Til tross for dyrtid, kronefall og renteøkninger, er nordmenn blant de mest konsumerende i Europa, ifølge en undersøkelse fra SSB. Norge ligger på andreplass, kun overgått av Luxembourg, med et forbruk 24 prosent over gjennomsnittet i EU.
Forbruket inkluderer både private og offentlige tjenester som helse og utdanning. Nordmenn bruker spesielt mye penger på boligrelaterte varer og tjenester, samt strøm til oppvarming.
Sammenlignet med de andre nordiske landene, har Norge høyest forbruk, mens det er lavest på mat, drikke og telekommunikasjon.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Norge har det nest høyeste konsumet per innbygger i Europa i 2023, kun slått av Luxembourg. Ifølge SSB ligger det norske konsumet 24 prosent over gjennomsnittet i EU. Land som Nederland, Tyskland og Island følger etter Norge, alle 19 prosent over snittet. Konsum per innbygger er et mål på varer og tjenester som forbrukes for å tilfredsstille behov, justert for prisnivå. Nord-Europa har generelt høyere materiell velstand enn Øst-Europa. Nordmenn har spesielt høyt konsum av møbler, innredning og bolig, samt strøm til oppvarming. Samtidig har nordmenn lavest konsum i Norden innen mat, drikke og post/telekommunikasjon.
4 måneder siden
Artikkelen diskuterer den tilsynelatende motsetningen mellom nordmenns opplevelse av dårlig økonomi og de faktiske økonomiske tallene. Til tross for lav arbeidsledighet, reallønnsvekst og høyt konsum, opplever mange nordmenn økonomien som vanskelig. Forbrukertillitsindeksen viser at et flertall tror økonomien er dårligere enn før og vil forverres. Økonomer mener denne oppfatningen er påvirket av psykologiske faktorer og mediedekning, og ikke samsvarer med de faktiske økonomiske indikatorene. Undersøkelser viser at Norge har et av de høyeste konsumnivåene i Europa, og at julehandelen forventes å øke.
4 måneder siden
Tall fra Virke viser at nordmenn i snitt vil bruke 24 900 kroner på julehandelen i november og desember, inkludert gaver, dagligvarer og vinmonopol. Totalt anslås julehandelen å nå 138,7 milliarder kroner, en økning på 3,5 prosent fra i fjor. Samtidig viser en undersøkelse fra Respons Analyse for Sparebank 1 at nordmenn planlegger å bruke 8330 kroner ekstra til jul, en nedgang på fem prosent fra året før. Forbrukerøkonom Magne Gundersen peker på høye renter som en årsak til at mange ønsker å redusere utgiftene. Han advarer mot å bruke mer enn man har råd til og oppfordrer til planlegging for å unngå økonomiske feller.
3 måneder siden
En artikkel i Nettavisen hevdet at matprisene i Norge har økt tre ganger så mye som i Sverige i 2024. Denne artikkelen nyanserer bildet ved å se på prisveksten over en lengre periode, fra 2020 til 2024. Den viser at den samlede prisveksten på mat og drikkevarer i Norge er lavere enn i Sverige, Danmark og EU generelt. Artikkelen peker på flere årsaker til dette, blant annet sterk priskonkurranse, jordbruksoppgjøret og importvernet. Selv om prisveksten i Norge har vært høyere i det siste, er den akkumulerte prisveksten fortsatt lavere enn i mange andre land.
2 dager siden
Mange nordmenn planlegger sommerferie i år, både hjemme og ute. Prisnivået varierer stort mellom ulike destinasjoner.
4 måneder siden
Strømregningen for en gjennomsnittlig norsk husholdning i 2024 ser ut til å bli omtrent lik som i 2023, selv om strømprisene har vært lavere i år. Dette skyldes hovedsakelig høyere strømforbruk i 2024. Strømregningen i 2022 var høyere på grunn av rekordhøye strømpriser. Fornybar Norge har beregnet at en husholdning i Sør-Norge (NO2) har brukt 18.255 kroner på strøm hittil i år. Beregningen inkluderer strømstøtte, nettleie og avgifter. Strømstøtten har dempet effekten av høye priser i 2022 og 2023, mens økt nettleie og el-avgift bidrar til høyere kostnader i 2024.
4 måneder siden
Til tross for uendrede renter, viser tall fra Nets at nordmenn julehandler for rekordhøye summer i 2024. Omsetningen har økt betydelig både på nett og i fysiske butikker, spesielt innen klær og sko. Samtidig ser man en nedgang i salg av smykker og blomster. Forbruket på restauranter og barer har også økt. Sentralbanksjefen forventer at det private forbruket vil fortsette å stige, drevet av økte inntekter og bedre kjøpekraft. Enkelte forbrukere har imidlertid valgt å redusere julegaveinnkjøp for å fokusere på andre verdier.
1 måned siden
Artikkelen viser hvordan økte matvarepriser har redusert kjøpekraften for over en halv million nordmenn. Lønnsveksten har ikke holdt tritt med prisstigningen på mat og drikke for flere yrkesgrupper, noe som rammer lavtlønte hardest. De må bruke en større andel av inntekten på mat. Sukkerholdige produkter har hatt den største prisveksten, mens frukt har økt minst. Matvareprisene bidro til høyere inflasjon, noe som påvirker vurderingen av styringsrenten.
2 måneder siden
En fersk undersøkelse viser at de fleste nordmenn ikke lar økte renter og svak kronekurs stoppe sommerferieplanene. Reiselivsoperatører melder om økt salg, og forbrukerøkonomer påpeker at ferie er en prioritert utgift. Samtidig advarer de mot økt forbruksgjeld, da mange finansierer ferien med kredittkort. Undersøkelser viser at nordmenn heller kutter ned på andre utgifter for å opprettholde feriebudsjettet, spesielt for å skjerme ferie og julehandel.
4 måneder siden
Norge har de høyeste rentene sammenlignet med andre land, med en styringsrente på 4,5 prosent og boliglånsrenter over 5 prosent. Dette gir den tyngste rentebelastningen på 30 år. Selv om et rentekutt kan komme i mars, forventes rentene å forbli relativt høye frem mot 2027. Den svake kronen og en potensiell global handelskrig kan føre til økte priser. Likevel har nordmenn tilpasset seg situasjonen, og det er tegn til at lønningene vil øke mer enn prisene i 2024. Boliglån vil være håndterbart for de fleste, men forsiktighet anbefales.