressurser på «idiotoppgaver», og mener dette er alarmerende for nasjonaløkonomien. Undersøkelsen viser også at få ledere iverksetter tiltak for å sikre meningsfulle oppgaver.
Menon Economics påpeker at en mer kritisk tilnærming til bruken av arbeidstid kan gi store produktivitetsgevinster.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
En ny undersøkelse bestilt av Sparebanken Vest viser at mange arbeidstakere opplever at kolleger gjør lite nytte for seg, og at ledere ikke tar tak i problemet. Konserndirektør Siren Sundland slår alarm om «bullshit jobs» og etterlyser mer effektivisering og lederskap. Forfatter Martin Bech Holthe mener Norge har blitt for slapt og tar til orde for kutt i subsidier for å øke sysselsettingen. Både Sundland og Grieghallen-direktør Olav Munch uttrykker bekymring for at unge voksne mister troen på fremtiden, og foreslår mer praktisk jobberfaring for ungdom.
3 måneder siden
Næringslivstopper, inkludert Johan H. Andresen, Atle Brynestad og Stein Erik Hagen, uttrykker sterk misnøye med LO og dagens sykelønnsordning under NHO-konferansen. Andresen omtaler LOs oppførsel som barnslig, mens Brynestad mener den rause ordningen svekker konkurransekraften. Hagen antyder at ordningen gjør det for lett å være hjemme fra jobb. NHO-sjef Ole Erik Almlid avviser LOs ultimatum om å videreføre dagens ordning i fire år, og understreker behovet for å se på alle sider av ordningen for å redusere sykefraværet. Han mener det er viktig å jobbe sammen for å sikre unge inn i arbeidslivet.
3 måneder siden
En undersøkelse blant bedriftsledere viser svært lav støtte til statsminister Jonas Gahr Støre, mens Erna Solberg og Sylvi Listhaug er foretrukne kandidater. Høyre lover å ikke kutte i sykelønnsordningen, i motsetning til NHOs forslag om karensdager. Frp anklager regjeringen for klimapopulisme, en kritikk som delvis støttes av SV. Ola Borten Moe tar til orde for store kutt i staten og oljepengebruk. I tillegg kommenterer Putin og Xi Jinping henholdsvis situasjonen i Russland og forholdet til Taiwan i sine nyttårstaler. En leder i Finansavisen beskriver situasjonen for Ap og Sp som svært vanskelig, og en Facebook-melding kritiserer regjeringens økonomiske politikk.
2 måneder siden
Samfunnsdebattant Fredrik Fornes foreslår sertifisering for ledere for å redusere sykefravær og hindre dårlig ledelse. Fornes mener det er underlig at man trenger sertifikat for å kjøre truck, men ikke for å ha personalansvar, og viser til at dårlig ledelse koster samfunnet store summer årlig. Professor Therese Egeland støtter intensjonen, men er usikker på gjennomføringen av en slik ordning. Hun understreker viktigheten av oppfølging og utvikling av ledere, og påpeker at dårlig ledelse kan ha alvorlige konsekvenser for ansattes helse og trivsel.
27 dager siden
Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum kritiserer Statkraft for høye lederlønninger, store underskudd og manglende fokus på kjerneoppgaver som billig vannkraft. Han kaller næringsministeren inn på teppet for å svare på den økende pengebruken og etterlyser en mer nøkternhetskultur i selskapet. Vedum peker på mislykkede investeringer i elbilladere i Tyskland, dobling av staben og økte lønnsutgifter som eksempler på feilslått pengebruk. Han understreker at Statkrafts hovedformål må være å produsere billig og stabil kraft, og at overskuddet skal komme fellesskapet til gode.
1 måned siden
Artikkelen tar for seg kritikken som rettes mot Generasjon Z i arbeidslivet. Arbeidslivsekspert Per Henrik Stenstrøm mener kritikken er overdrevet og potensielt skadelig, da han ikke gjenkjenner problemstillingene i samtaler med ledere. Direktør Irene Halvorsen påpeker at ulike generasjoner alltid har hatt forskjellige forventninger og behov. En undersøkelse understreker at Generasjon Z vurderer arbeidsgivers verdier i tillegg til lønn og karriere. Kritikken mot Generasjon Z går ofte på at de er late, illojale og stiller for store krav.
3 måneder siden
Norske ledere opplever generasjon Z som vanskelig å lede, og beskriver dem som late og krevende, ifølge en undersøkelse fra NHO. BI-studenter kjenner seg ikke igjen i denne beskrivelsen, og mener at de jobber hardt og er opptatt av å levere. De påpeker også at eldre generasjoner ofte har kritisert de yngre for å være late. En organisasjonspsykolog mener at ledere må tilpasse seg de nye generasjonene, og se på generasjonsforskjeller som en mulighet. Han understreker at behov for tilbakemelding, fleksibilitet og tettere oppfølging er viktig for de unge. Studentene mener at deres generasjon har et annet syn på jobb, og at det skal være et sted for personlig utvikling, samt at de er gode på bruk av teknologi.
3 måneder siden
En undersøkelse viser at mange ledere opplever generasjon Z som mer krevende å lede enn tidligere generasjoner, og beskriver dem som krevende med dårligere arbeidsmoral. Malene Nilsen Sunde (18) fra generasjon Z bekrefter at hennes generasjon er mer hårsår og har store forventninger om å bli sett og hørt. Hun mener også at foreldrene har pakket inn tilbakemeldinger, og at de unge er opptatt av balanse mellom jobb og fritid. En rapport viser at mange i generasjon Z opplever psykiske utfordringer knyttet til jobb. Professor Ole Jacob Madsen mener at manglende arbeidserfaring og endringer i skolen kan være medvirkende årsaker. Han påpeker også at kritikk av arbeidsmoral ikke er nytt, og at hver generasjon har en tendens til å kritisere den neste.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler den økende «sløseripopulismen» i Norge, der kritikk av offentlig pengebruk og ineffektivitet har blitt mer fremtredende. Et eksempel er Tøyenbadet i Oslo, som etter en kostbar oppussing åpnet med synlige feil. Denne kritikken har fått fotfeste i sosiale medier og den offentlige samtalen, og partier som Frp har utnyttet frustrasjonen ved å love skattekutt og billigere strøm. Flere profilerte personer har også fått et stort publikum ved å kritisere offentlig sløsing. Samtidig er det en økende følelse av at staten har for mye makt over folks økonomi, og at mange ønsker å beholde mer av sine egne penger. Det understrekes at debatten om sløsing er viktig, men at man må være forsiktig med forenklinger.
1 måned siden
Artikkelen kritiserer de høye lederlønningene i statseide selskaper som DNB og Equinor, samt i NRK og NAV, og argumenterer for at dette undergraver statens troverdighet i kampen mot ulikhet. Den peker på at lønningene står i kontrast til økende matpriser og økonomisk press for folk flest. Forfatteren fremhever lønnsveksten blant ledere i offentlig sektor og stiller spørsmål ved behovet for så mange høytlønnede ledere i NAV. Kritikken rettes også mot forslaget om å heve lønnstaket for embetsmenn, da dette signaliserer feil prioriteringer.